OGRANIČEN IMUNITET

Bivši šef osoblja u Trumpovoj Bijeloj kući pod pritiskom, mogao bi ubrzo propjevati

Meadows je bio jedan od Trumpovih suučesnika protiv kojeg je podignuta optužnica zbog pokušaja opstrukcije obrade glasačkih listića

​Mark Meadows

 -/Afp

​Mark Meadows, bivši šef osoblja u Trumpovoj Bijeloj kući, dobio je ograničeni imunitet tijekom svjedočenja pred velikom porotom u parnici koja se vodi protiv bivšeg predsjednika zbog pokušaja sabotaže izbornog rezultata, a to pravnim znalcima daje naslutiti da bi se i on mogao pridružiti sve dužem popisu Trumpovih suradnika koji pod pritiskom tužitelja propjevaju kao kanarinci.

Podsjetimo, Meadows je bio jedan od Trumpovih suučesnika protiv kojeg je Fani Willis, okružna tužiteljica Fultona u saveznoj državi Georgiji, sredinom kolovoza podignula optužnicu zbog pokušaja opstrukcije obrade glasačkih listića.

Na popisu sudionika nalaze se i Trumpov bivši odvjetnik Rudy Giuliani, kao i Sidney Powell, Jenna Ellis i Kenneth Chesebro. Potonji trojac već se izjasnio krivim u dotičnom slučaju.

Štoviše, Ellis koju tužiteljstvo tereti zato što je bivšem predsjedniku nakon izbornog poraza poslala detaljne upute s koracima kako se protuustavno zadržati na vlasti, prošloga je tjedna kroz suze obećala surađivati s okrugom Fulton tijekom procesuiranja drugih optuženika.

Odvjetnički tim Donalda Trumpa već je pokušao blokirati svjedočenje Marka Meadowsa, pozivajući se na tzv. privilegiju izvršne vlasti, koja obnašateljima predsjedničke dužnosti i njihovim najbližim suradnicima daje za pravo zatajiti neke informacije (pa čak i pred sudom) za koje procjene da bi mogle kompromitirati nacionalnu sigurnost ako ih sazna šira javnost. No, sudac Beryl Howell procijenio je da u ovom slučaju ne postoje pravne osnove za taj privilegij, zbog čega je Meadows pozvan na sud.

ABC News tvrdi da se bivši šef osoblja s timom posebnog tužitelja Jacka Smitha ove godine našao najmanje tri puta, a dobro upućeni izvori tvrde da su tužitelji laserski fokusirani na sadržaj razgovora koje su Meadows i Trump vodili nakon izbornog poraza u studenome 2020. Naime, pokušavaju ući u trag je li netko iz Trumpove svite bivšem predsjedniku dao do znanja da ne postoje osnove za tvrdnju o izbornoj prevari, jer ako uspiju dokazati da su mu suradnici to rekli, onda je dokazana mens rea; počiniteljevo stanje uma u trenutku kaznenog djela. Ukratko, uspiju li to dokazati, znači da je Trump hotimično i maliciozno pokušao blokirati legitimnu pobjedu svoga protukandidata, a to pridonosi težini napada na demokratske postulate SAD-a.

Pravo na imunitet imaju oni svjedoci koji s tužiteljstvom postignu sporazum da neće biti kazneno gonjeni za informacije koje iznesu o slučaju. Međutim, vrijedi napomenuti da oni svjedoci koji s tužiteljstvom postignu sporazum o ograničenom imunitetu najčešće škrtare s informacijama, ne želeći se inkriminirati više nego što je apsolutno nužno.

Meadows je, navodno, velikoj poroti već potvrdio da je bivšem predsjedniku Trumpu u nekoliko prilika naglasio da su tvrdnje o izbornoj prevari "potpuno neosnovane".

"Mark Meadows mi NIKADA nije rekao da ne postoje osnove za izbornu prevaru (NAMJEŠTENI izbori). To čak nije spomenuo ni u svojoj knjizi", napisao je Trump u jednom od svojih nedavnih postova na Truth Socialu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:40