RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Bitka za Mariupolj završila: Ukrajinci objavili kraj borbe, Zelenski odao počast borcima

Ključne događaje 82. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Vozila ruskih separatista, u kojima su navodno ukrajinski borci, napuštaju postrojenje Azovstala

 Alexey Kudenko/Sputnik/Profimedia/Alexey Kudenko/Sputnik/Profimedia

Ključni događaji:

- 82. je dan ruske invazije za Ukrajinu

- Autobusi s ukrajinskim borcima napustili su Azovstal. Zelenski kaže da je evakuirano 266 boraca

- Turski predsjednik Erdogan rekao je da neće dopustiti ulazak Švedske i Finske u NATO

- Rusi kažu da je počela evakuacija ranjenih ukrajinskih boraca iz Azovstala

- Britanski admiral Sir Tony Radakin poručio je da Ukrajina pobjeđuje u ratu

- Švedska premijerka: 'Odlučili smo, podnosimo zahtjev za članstvo u NATO-u

- Na sastanku ruskog vojnog saveza, Putin kazao da se u blizini ruske granice razvija biološko oružje

- Britanski obavještajac: 'Putin je ozbiljno bolestan'

- Ukrajinske trupe u Harkivskoj oblasti potisnule su rusku vojsku i došle do granice s Rusijom

- EU pokušava pritisnuti Mađarsku da ukine veto na predloženi naftni embargo Rusiji

- Švedska šalje diplomate na razgovor u Tursku oko pristupanja NATO-u

image

Ukrajinski vojnici

Yasuyoshi Chiba/AFP


NOVO 1:00 - Borba s ruskim snagama u čeličani Azovstal završila je u ponedjeljak, što znači i da je bitka za Mariupolj završila, piše The New York Times. Ukrajinska vojska proglasila je kraj "borbenih operacija", a više od 260 boraca iz čeličane je evakuirano.

Konkretno, Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga poručio je da su borci "ispunili svoju misiju".

Ukrajinski predsjednik Zelenski naglasio je da su borci iz Azovstala inspirirali cijelu zemlju svojom hrabrošću tijekom višetjedne borbe za čeličanu. Kratko je i dodao da sada "žele spasiti živote svojih momaka".


0:45 - Evakuirano je više od 260 ukrajinska borca iz čeličane Azovstal, potvrdila je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Anna Maliar, a ukrajinska vojska je objavila da se nastavljaju napori za spašavanje preostalih boraca iz tog postrojenja.

Maliar je rekla da su 53 teško ozlijeđena borca ​​odvezena u grad Novoazovsk pod kontrolom proruskih pobunjenika. Još 211 boraca evakuirano je humanitarnim koridorom na drugu lokaciju također pod kontrolom pobunjenika, Olenivku, piše BBC.

Dodala je da će se oslobođeni ukrajinski vojnici razmijeniti za zarobljene ruske vojnike.

Desetak autobusa s ukrajinskim vojnicima iz Azovstalja napustilo je u ponedjeljak to postrojenje, objavio je Reuters.

Pet autobusa s vojnicima iz čeličane Azovstal stiglo je ponedjeljak u kasnim satima u grad Novoazovsk pod ruskom kontrolom, rekao je Reutersov svjedok.

- Nadamo se da ćemo moći spasiti živote našim momcima, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak navečer u video obraćanju.

- Među njima ima i teško ranjenih. Pruža im se pomoć. Ukrajini su potrebni živi ukrajinski heroji, istaknuo je.

Nastavljaju se napori za spašavanje preostalih boraca u čeličani Azovstal, objavio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

- Kako bi spasili živote, cijeli garnizon Mariupolja provodi odobrenu odluku Vrhovnog vojnog zapovjedništva i nada se potpori ukrajinskog naroda, objavila je pukovnija Azov na društvenim mrežama.

Navodno se još oko 600 vojnika nalazi unutar čeličane u Mariupolju koji je postao simbol otpora ruskoj invaziji na Ukrajinu


23:55 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkrio je nove detalje o evakuaciji ukrajinskih boraca iz čeličane Azovstal u Mariupolju.

