BRITANIJA NA NIŠANU TERORISTA

Bivša šefica MI5: Govorili smo Blairu da Irak nema oružje, ali nije htio slušati

Bivša šefica MI5-a tvrdi da je Irak radikalizirao cijelu generaciju muslimana u Britaniji koji su rat shvatili kao napad na islam
Baroness Eliza Manningham-Buller, former head of British domestic intelligence agency MI5, leaves after giving evidence to the Iraq War Inquiry in central London, on July, 20 2010. AFP Photo/Carl Court
 AFP

LONDON - Ratovi u Iraku i Afganistanu povećali su opasnost od terorističkih napada na britanskom tlu, a možda su i pridonijeli napadima na podzemnu željeznicu i autobuse u Londonu 2005., tvrdi bivša šefica britanske unutarnje obavještajne službe MI5.

Ministri nisu čitali izvješća

U svjedočenju pred komisijom britanskog parlamenta, koja istražuje rat u Iraku, barunica Eliza Manningham-Buller oštro je napadala poteze vlade bivšeg premijera Tonyja Blaira, koji je i sam ranije svjedočio pred komisijom.

Manningham-Buller prva je čelna osoba neke britanske obavještajne službe koja je pred tom komisijom svjedočila javno. Na zatvorenim su sjednicama svjedočili i drugi šefovi obavještajnih službi, uključujući dvojicu bivših šefova vanjske obavještajne službe MI6.

Manningham-Buller rekla je kako je upozorila dužnosnike vlade da bi invazija na Irak mogla povećati terorističku prijetnju u Britaniji te da su o tome govorile i službene procjene britanske obavještajne zajednice dostavljane ministrima. Da su ministri to pročitali, ne bi o tome imali nikakve sumnje, rekla je.

Bivša šefica špijuna, koja je MI5 vodila od 2002. do 2007., rekla je da su ratovi u koje je Britanija ušla radikalizirali cijelu generaciju mladih muslimana u Britaniji koji su sudjelovanje Britanije u ratovima u Iraku i Afganistanu shvatili kao napad na islam. Osami bin Ladenu i al-Qa’idi rušenje Sadama Huseina omogućilo je pak da svoju borbu prošire i na Irak. Prvi put je javnosti otkrila da je između 70 i 80 britanskih dužnosnika otišlo u Irak kako bi se pridružili iračkim pobunjenicima.

Irački džihad

- Može se reći da smo Osami bin Ladenu dali njegov irački džihad - rekla je.

Barunica nije krila da rat u Iraku krivi i za napade u Londonu 2005., pa je tako rekla da se taj rat spominje u “videooporukama do kojih smo došli u različitim prilikama nakon različtih napada u kojima su teroristi koji su očekivali da će umrijeti objašnjavali zašto su napravilili to što su napravili”.

Manningham-Buller rekla je da se MI5 nije slagao s tadašnjim britanskim premijerom Blairom koji je kao opravdanje za rat navodio da Irak posjeduje oružje za masovno uništenje. Mogućnost da bi Irak takvo oružje mogao iskoristiti protiv zapadnih zemalja “nije bilo nešto što je zabrinjavalo mene ili moje kolege ni kratkoročno niti srednjoročno”, rekla je. Štoviše, dodala je da Irak prije invazije 2003. nije predstavljao prijetnju za Zapad, ali je rat u Iraku smanjio kapacitete zapadnih vlada za globalnu borbu protiv terorizma.

- Fokusiranjem na Irak smanjili smo fokus na prijetnju koju al-Qa’ida predstavlja u Afganistanu. Mislim da je to bio dugoročan, velik i strateški problem - rekla je.

Podsjetila je da nije bilo nikakvih dokaza o povezanosti Sadama Huseina i al-Qa’ide niti o tome da je irački režim imao veze s terorističkim napadima na SAD 11. rujna 2001. - Nije bilo vjerodostojnih obavještajnih podataka koji bi ukazivali na tu povezanost, a to je bio zaključak, mogu reći, i CIA-e. Ali to nije bio zaključak koji se sviđao nekim dijelovima američke mašine - rekla je.

Stoga su pojedinci u SAD-u počeli inzistirati da takve veze postoje, iako za to nisu postojali pouzdani obavještajni podaci. Posebno je izdvojila tadašnjeg ministra obrane Donalda Rumsfelda, za kojeg je rekla da je “pokrenuo alternativnu obavještajnu jedinicu u Pentagonu kako bi dobio alternativnu prosudbu”.

Otjerana s dužnosti?

Ipak, svjedočenje Manningham-Buller neki su zastupnici, piše Daily Mail, proglasili osvetom bivše šefice špijuna Blairu - jer postoje teorije prema kojima je 2007., kada je otišla u mirovinu, zapravo bila otjerana s dužnosti, bilo zbog toga što nije uspjela spriječiti upravo terorističke napade za koje tvrdi da ih je prouzročio irački rat, bilo zbog straha da bi mogla javno početi govoriti o ušminkavanju obavještajnih podataka o Iraku.

Baruničine izjave:

- O mladim muslimanima u Britaniji: ‘Naš uplitanje u Irak radikaliziralo je cijelu generaciju mladih koji su to vidjeli kao napad na islam.’

- O prijetnji koju je predstavljao Sadam Husein: ‘Nismo vjerovali da on ima kapacitete da učini bilo što u Velikoj Britaniji’.

- O povezanosti Iraka sa 11. rujnom: ‘Ne postoje vjerodostojni obavještajni podaci koji ukazuju na tu vezu.’

- O obavještajnom izvješću u čijem je predgovoru Blair napisao da Irak može napasti u roku 45 minuta: ‘Od nas se tražilo da u izvještaj stavimo neke loše obavještajne podatke i mi smo to odbili jer ih nismo smatrali pouzdanima.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:11