POROŠENKO SE VRATIO

Bivši predsjednik Ukrajine stigao u Kijev da bi se suočio s optužbama za izdaju, dočekan ovacijama

Zapadni diplomati pozvali su na političko jedinstvo u Ukrajini uoči Porošenkovog dolaska

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u Kijevu

 Stringer/Sputnik/Sputnik via AFP

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko doputovao je u Kijev u ponedjeljak kako bi se suočio s optužbama za izdaju u slučaju za koji kaže da su ga izmislili saveznici njegova nasljednika Volodimira Zelenskija.

Doputovao je letom iz Varšave i nakon kratkog zastoja na graničnoj kontroli optužio je graničnu policiju da mu je oduzela putovnicu. Kasnije se pojavio pred gomilom pristaša koji su pred zgradom aerodroma mahali zastavama.

Smatra se da Porošenkov povratak predstavlja konačni obračun sa Zelenskijevom vladom, što je, kako kažu kritičari, loše procijenjeno odvraćanje pozornosti u vrijeme kad se Ukrajina sprema na moguću rusku vojnu ofenzivu i apelira na zapadne saveznike da joj pruže potporu.

Zapadni diplomati pozvali su na političko jedinstvo u Ukrajini uoči Porošenkovog dolaska.

On je pod istragom zbog navodne izdaje vezano uz financiranje proruskih separatista kroz ilegalnu prodaju ugljena dok je bio na dužnosti 2014-2015. Njegova stranka optužila je Zelenskija da pokušava ušutkati političku oporbu.

Zelenskijeva administracija kaže da su tužitelji i sudstvo neovisni i optužuje Porošenka da misli da je iznad zakona.

"Nismo ovdje da zaštitimo Porošenka, već da se ujedinimo i zaštitimo Ukrajinu", rekao je Porošenko okupljenima.

Tetiana Sapjan, glasnogovornica Državnog istražnog ureda (DBR), rekla je na brifingu da je Porošenku uručen poziv da se pojavi na sudu kasnije u ponedjeljak.

"Međutim, Petro Porošenko je odbio primiti proceduralne dokumente, ignorirao je zakonske zahtjeve istražitelja, a istovremeno su osobe koje su bile s njim pružale fizički otpor, što je zabilježeno na videosnimkama."

Ukrajina i njezini saveznici podigli su uzbunu zbog desetaka tisuća ruskih vojnika u blizini njezinih granica.

Nakon što prošlog tjedna diplomatski razgovori nisu donijeli nikakav napredak, Sjedinjene Države su u petak rekle da Rusija priprema izgovor za napad, što je Kremlj odbacio kao "neutemeljeno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:09