IMRAN KHAN

Bivši pakistanski premijer upucan na prosvjednom skupu, atentator u rukama bijesne rulje!

Imran Khan bio je premijer Pakistana od kolovoza 2018. do travnja 2022. godine, kada mu je izglasano nepovjerenje

Imran Khan

 Twitter/

S mrežnih se stranica nekih pakistanskih novina može, uz vijest o ranjavanju bivšeg premijera, može iščitati: tko se mača laća ….

Imran Khan, bivša zvijezda kriketa, upustio se u politiku prije dvadeset godina i na izborima 2018. godine konačno se uspeo na premijerski položaj. Da bi u travnju ove godine bio prisiljen povući se s premijerskog položaja jer ga je napustio dio njegovih koalicijskih partnera i u parlamentu mu je iskazano nepovjerenje.

Nije se s tim mirio, ni sa sudskom odlukom da mora odustati od javnih nastupa i pokrenuo je veliki marš zemljom s idejom da prisili novu vlast na prijevremene izbore. Što njima ne pada na pamet.

Khanov konvoj prolazio je gradom Wazirabadom kad je asasin zapucao. Nasreću, nije teže ranjen, pogođen je u nogu, a ozlijeđeni su i neki iz njegove pratnje. Napadač je uhićen. Zasad se ne zna stoji li neka organizacija iza napada. "Bio je to pokušaj atentata", rekao je Fawad Chaudhry, Khanov zamjenik u stranci PTI.

Na društvenim su se mrežama pojavile video snimke na kojima se naoko može vidjeti kako osobu koja vitla pištoljem svladavaju druge osobe.

Premijer naložio istragu

Policajci koji su osiguravali Khanov konvoj priveli su najmanje jednog osumnjičenika, rekla je Yasmin Rashid, Khanova pomoćnica.

Premijer Shehbaz Sharif "najoštrijim riječima" osudio je atentat na Imrana Khana. "Naložio sam ministru unutarnjih poslova da odmah podnese izvješće o incidentu. Molim se za oporavak i zdravlje Khana i drugih ozlijeđenih. "Nasilju ne smije biti mjesta u politici naše zemlje", zaključak je premijerove poruke.

Pakistan je demokracija koja, kao i susjedna Indija, s kojom i dalje traju tenzije, ima povijest političkih atentata. Benazir Bhutto, zasad jedina premijerka ove muslimanske zemlje, ubijena je 2007. godine tijekom političkog skupa na otvorenom.

Khan je, tvrdili su izvori u Pakistanu, na izborima 2018. godine pobijedio zato što mu je podršku pružila moćna vojska, a budući da je ta središnja snaga, uz tajnu službi ISI, izgubila povjerenje u njegovu vlast opozvan je, navode isti izvori. Vojska odbacuje bilo kakvu povezanost s unutarnjom politikom.

Pokušaj ubojstva bivšeg premijera dodatno će zakomplicirati tešku situaciju u ovoj siromašnoj zemlji. Ministar financija Ishaq Dar rekao je Reutersu 15. listopada da će tražiti reprogram oko 27 milijardi dolara duga izvan Pariškog kluba, koji većinom duguje NR Kini, ali neće težiti rezovima u restrukturiranju.

Katastrofalne poplave

Ministar Dar u intervjuu je isključio mogućnost neplaćanja pakistanskog duga, produljenja roka dospijeća obveznica koje dospijevaju u prosincu ili ponovnih pregovora o trenutnom pakistanskom programu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Situaciju su otežale katastrofalne poplave koje su u lipnju gotovo potopile zemlju te odnijele 1717 života. Ministar financija je ocijenio je i da su multilateralne razvojne banke i međunarodni donatori bili "prilično fleksibilni" u ispunjavanju pakistanskih potreba za vanjskim financiranjem nakon poplava koje su izazvale štetu procjenjenu između 32 i 40 milijardi dolara

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:16