- Prevezeno je 266 boraca, nadamo se da ćemo uspjeti spasiti živote naših momaka. Ukrajina treba ukrajinske heroje - žive, rekao je Zelenski.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Anna Maliar rekla je da je 53 ranjenih vojnika odvedeno u bolnicu u gradu Novoazovsk koji je pod ruskom kontrolom. Preostali borci su transportirani u mjesto Olenivka. Kako kaže Malyar, svi će borci u konačnici biti vraćeni svojim obiteljima kroz razmjenu zarobljenika.


22:45 - Nakon tjedana provedenih u brizi oko toga što će se dogoditi ako Rusija 'pregazi' Ukrajinu, zapadnoeuropski čelnici sada su zabrinuti što bi se moglo dogoditi ako Ukrajina doista pobijedi, piše utjecajni portal Politico. Više pročitajte OVDJE.


22:20 - U svjetlu nastojanja Švedske i Finske da se pridruže NATO-u, australski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg u ponedjeljak je kazao da se Austrija ne planira pridružiti tom vojnom savezu.

„Imamo potpuno drugačiju geografsku situaciju“, kazao je Schallenberg novinarima nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu. Više pročitajte OVDJE.


21:40 - Jedan od zapovjednika ukrajinskih snaga koje su se odupirale Rusima u čeličani Azovstal u Mariupolju poručio je da "provodi zapovijed vrhovnog zapovjedništva kako bi spasio živote vojnika", javlja Sky News.

Zapovjednik Denis Prokopenko je poručio: - Glavna stvar je ocijeniti sve rizike, postoji li plan B, jeste li potpuno posvećeni planu koji mora omogućiti provođenje dodijeljenih zadataka i očuvati živote i zdravlje trupa? Ovo je najviša razina upravljanja trupama. Pogotovo kad vašu odluku podržava i najviše vojno zapovjedništvo, rekao je Prokopenko koji nije spomenuo riječ - predaja.

Ranije tijekom dana Rusija je poručila da je dogovoren humanitarni koridor kako bi se iz Azovstala evakuiralo ranjene vojnike i to u obližnji grad pod ruskom kontrolom - Novoazovsk. Tamo će im navodno biti pružena medicinska pomoć.

Nakon objave Prokopenka došle su pak i vijesti da je desetak autobusa s vojnicima napustilo postrojenje Azovstala. Reuters javlja kako prema izjavama svjedoka nije bilo moguće utvrditi koliko boraca je u autobusima.

Također je nejasno je i koliko je boraca, od njih navodno 600 koliko ih je bilo katakombama Azovstala, bilo u autobusima.

image

Vozila ruskih separatista, u kojima su navodno ukrajinski borci, napuštaju postrojenje Azovstala

Alexey Kudenko/Sputnik/Profimedia/Alexey Kudenko/Sputnik/Profimedia
image

Vozila ruskih separatista, u kojima su navodno ukrajinski borci, napuštaju postrojenje Azovstala

Alexey Kudenko/Sputnik/Profimedia/Alexey Kudenko/Sputnik/Profimedia
image

Vozila ruskih separatista, u kojima su navodno ukrajinski borci, napuštaju postrojenje Azovstala

Alexey Kudenko/Sputnik/Profimedia/Alexey Kudenko/Sputnik/Profimedia
image

Vozila ruskih separatista, u kojima su navodno ukrajinski borci, napuštaju postrojenje Azovstala

Alexey Kudenko/Sputnik/Profimedia/Alexey Kudenko/Sputnik/Profimedia

21:30 - Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je u ponedjeljak da ministri vanjskih poslova članica EU-a nisu uspjeli postići suglasnost o šestom paketu sankcija protiv Rusije koji obuhvaća i embargo na naftu.

- Nažalost, to nije bilo moguće na današnjem sastanku, izjavio je Borrell na konferenciji za novinare po završetku sastanka šefova diplomacija zemalja EU-a, na kojem su glavne teme bile odgovor EU-a na rusku invaziju na Ukrajinu i zapadni Balkan.


