JEANINE ANEZ

Bivša bolivijska predsjednica osuđena na deset godina zatvora zbog puča

Obrana Anez poručila je da će podnijeti žalbu međunarodnim tijelima, a dio opozicije planira marševe u znak prosvjeda protiv presude

Jeanine Anez

 Jorge Bernal/Afp

Bolivijski sud proglasio je u petak bivšu predsjednicu Jeanine Anez krivom za organiziranje državnog udara koji ju je doveo na vlast tijekom političke krize 2019. godine, osudivši je na 10 godina zatvora.

Sud je također osudio bivšeg vojnog zapovjednika i policijskog načelnika.

Pedesetčetverogodišnja Anez osuđena je za donošenje "odluka suprotnih ustavu" i "nepoštivanje dužnosti".

Tužiteljstvo je kazalo da je Anez prekršila norme koje jamče ustavni i demokratski poredak nakon predsjedničkih izbora u Boliviji 2019. godine kada je ta desna senatorica postala predsjednica.

Obrana Anez poručila je da će podnijeti žalbu međunarodnim tijelima, a dio opozicije planira marševe u znak prosvjeda protiv presude.

Bolivija je podijeljena oko toga je li se 2019. dogodio državni udar. Tada je dugogodišnji krajnje lijevi predsjednik Evo Morales podnio ostavku, a u vakuumu koji je tada nastao Anez je postala predsjednica.

Moralesov odlazak u Meksiko uslijedio je nakon masovnih prosvjeda zbog spornih izbora koje je oporba smatrala namještenima, dok je Morales tvrdio da je osvojio četvrti uzastopni mandat.

Za vrijeme masovnih prosvjeda Moralesa je i vojska pozvala da se povuče.

Anez poručuje da je nevina.

Sporni proces potaknuo je dodatne podjele u zemlji, a promatrači su izrazili zabrinutost zbog načina suđenja.

"Zabrinuti smo zbog toga kako je ovaj slučaj vođen i pozivamo više sudove da ispitaju kako je postupak vođen", rekao je u intervjuu prije presude Cesar Munoz, viši istraživač za Ameriku u Human Rights Watchu.

Anez nije dopušteno osobno prisustvovanje suđenju, već je pratila ročište i sudjelovala iz zatvora. Pritvorena je od uhićenja u ožujku 2021. pod prvobitnim optužbama za terorizam, pobunu i zavjeru.

Članovi i pristaše Moralesovog Pokreta prema socijalizmu (MAS), koji se vratio na vlast 2020., kažu da je Anez imala ključnu ulogu u puču protiv Moralesa, prvog domorodačkog predsjednika Bolivije.

Kao predsjednica, Anez je bila optuživana za progon bivših dužnosnika MAS-a.

Pristaše Anez smatraju da je suđenje nelegitimno i politički motivirano. Anez je na suđenju kazala da je njezin predsjednički mandat omogućio smirivanje napete situacije te da su time postavljeni temelji za izbore u listopadu 2020.

"Nisam ni prstom maknula da bih postala predsjednica, ali sam učinila ono što sam morala. Predsjedničku dužnost preuzela sam iz obveze, prema onome što je utvrđeno u ustavu", rekla je Anez u svojoj završnoj izjavi na suđenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:53