BIVŠI POLITIČARI I BIZNIS

Bivši političari: Stotine milijuna dolara od govora i knjiga

Quartet Representative Tony Blair smiles as he gives an interview to Reuters in Moscow, March 19, 2010. Middle East mediators from Europe, the United States, Russia and the U.N. met on Friday seeking to defuse the latest crisis in peace efforts between Israel and the Palestinians. REUTERS/Alexander Natruskin (RUSSIA - Tags: POLITICS)
 Reuters

ZAGREB - Šefovi država i vlada zemalja razvijene demokracije u pravilu se tijekom mandata čuvaju bilo kakvih dodatnih zarada: s jedne se strane čuvaju mogućih skandala koji bi ih mogli stajati prijevremenog odlaska s položaja, a s druge su svjesni da zapravo pravi novac stiže nakon što siđu s političke pozornice. Predsjednici država nakon toga mogu računati i na mirovinu, mnogi od njih osnivaju i zaklade, ali mogućnosti za dobru zaradu su zapravo gotovo neiscrpne.

Bill Clinton

Dok je bio predsjednikom, žalio se kako nema ni novčića u džepu jer jer morao plaćati odvjetnike zbog niza sudskih procesa. No, takve ga brige više ne more. Naime, bivši američki predsjednik naplaćuje sat vremena govora više desetaka tisuća dolara pa godišnje zaradi i do 10 milijuna dolara.

Tony Blair

Britanski je premijer morao odstupiti prije vremena i dao se u velik posao. Londonski Times navodi da je u dvije godine zaradio 12 milijuna funti govorima. Osim toga, savjetnik je više velikih kompanija, a troškove mu pokriva funkcija izaslanika za Bliski istok.

Dick Cheney

Kad je George Bush stariji izgubio izbore 1992. godine, Cheney je mjesto ministra obrane zamijenio foteljom šefa moćne kompanije Haliburton i ondje postao milijunaš. Kad je na vlast došao Bush mlađi, Cheney je postao potpredsjednik, a Halliburton dobivao vrlo unosne poslove, recimo za vojsku u Iraku. Jasno, uz proviziju.

Gerhard Schröder

Njemački socijaldemokratski kancelar hvalio se dobrim odnosima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Bivši je KGB-ovac očito smatrao da se mora na neki način odužiti svom njemačkom prijatelju, pa mu je nakon izbornog poraza osigurao lijep posao - Schröder je postao šefom plinovoda Sjeverni tok, a Gazprom sponzor Schröderova kluba Schalke 04.

Mihail Gorbačov

Heroj perestrojke prvi je od političara “lagera” koji je nakon smjene počeo zarađivati veliki novac držeći govore na Zapadu. Gorby je početkom devedesetih godina dobivao oko 50.000 dolara po nastupu, ali posljednjih je godina, kako više nije interesantan, pristao i na snimanje reklama za Louis Vuitton

Joschka Fischer

Karizmatični političar koji je Zelene prvi puta uveo u njemačku vladu nakon izbornog poraza prihvatio se sveučilišne karijere u Sjedinjenim Američkim Državama. No, i taj nekad veliki protivnik svjetskih korporacija i kapitalističkog režima u jednom je trenutku pokleknuo. Naime, “zelenog” Joschku je prije godinu dana kao savjetnika angažirao bavarski industrijski div BMW (70-ih je godina Fischer radio na traci u Opelu i nastojao organizirati radnike). Plaća je poslovna tajna, a jasno je da je riječ o desecima tisuća eura. On također od svakog govora inkasira par tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 01:27