OLEG BURLAKOV

Bitka za milijarde preminulog oligarha dobila zaokret nakon što se pojavila mlađahna Sofija

Udovica kaže da je njezin preminuli muž skovao plan da zakamuflira njegovu imovinu.

Jahta ”Crni biser”

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

Superjahta vrijedna 150 miljuna funti nazvana "Crni biser" i 3 milijarde funti teško nasljedstvo nedavno preminulog ruskog oligarha u središtu su pravnog sukoba koji danima 'zabavlja' ruske i engleske medije'

Oleg Burlakov, 72-godišnji tajkun, preminuo je od covida-19 u lipnju, ostavivši iza sebe nasljedstvo vrijedno milijarde funti, koje je većinski zaradio tijekom post-sovjetske ruske energetske i cementne industrije.

Bivši časnik zračnih snaga prodao je svoje carstvo za više od 1,5 milijardi funti, a zbog svog uspjeha u industriji bio je poznat kao "Kralj cementa". Proveo je 47 godina u braku sa 70-godišnjom suprugom Loudmilom, a imali su dvoje djece, 36-godišnju Elenu i Veronicu, prenosi The Sun.

No, tri godine prije njegove smrti, Burlakovovi su se upleli u ogorčenu i skupu brakorazvodnu borbu nakon što je Ludmila otkrila Olegovu aferu s 50 godina mlađom ženom, Sofijom Shevtsovom, koja sada tvrdi da mu je rodila dijete i da želi pola njegove imovine.

Umro je prije nego što je brakorazvodna parnica završena, pa su njegova žena i djeca trenutačno ostali u svađi oko njegovog bogatstva s njegovom sestrom i šogorom. Spomenuto bogatstvo, odnosno, nasljeđe, uključuje i superjahtu "Crni biser" i kuću u Monaku, vrijednu 75 milijuna funti. Gospođa Burlakov i njezine kćeri tvrde da je bila podvrgnuta "prevari epskih razmjera" u pokušaju da je nasamare pri poštenom udjelu bogatstva pokojnika.

Superjahta od 107 metara druga je najveća jedrilica na svijetu i opremljena je revolucionarnim solarnim jedrom, dizajniranim za pogon njegovih motora prelaze oceane skoro pa bez korištenja goriva.

Burlakova kaže da je njezin preminuli suprug razradio plan da zakamuflira njegovu imovinu i zaštiti ih od nje tvrdeći da su povezani u dugogodišnjem poslovnom partnerstvu s njegovim šogorom Nikolajem Kazakovim.

image

Jahta "Crni biser"

Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

Ludmila tvrdi da su se navodne laži Olega Burlakova pojavile tijekom sastanka između gospodina i gospođe Kazakova i Burlakovovih te njihovo dvoje djece tijekom posjete Veronici i njezinoj obitelji u Londonu u travnju 2018., rekla je Loudmilina odvjetnica Helen Davies Visokom sudu.

Tijekom kasnijih susreta u glavnom gradu, Burlakov je navodno rekao svojoj supruzi da "postoje stotinama milijuna dolara visoki dugovi, što je dodatno umanjilo vrijednost imovine obitelji Bourlakov".

Rekao je da gospodin Kazakov ima pravo na dio sporne imovine zbog njihovog zajedničkog sudjelovanja od 1980-ih, ali Davies tvrdi da je to varka.

- Te su izjave bile laži koje je gospodin Bourlakov iznio kako bi došao do imovine gospođe Burlakove i zadržao veliku većinu imovine obitelji - tvrdi.

Sudska borba odlučit će što je sve bilo u posjedu gospodina Burlakova kada je umro i je li uključivalo "Crni biser".

Navodno, Burlakov je prethodno namjeravao ostaviti cijelu svoju imovinu svojoj supruzi na temelju oporuke iz 2004. godine, no nakon njegove smrti pronađena je kasnija oporuka, rekao je njegov odvjetnik. Prema kasnijem dokumentu, sve je prepustio Kazakovima, uključujući i "Crni biser".

image

Jahta "Crni biser"

Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

Gospođa Burlakov i njezine dvije kćeri tvrde da je dokument "krivotvorina" te ga osporavaju u sudskom postupku koji se odvija u Monaku. Međutim, na londonskom sudu, Kazakovi žestoko osporavaju tvrdnje da su bili umiješani u tzv. "prevaru epskih razmjera" u vezi bogatstva Olega Burlakova. Oni pak tvrde da je Ludmila Bourlakova koristila "prikrivene taktike" da se dočepa sporne imovine.

- Gospodin Burlakov je do svoje smrti tvrdio, a Kazakovi i dalje tvrde, da je gospođa Bourlakov, udružena sa svojim kćerima Elenom i Veronikom, prevarila gospodina Burlakova i Kazakove u iščekivanju bračnog sloma, tvrdi odvjetnik Kazakovih, James Willan.

Navode da je, slijedeći promišljenu strategiju, gospođa Burlakova preuzela kontrolu nad imovinom vrijednom milijarde američkih dolara koju su joj povjerili Burlakov i Kazakovi.

Pravni spor je započeo u Monaku u prosincu 2018. kada je gospođa Burlakova tužila Olega za razvod i podjelu bračne imovine. U lipnju 2020., Oleg Burlakov je tužio svoju suprugu i kćeri da su "nezakonito prisvojile imovinu vrijednu stotine milijuna dolara”.

Slučaj se prenio na engleske sudove jer je gospođa Burlakova tražila 8,6 milijuna funti odštete od Kazakova i drugih poslovnih suradnika i tvrtki za navodnu lažnu zavjeru koja bi "minimizirala" njezin dio obiteljske imovine.

Willan, odvjetnik Kazakova, tvrdio je da se slučaj ne bi trebao suditi u Engleskoj jer nitko od onih koji su izravno uključeni nema nikakve veze s Ujedinjenim Kraljevstvom, dok je Monako u velikoj mjeri "centar gravitacije" za spor.

Pozvao je suca, Justicea Trowera , da spriječi nastavak spora u Engleskoj, optužujući gospođu Burlakovu da se svađa oko imanja, uključujući i vlasništvo nad jahtom.

- Nijedna od kćeri Olega i Ludmile nije uključena u tužbu Visokog suda u Engleskoj, ali ostaju "važne osobe u sveobuhvatnom sporu" oko toga tko ima pravo na milijarde gospodina Burlakova - pojasnio je Willan.

Očekuje se da će sudac naknadno donijeti odluku o tome može li se u Londonu održati tvrdnja gospođe Burlakove za prevaru i zavjeru protiv Kazakova i drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:49