PRETRESAJU MU DOM

Bivši proruski predsjednik Moldavije Igor Dodon pritvoren zbog sumnje za izdaju i korupciju

Dodon je bio predmetom istrage za "izdaju zemlje" i "masovnu korupciju" te "financiranje jedne stranke novcem kriminalne organizacije"

Igor Dodon

 Mihai Karaush/Sputnik/Sputnik via AFP

Igor Dodon, bivši proruski predsjednik Moldavije, nalazi se u policijskom pritvoru zbog sumnje za izdaju i korupciju, objavilo je u utorak državno tužiteljstvo zemlje u kojoj su trvenja između proruskih i prozapadnih snaga dodatno naglašene sukobom u Ukrajini.

"Igor Dodon uhićen je u utorak ujutro na 72 sata. Nalazi se u privremenom pritvoru Nacionalnog centra za borbu protiv korupcije", priopćila je glasnogovornica ureda državnog tužitelja Mariana Chiorpec.

U tijeku je, rekla je Chiorpec, pretres ureda bivšeg predsjednika i njegovog doma u Kišinjevu.

Dodon je bio predmetom istrage za "izdaju zemlje" i "masovnu korupciju" te "financiranje jedne stranke novcem kriminalne organizacije", kao i za "protupravno bogaćenje".

Istražitelji vjeruju da je Dodon 2019. primio novac od političkog saveznika i oligarha Vlada Plahutniuca koji se nalazi u egzilu i trenutno je pod američkim sankcijama.

Igor Dodon je bio na čelu Moldavije od 2016. do 2020., a Moskva ga je otvoreno podržavala.

Moldavija je većinski naseljena rumunjskim stanovništvom, ali sa snažnom ruskom manjinom, te se vlast redovito mijenja, od proruskih do prozapadnih pristaša zbog čega političke krize gotovo da ne prestaju.

Nakon brojnih skandala i optužbi za korupciju i neuspjeha da izvuče zemlju iz siromaštva, pobjedu na predsjedničkim izborima osvaja proeuropski orjentirana Maia Sandu, a 2021. njezina stranka pobjeđuje na parlamentarnim izborima čime je dodatno učvrstila vlast.

Od napada Rusije na Ukrajinu, Kišinjev odlučno podržava Kijev, a Sandu je podnijela zahtjev za prijem u EU i dobila obećanje Bruxellesa o značajnom povećanju vojne pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. veljača 2023 19:47