21:10 - Najviši dužnosnici EU više ne ograničavaju pritisak na Srbiju na međusobne sastanke i poruke iza zatvorenih vrata. U ponedjeljak navečer je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell jasnije nego ikad pozvao Srbiju da implementira sankcije protiv Rusije jer "nije više moguće imati i europsku budućnost i bliske odnose s Putinovim režimom". Više pročitajte OVDJE.


19:45 - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, čija je zemlja članica Sjevernoatlantskog saveza, rekao je u ponedjeljak da neće dopustiti ulazak Švedske i Finske u NATO. Više pročitajte OVDJE.


19:22 - Najmanje 10 civila ubijeno je u ruskom granatiranju područja oko grada Severodonjecka na istoku Ukrajine, poručio je guverner Luhanska, Serhij Haidai.


19:12 - Mađarski parlament potvrdio je danas novi mandat premijeru Viktoru Orbanu, čelniku stranke Fidesz koji zemlju vodi od 2010. Izabran je sa 133 glasa za, dok je 27 zastupnika bilo protiv. Orban je položio zakletvu i održao prilično mračan govor o budućnosti Europe.

- Desetljeće koje je pred nama bit će desetljeće opasnosti, nesigurnosti i rata - rekao je Orban. Što je još poručio mađarski čelnik pročitajte OVDJE.


19:05 - Britanski admiral Sir Tony Radakin poručio je da Ukrajina pobjeđuje u ratu te je njeno "preživljavanje zagarantirano", piše BBC.

Radakin je također komentirao i želju Švedske i Finske da se pridruži NATO-u riječima da je to "nova pobjeda za Ukrajinu" u ratu protiv Rusije.

- Jasno je da Ukrajina pobjeđuje i da Putin gubi. Ukrajinci pobjeđuju zato što se bore za preživljavanje.

Također je dodao da "Ukrajina brani globalne vrijednosti".


18:15 - Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko je, zbog vjerojatnog pridruživanja Švedske i Finske NATO-u, pozvao na jačanje Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), vojnog saveza predvođenog Rusijom koji je nastao kao protuteža NATO-u. Više pročitajte OVDJE.


17:56 - Visoki američki dužnosnik iz sektora obrane iznio je neke nove detalje o napredovanju Ukrajinaca u području Harkivske oblasti. Kako izvještava Reuters, SAD smatra da su ukrajinske snage potisnule Ruse na udaljenost od tri do četiri kilometra od granice Ukrajine i Rusije.

Ranije rijekom dana na društvenim mrežama objavljene su i fotografije ukrajinskih vojnika na samoj granici dvije države.


17:00 - Guverner Harkivske oblasti Oleh Sinebuhov potvrdio je za BBC da su ukrajinske snage na jednom području potisnule ruske trupe sve do granice Ukrajine i Rusije, ali je istaknuo da borbe i dalje traju.

- Borimo se 24 sata dnevno, teško je reći je li ovo trajan napredak naših snaga. I dalje su u tijeku žestoke borbe, Rusi znaju napredovati po kilometar na nekoj strani.

Sinebuhov je potvrdio da se najljuće borbe vode u smjeru Izjuma, grada koji je trenutno pod ruskom okupacijom.

- Izjum je totalno blokiran i nemoguće je odraditi bilo kakvu evakuaciju civila iz tog grada, rekao je Sinebuhov i dodao da Rusi imaju velike gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici.


16:15 - Ruska komunalna tvrtka Inter RAO najavila je prošli tjedan da će zaustaviti izvoz u Finsku, navodeći da ta zemlja od 6. svibnja nije platila električnu energiju prodanu preko paneuropske burze Nord Pool.

Dotok ruske električne energije u Finsku pao je s 87 megavata na nulu, pokazali su podaci mrežnog operatera Fingrida koji je priopćio da može zamijeniti rusku opskrbu švedskom električnom energijom i povećanjem domaće proizvodnje.

