UZNIČKI DANI

Bivši zatvorenici progovorili o zadnjim Epsteinovim danima: ‘Država me ionako želi mrtvog‘

Epstein za prokrijumčarene mobitele navodno plaćao 4.000 tisuće dolara, ali ih nije dobio svaki puta kada je platio
Zatvor Metropolitan Correctional Center; u krugu: Jeffrey Epstein
 Spencer Platt/Getty Images/Mediapunch/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Zatvorenici njujorškog zatvora Metropolitan Correctional Center (MCC) koji su svjedočili posljednjim danima života osuđenog pedofila i trgovca ljudima Jeffreyja Epsteina tvrde da je bio suicidalan, da su ga drugi zatvorenici iznuđivali te da je vjerovao da ga država želi ubiti, piše New York Daily News, a prenosi Daily Mail.

Podsjećamo, bivši američki financijer 2008. godine osuđen je za trgovinu ljudima u svrhu prostitucije i prisiljavanja na prostituciju. U zatvoru je zbog toga proveo svega 13 mjeseci jer se nagodio s tužiteljima. Policija je identificirala 36 djevojaka koje je Epstein navodno seksualno zlostavljao, a najmlađe su imale svega 14 godina.

Epstein je u srpnju 2019. godine uhićen zbog sumnje da je trgovao maloljetnim osobama u svrhu seksualnog iskorištavanja.

Epstein je 10. kolovoza 2019. preminuo u svojoj zatvorskoj ćeliji. Njegova se smrt u službenim dokumentima tretira kao samoubojstvo vješanjem, no njegovi odvjetnici osporavaju tu tvrdnju.

'Bio je suicidalan'

Zatvorenici njujorškog zatvora rekli su da je bilo opće poznato da je Epstein bio suicidalan te da su mu zatvorenici s kojima je dijelio ćeliju rekli da se ne ubije dok su oni prisutni. Jedan je zatvorenik rekao da je Epstein govorio da će se ubiti jer ga "država ionako pokušava ubiti".

Bivši zatvorenici također su rekli da se Epsteinu prijetilo te da su ga neki zatvorenici iznuđivali. Čuvari zatvora navodno su ga zlostavljali tako što su ga tjerali da spava na podu. Izvori su za New York Daily News rekli da je Epstein plaćao 4.000 tisuće američkih dolara za prokrijumčarene mobitele, ali da ih nije dobio svaki puta kada je platio.

Zatvorenici tvrde da su mu drugi zatvorenici u ćeliju ubacivali poruke na papirićima na kojima je pisalo: "Ubit ćemo te, silovatelju, pedofilu". Epsteinu su neki zatvorenici nudili zaštitu.

Epstein je imao 66 godina kada je 6. srpnja stigao u MCC, gdje je čekao suđenje za trgovinu maloljetnim osobama u svrhu seksualnog iskorištavanja. Četiri dana kasnije prebačen je u posebnu jedinicu zatvora te više nije bio u kontaktu s ostatkom zatvorenika. Epstein je ćeliju dijelio s Nickom Tartaglioneom, bivšim policajcem kojem je prijetila smrtna kazna zbog četverostrukog ubojstva. Jedan je zatvorenik rekao da je načuo kako Tartaglione Epsteinu govori da se ne ubije dok je on u sobi.

"Slušaj, nemoj to sra** napraviti ovdje... napravi to negdje sam", navodno je Tartaglione rekao Epsteinu.

Epstein se prvi puta pokušao ubiti 23. srpnja, kada se pokušao objesiti pomoću komadića plahte. Tartaglione tvrdi da je o tome obavijestio čuvare te da je možda spasio Epsteinov život. Tužitelji te tvrdnje nisu osporili, a Tartaglione je rekao da mu je Epstein iz zahvalnosti u oporuci ostaviti dva milijuna dolara. Tartaglioneov odvjetnik tvrdi da bi pojavljivanje njegovo klijenta u Epsteinovoj oporuci bilo "čudo kakvo se ne da zamisliti".

Zadnji cimer

Epstein je potom prebačen u ćeliju s Efrainom "Kamenim" Reyesom te ga se tretiralo kao zatvorenika koji bi si mogao oduzeti život. Reyes je bio posljednja osoba koja je s Epsteinom dijelila ćeliju. Reyes je preminuo 27. studenog, a njegov utisak o Epsteinu medijima je prenijela njegova nećakinja Angelique Lopez.

Reyes je rekao da je Epstein bio dobar cimer koji je puno čitao te koji se držao po strani. Reyes je, međutim, rekao i da mu je Epstein djelovao depresivno te da je rekao da više ne želi živjeti. "Nemoj ništa od toga napraviti dok sam ja u prostoriji", navodno je Reyes jednom prilikom rekao Epsteinu.

Reyes je također tvrdio i da su se čuvari loše ophodili prema Epsteinu te da su ga tjerali da spava na podu. U Epsteinovoj ćeliji pronađen je komad papira na kojemu je pisalo da su mu čuvari davali zagorenu hranu te da su mu po rukama hodali veliki kukci.

Epstein se ubio unutar 24 sata otkad je Reyes prebačen u drugi njujorški zatvor.

Reyes je rekao da sumnja da se Epstein objesio pomoću komada plahte koju je zavezao za okvir kreveta jer krevet za takvo što navodno nije bio dovoljno visok. "To mi nema smisla. No, ljudi se nekada bore s nečim o čemu mi ne znamo ništa", rekao je Reyes.

"Ako su vaše informacije točne, sramota je da takvi uvjeti vladaju u jednom federalnom zatvoru. Ako je osoblje zatvora znalo za prijetnje i iznude koje je trpio moj klijent, situacija je potencijalno još gora jer se tužiteljstvo svim snagama borilo da ga se zadrži u tom zavoru", rekao je Epsteinov odvjetnik Reid Weingarten za New York Daily News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:29