OBJAVILA NEVLADINA ORGANIZACIJA

Bjelorusija pogubila osuđenika na smrt

 
Ilustracija
 Stephen Lam / REUTERS

Bjelorusija, jedina europska zemlja koja primjenjuje smrtnu kaznu, pogubila je muškarca koji je 2015. osuđen na smrt zbog toga što je zatukao mladića i djevojku, objavila je u četvrtak mjesna nevladina organizacija.

Aleksandar Žiljnjikov (45) je 30. travnja posljednji put razgovarao sa svojom odvjetnicom o žalbi na uvjete u zatvoru, objavila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Viasna.

Nedugo nakon toga je pogubljen, navodi Viasna dodajući da je informaciju dobila od osuđenikove obitelji.

Aleksandar Žiljnjikov i Vjačeslav Suharko su u prosincu 2015. u Minsku nasmrt pretukli mladića i njegovu djevojku i zadali im 140 uboda nožem. Istražitelji misle da je ubojstvo naručila bivša djevojka ubijenog mladića koja se tako htjela osvetiti što ju je ostavio.

U istrazi je utvrđeno da su Žiljnjikov i Suharko ubili i vlasnika stana u kojemu su bili podstanari.

Obojica su bila osuđena na doživotni zatvor, ali im je općinski sud u Minsku nakon žalbe državnog tužiteljstva dosudio smrtnu kaznu.

"Ne zna se je li Vjačeslav Suharko (23) pogubljen, ali obično se smrtna kazna u takvim slučajevima izvršava istodobno", dodaje Viasna u priopćenju.

Europska unija je 2016. ukinula većinu sankcija pod kojima je bio Minsk ne bi li ga potaknula na poštovanje ljudskih prava. Amnesty International navodi da je 75 posto zemalja u svijetu trajno ili privremeno ukinulo smrtnu kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:24