‘NISMO PRIJETNJA‘

Bjelorusija održava vojne vježbe blizu granice s Poljskom, Lukašenko poručio: ‘Da, spremamo se za rat‘

‘Trodnevne vježbe u regijama Gomel i Grodno imaju za cilj obučiti časnike i postrojbe teritorijalne obrane kako braniti svoje regije‘

Ilustracija

 Vasily Maximov/AFP

Bjelorusija je u utorak započela vojne vježbe u regijama koje graniče s Ukrajinom i članicama Europske unije Litvom i Poljskom, priopćilo je bjelorusko ministarstvo obrane.

Trodnevne vježbe u regijama Gomel i Grodno imaju za cilj obučiti časnike i postrojbe teritorijalne obrane kako braniti svoje regije i kako djelovati u slučaju uvođenja izvanrednog stanja, objavilo je ministarstvo u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Bjelorusija, najbliža saveznica Rusije, doživjela je pogoršanje odnosa sa zapadnim susjedima i Ukrajinom u posljednjih nekoliko godina, posebice nakon što je Moskva iskoristila bjeloruski teritorij kao bazu za invaziju na Ukrajinu, koju je pokrenula u veljači 2022.

Tijekom posjeta Grodnu, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko otvoreno je rekao da se njegova zemlja, iako ne želi nikakav sukob, aktivno priprema za rat.

"Ako želite mir, pripremite se za rat", izjavio je Lukašenko pa dodao da Bjelorusija obučava i opskrbljuje svoje oružane snage oružjem te opremom.

"Ako netko iz neprijateljskih zemalja kuka i kritizira nas, znajte da radimo pravu stvar. A ako nas tamo počnu hvaliti, to je katastrofa", rekao je.

Unatoč ovim izjavama, Lukašenko inzistira da Bjelorusija ipak ne predstavlja prijetnju nijednoj naciji.

"Nikome ne prijetimo. Nećemo tuđu zemlju", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:38