LEVČENKO ZA JUTARNJI

Bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj: ‘Rusi ostavljaju svoje mrtve na bojištu, a kremaljski mesar će odgovarati‘

‘Putin još uvijek uspijeva sakriti realne gubitke vojske i posljedice bombardiranja civilnih objekata u Ukrajini‘, rekao je Levčenko

Oleksandr Levčenko

 Sandra Simunovic/Cropix

Bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko za Jutarnji list komentirao je činjenicu da se ruski i ukrajinski izvještaji o broju ruskih vojnika koji su stradali tijekom ruske invazije na Ukrajinu značajno odstupaju.

- Vladimir Putin je 2. ožujka napokon objavio gubitke ruske vojske u Ukrajini. Oko pola tisuće. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u četvrtak je objavio da gubici okupatorske vojske iznose gotovo deset tisuća. Zašto takva razlika u brojkama - rekao je Levčenko Jutarnjem iz Kijeva.

- Veliki problem je da ruska okupatorska vojska gotovo nigdje ne skuplja posmrtne ostatke svojih vojnika, koji ostaju nepokopani na mjestima ratnih borbi. Ukrajinska se strana obratila Međunarodnom pokretu Crvenog križa s molbom da se angažira oko tog problema. Ako poginuli ruski vojnici nisu u interesu Rusije, onda će se možda Crveni križ nekako oko toga angažirati - dodao je Levčenko.

- Zarobljene su stotine ruskih vojnika. Kijev ih je odlučio pustiti u slučaju da po njih dođu majke. Putin još uvijek od ruskog društva uspijeva sakriti realne gubitke vojske i strašne posljedice bezočnog, ciničnog bombardiranja civilnih objekata u Ukrajini. Približava se trenutak kada će on za to odgovarati. Neće kremaljski mesar za svoja zlodjela odgovarati samo pred ukrajinskim narodom i Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu već i pred obiteljima Rusa koji su poginuli na bojištu u Ukrajini - zaključio je Levčenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:26