Dodao je da je obustava ruskog izvoza nastala zbog ograničenja plaćanja koje su nametnule zapadne zemlje.

“Zbog tih ograničenja više se ne može plaćati ruska struja. Prekid je stoga prije posljedica, nego ruska protumjera", kaže se u priopćenju.

Iz Rusije u Finsku dolazi oko 10 posto potrebne struje.

Nije jasno je li ruski potez povezan s finskim pristupanjem NATO-u.

Finski predsjednik Sauli Niinisto u nedjelju je potvrdio da će njegova zemlja službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO savezu.

Govoreći zajedno s predsjednikom u Helsinkiju, finska premijerka Sanna Marin rekla je kako se nada da će parlament potvrditi odluku o podnošenju zahtjeva za pridruživanje NATO-u idućih nekoliko dana.


15:40 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako je u ponedjeljak postignut dogovor o evakuaciji ranjenih ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstal u Mariupolju te je za tu svrhu otvoren humanitarni koridor.

'Kao rezultat razgovora s predstavnicima ukrajinskih postrojbi koje se nalaze u čeličani Azovstal u Mariupolju, 16. svibnja je postignut dogovor o evakuaciji ranjenih', priopćilo je ministarstvo.

Kako kažu, uveden je prekid vatre i otvoren je humanitarni koridor kroz koji se ranjeni ukrajinski vojnici odvoze u medicinsku ustanovu u Novoazovsku u samoproglašenoj NR Donjeck kako bi im se ondje pružila sva potrebna pomoć.

Zasad još nema potvrde ove informacije s ukrajinske strane.


15:20 - Švedska premijerka Magdalena Andersson kazala je na konferenciji za novinare u Stockholmu da će Švedska podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, te tako napustiti dugu povijest vojne neutralnosti.

Premijerka je dodala da je uvjerena da za to postoji podrška u švedskom društvu. Kazala je i da ljudi mogu imati drugačije mišljenje o ulasku u NATO, a da im je ipak stalo do Švedske, piše BBC.

Andersson je također rekla da će Švedska biti u ranjivom položaju dok se obrađuje njena prijava za NATO. Norveška, Danska i Island izdale su zajedničku izjavu u kojoj nude svoju potporu Finskoj i Švedskoj u slučaju da dvije nordijske zemlje budu napadnute tijekom svojih prijava za NATO.

image

Premijerka Švedska Magdalena Andersson

Henrik Montgomery/Afp

14:40 - Govoreći na summitu Organizacije sporazuma o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) na čelu s Rusijom, predsjednik Putin je kazao da je Moskva dobila 'dokaze o komponentama biološkog oružja koje se u suštini stvaraju' u blizini ruskih granica'.

Dodao je da se 'radi na mogućim metodama i mehanizmima destabilizacije epidemiološke situacije na postsovjetskom prostoru'.

Osim toga, Putin je dodao da CSTO planira 'seriju zajedničkih vježbi u Kazahstanu, Kirgistanu i Tadžikistanu na jesen'.

image

Armenski premijer Nikol Pashinyan, bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko, Ruski predsjednik Vladimir Putin, kirgistanski predsjednik Sadyr Japarov, kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev i tadžikistanski predsjednik Emomali Rakhmon na sastanku CSTO-a

Alexander Nemenov/Afp

14:35 - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Rusija nema problema s Finskom i Švedskom, ali da bi širenje vojne infrastrukture na njihovom teritoriju zahtijevalo reakciju Moskve, piše BBC.

Govoreći o proširenju NATO-a na summitu Organizacije sporazuma o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) na čelu s Rusijom u ruskoj prijestolnici, kaže da je to problem za Rusiju i da je u interesu SAD-a.

Također kaže da Rusija treba obratiti dodatnu pozornost na, kako kaže, planove NATO-a za povećanje svog globalnog utjecaja.

image

Glavni tajnik CSTO-a Stanislav Zas, armenski premijer Nikol Pashinyan, bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko, ruski predsjednik Vladimir Putin, kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev, kirgistanski predsjednik Sadyr Japarov i tadžikistanski predsjednik Emomali Rakhmon

Anton Novoderezhkin/Sputnik Via Afp

14:20 - Volodimir Zelenski je zamijenio glavnog zapovjednika Teritorijalne obrane Ukrajine skoro tri mjeseca od početka rata, priopćeno je iz Ureda predsjednika Ukrajine, prenosi Sky News.

