KOLUMBIJA

Bivši gerilac Gustavo Petro izabran za novog predsjednika, prvog u povijesti iz redova ljevice

Petro je za potpredsjednicu kandidirao Franciju Marquez, koja će postati prva žena crne puti na toj dužnosti u povijesti Kolumbije

Gustavo Petro (L) i Francia Marquez

 Juan BARRETO/AFP

Ljevičar i bivši gerilac Gustavo Petro izabran je na nedjeljnim izborima za novog predsjednika Kolumbije, prvog u kolumbijskoj povijesti iz redova ljevice.

Bivši pripadnik gerilskog pokreta M-19 osvojio je 50,5 posto glasova, a njegov protukandidat, neovisni Rodolfo Hernandez, 47,3 posto.

Šezdesetdvogodišnji Petro izborio je tako neočekivano uvjerljivu izbornu pobjedu, s razlikom od čak 716.890 glasova. U predizbornim anketama dvojica kandidata bila su gotovo izjednačena.

image

Gustavo Petro (sredina) i Francia Marquez (druga zdesna)

Daniel MUNOZ/AFP

Senator i bivši gradonačelnik glavnog grada Bogote izborio je pobjedu u trećem pokušaju, a u kampanji je obećao borbu protiv nejednakosti besplatnim fakultetskim obrazovanjem, reformama mirovinskog sustava i visokim porezima na neproduktivno zemljište.

Predložio je i zabranu novih naftnih projekata i najavio provedbu mirovnog sporazuma s pobunjeničkom skupinom FARC i pregovore s gerilskom skupinom ELN.

Za potpredsjednicu kandidirao je Franciju Marquez, koja će postati prva žena crne puti na toj dužnosti u povijesti Kolumbije.

image

Slavlje pristaša Gustava Petra

SCHNEYDER MENDOZA/AFP

Hernandez, ekscentrični građevinski mandat i nekadašnji gradonačelnik Bucaramange, bio je iznenađenje ovogodišnjih izbora, a najavljivao je manji državni aparat i i financiranje socijalnih programa zaustavljanjem korupcije.

Iako je najavljivao borbu protiv korupcije, Hernandez je i sam pod istragom zbog sumnje da je intervenirao u javni natječaj za zbrinjavanje otpada kako bi osigurao posao kompaniji za koju je lobirao njegov sin. Tvrdi da su optužbe neutemeljene.

Na nedjeljnim izborima glasalo je oko 20 milijuna građana Kolumbije.

SAD čestitao Kolumbijcima na "slobodnim i fer" predsjedničkim izborima

Američki državni tajnik Antony Blinken čestitao je u ponedjeljak Kolumbiji na "slobodnim i fer" izborima, poručivši da se veseli suradnji s novoizabranim predsjednikom Gustavom Petrom koji je najavio duboke društvene promjene.

"Čestitam narodu Kolumbije što se izjasnio na slobodnim i fer predsjedničkim izborima", izjavio je u priopćenju američki državni tajnik.

"Veselimo se suradnji s novoizabranim predsjednikom Petrom na kontinuiranom jačanju američko-kolumbijskih odnosa i usmjeravanju naših naroda u bolju budućnost", dodao je Blinken. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 09:30