MAJKE U STRAHU

Bivši članovi ekstremističke poligamne sekte preklinju za pomoć: ‘Naša djeca su nestala!‘

Odvjetnici kažu da su djeca duboko indoktrinirana i pod velikim pritiskom da se vrate u FLDS

Ilustracije, dijete iz FLDS crkve

 Jack Kurtz/Zuma Press/Profimedia/Jack Kurtz/zuma Press/profimedia

Nekoliko bivših članova Fundamentalističke Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana (Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (FLDS)), poligamističke sekte koju iz zatvora vodi Warren Jeffs, pozivaju javne službe da im pomognu pronaći njihovu nestalu djecu. Neka od njih nisu viđena godinama, prenosi The Guardian.

Roditelji nestale djece i njihovi odvjetnici održali su konferenciju za medije u Cedar Cityju, u američkoj saveznoj državi Utah, rekli su da su nestala djeca koja su živjela s jednim roditeljem koji je napustio crkvu. Lorraine Jessop, jedna od majki, rekla je da je troje njezine djece nestalo u gluho doba noći ove zime i da od tada nisu viđeni.

Ispričala je da su njezina djeca bila pod velikim pritiskom da se vrate u crkvu FLDS, unatoč tome što je ona njihov jedini skrbnik. Dodala je i kako je pronašla vrećice s namirnicama, walkie-talkie, kao i neke druge stvari za koje sumnja da su ih ostavili članovi FLDS-a kako bi im pomogli da pobjegnu.

Odvjetnici kažu da su djeca duboko indoktrinirana i pod velikim pritiskom da se vrate u FLDS te da vjeruju da je njihovo vječno spasenje ugroženo ako to ne učine. Navode da je porast broja nestanaka potaknut "otkrivenjem" iz kolovoza 2022. koje je navodno napisao Jeffs, a prenio ga je njegov sin, a koje poziva članove te izbačene roditelje da svu djecu FLDS-a vrate u njihovu crkvu kako bi bili "prevedeni", odnosno uskrsli nakon smrti.

FLDS je vjerska organizacija s otprilike 10.000 članova koji prakticiraju poligamne zajednice. Žive u naseljima duž granice Colorada i Arizone. Od članova se traži da slijede odredbe vođe grupe. Njihov lider Jeffs uhićen je 2006. godine pod optužbom za silovanje i zlostavljanje djece za što je proglašen krivim i služi doživotnu zatvorsku kaznu.

U vrijeme kada je bio vođa FLDS-a dogovarao je poligamističke brakove te brakove između odraslih muškaraca i maloljetnica.

"Warren Jeffs je imao potpunu kontrolu nad svima u svojoj zajednici, a kontrolirao je i ono što jedu", rekla je Tonia Tewell, izvršna direktorica Holding Out Helpa, neprofitne organizacije koja podučava bivše članove ove poligamističke zajednice kako da nauče skrbiti o sebi. Rekla je kako je upoznala djecu koja su napustila zajednicu te su mislila da je Jeffs predsjednik SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 22:15