Bez navođenja razloga, ministarstvo obrane Ukrajine priopćilo je da je ukrajinski predsjednik imenovao general-bojnika Ihora Tantsjuru da preuzme dužnost od Jurija Haluškina kao zapovjednika snaga koje pomažu ukrajinskoj vojsci u obrani zemlje nakon ruske invazije.

Ministarstvo je Tantsjuru opisalo kao iskusnog časnika koji je prethodno bio načelnik stožera ukrajinskih kopnenih snaga.

Kako je navedeno, snage teritorijalne obrane brzo rasle otkako su uspostavljene neposredno prije invazije te da su igrale važnu ulogu u ratu s Rusijom.

'Eksplozivni rast strukture, posebno u uvjetima intenzivnih borbi, veliko je iskustvo tijekom kojega su počinjene i greške, ali i sjajna postignuća. Ima uspjeha i, nažalost, gubitaka', stoji u priopćenju ministarstva.

Ova odluka stiže nakon što je ministarstvo ranije danas reklo da je bataljun snaga teritorijalne obrane napredovao sve do granice s Rusijom nakon što je odbio ruske snage koje su napale grad Harkiv na sjeveroistoku zemlje


13:55 - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pozvao je članove vojnog saveza kojim dominira Rusija da budu ujedinjeni i optužio Zapad da pokušava produžiti sukob u Ukrajini kako bi oslabio Rusiju što je više moguće, prenosi Reuters.

Lukašenko je, govoreći na summitu čelnika Organizacije sporazuma o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) u Moskvi, rekao da su se 'paklene sankcije' njegovoj zemlji i Rusiji mogle izbjeći da je skupina govorila jednim glasom.

Obraćajući se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i čelnicima Armenije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana, Lukašenko je rekao: 'Bez jedinstvene fronte, kolektivni Zapad će pojačati pritisak na postsovjetski prostor.'

image

Aleksander Lukašenko

/Eyepress Via AFP

13:40 Ukrajinski vojnici odbili su jutros napad ruske diverzantsko-izviđačke skupine u sjeveroistočnoj oblasti Sumi, rekao je regionalni guverner Dmitro Živitski.

Grupa ruskih diverzanata ušla je na ukrajinski teritorij zaštićena vatrom minobacača i mitraljeza, ali se brzo povukla nakon što su ukrajinski graničari uzvratili, napisao je Živitski na Telegramu, prenosi BBC.

Ruska vojska prešla je u regiju Sumi nedugo nakon što je 24. veljače započela njezina invazija na Ukrajinu, međutim, ukrajinske snage ponovno su preuzele kontrolu nad regijom 8. travnja i pripremaju se za daljnje napade.


13:35 Sve su glasnija nagađanja o narušenom zdravstvenom stanju ruskog predsjednika Vladimira Putina o čemu se oglasio i bivši britanski obavještajac Christopher Steele, poznat po navodima o poslovima bivšeg američkog predsjednika Trumpa s Rusijom. Steele kaže: 'S obzirom na ono što smo čuli iz izvora u Rusiji i drugih mjesta, Putin je, doista jako ozbiljno bolestan.' Više pročitajte OVDJE.


12:48 - McDonald's je objavio da će napustiti rusko tržište te je započeo proces prodaje svojih restorana u zemlji nakon 30 godina.

U ožujku je lanac brze hrane rekao da privremeno zatvara oko 850 restorana u Rusiji kao odgovor na invaziju.

'Humanitarna kriza uzrokovana ratom u Ukrajini i ubrzano nepredvidivo radno okruženje naveli su McDonald's do zaključka da nastavak poslovanja u Rusiji više nije održiv, niti je u skladu s McDonald'sovim vrijednostima', navodi se u izjavi.

