PAKISTAN

Bivši premijer Imran Khan prijavljen zbog sumnje da je prijetio policiji i jednoj sutkinji

Khan, kojem je u travnju ove godine izglasano nepovjerenje, organizirao je niz popularnih prosvjeda protiv aktualnih vlasti

Imran Khan

 Arif ALI/AFP

Nakon što u subotu održao govor na političkom skupu u Islamabadu, bivši premijer Pakistana Imran Khan prijavljen je zbog sumnje da je prijetio policiji i jednoj sutkinji, piše The Guardian.

Khan, kojem je u travnju ove godine izglasano nepovjerenje, organizirao je niz popularnih prosvjeda protiv aktualnih vlasti u Pakistanu.

Regulatorna su tijela televizijama u subotu navečer zabranila prenošenje Khanova obraćanja. Bivši je pakistanski premijer ranije u subotu kritizirao policije i sudstvo zbog uhićenja jednog od vodećih ljudi u njegovoj stranci.

Khan je tijekom govora u Islamabadu navodno zaprijetio tamošnjem načelniku policije i jednoj sutkinji. Optužio je da su uhitili i mučili njegovog bliskog suradnika kojeg se pak tereti za poticanje pobune i pozivanja nižerangiranih vojnika da odbiju naredbe nadređenih.

- Nećemo vas poštedjeti - navodno je rekao Khan. Bivši se premijer zakleo da će tužiti spomenuti dvojac.

The New York Times piše da su se Khanove riječi protumačile kao ilegalni pokušaj zastrašivanja policije i sudstva. Pakistanska agencija za elektroničke medije rekla je da Khan svojim govorima narušava javni mir te da širi govor mržnje i plasira neosnovane optužbe.

Njegovi se govori zbog toga ne mogu prenositi uživo. Unaprijed snimljeni Khanovi govori još se uvijek mogu emitirati.

Khan je rekao da će se javnosti obratiti putem "preko 500 YouTube i Facebook kanala", međutim mnogi su Pakistanci rekli da u nedjelju nisu mogli pristupiti YouTubeu.

Khan je ustvrdio da ga se cenzurira jer ne prihvaća koalicijsku vladu koja ga je ranije ove godine smijenila s pozicije premijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:04