Tvrtka 'nastoji prodati cijeli svoj portfelj McDonald'sovih restorana' u Rusiji lokalnom kupcu, navodi se.

McDonald'sovi restorani u Ukrajini ostaju zatvoreni dok tvrtka nastavlja isplaćivati pune plaće svojim zaposlenicima u zemlji.


12:27 - Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija pomno prati pokušaje Finske i Švedske da se pridruže vojnom savezu NATO-a predvođenom SAD-om, te je uvjeren da njihovo pristupanje ni na koji način neće ojačati europsku sigurnosnu arhitekturu, prenosi Reuters.

Ranije danas zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je kako Zapad ne bi trebao misliti da će Moskva jednostavno podnijeti širenje NATO-a, navodeći to kao pogrešku koja bi potaknula vojnu napetost.


12:08 - Nesposobnost Rusije da preuzme Harkiv treba smatrati porazom, smatra general Sir Richard Barrons, bivši zapovjednik Zapovjedništva združenih snaga Ujedinjenog Kraljevstva.

'To je bio preveliki cilj za rusku vojsku', rekao je Barrons za BBC, dodajući da Rusija 'nema brojke, volju ili vještinu da zauzme velike gradove'.

'Kada su Rusi zapeli u predgrađu, postali su laka meta za vrlo agresivan i uspješan ukrajinski protunapad, a sjediti oko Harkiva postalo je manje važno od borbe koja je u tijeku u Donbasu', rekao je.

image

Prizori iz Harkiva

Dimitar Dilkoff/Afp
image

Selo Mala Rogan, istočno od Harkiva

Sergey Bobok/Afp
image

Četvrt Saltivka na sjeveru Harkiva

Dimitar Dilkoff/Afp

11:50 - Američki Kongres nastojat će ratificirati zahtjev Finske za pridruživanje NATO-u prije odlaska na odmor u sljedeća tri mjeseca, rekao je čelnik američkog republikanskog Senata Mitch McConnell

'Svakako se nadamo da ćemo to postići prije stanke u kolovozu kada Kongres obično ne zasjeda', rekao je novinarima i dodao da je potora finskom članstvu 'ne jednoglasna, ali značajna'.


11:46 - Intenzitet granatiranja grada Harkiva 'značajno je smanjen', rekao je u ponedjeljak guverner Oleg Sinegubov.

Nakon što je objavio da su ukrajinske trupe stigle do granice s Rusijom na Telegramu je napisao da snage u regiji nastavljaju držati svoje pozicije i provode uspješne protuofenzivne akcije.

Sinegubov je dodao da se ruske snage sada usredotočuju na održavanje svojih položaja i pripremaju ofenzivu na području Izjuma.


11:22 - Ministri vanjskih poslova EU nastojali su javno pritisnuti Mađarsku da ukine svoj veto na predloženi naftni embargo Rusiji, a Litva je komentirala da je blok 'talac jedne države članice', piše Reuters.

Mađarska, naime, želi stotine milijuna eura od EU kako bi ublažila cijenu odustajanja od ruske nafte, a mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je 11. svibnja da se ne nazire rješenje.

Međutim, ministri EU-a poručili su da će i dalje postojati naftni embargo, čak i ako bi trebalo dulje da se postigne dogovor.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, Josep Borrell, poručio je da čini sve da deblokira situaciju.

Neki diplomati sada ističu summit od 30. do 31. svibnja kao trenutak za dogovor o postupnoj zabrani ruske nafte, vjerojatno tijekom šest mjeseci, uz dulje prijelazno razdoblje za Mađarsku, Slovačku i Češku.


11:09 - Rusija je priopćila da su njezine snage oborile tri ukrajinska borbena zrakoplova, jedan u blizini Zmijskog otoka u Crnom moru, a drugi u regijama Mikolajiv i Harkiv, kao i da su rakete nastavile gađati ciljeve na istoku zemlje.


10:49 - Čelnik Sumske oblasti Dmitra Živickija izvijestio je na ukrajinskom radiju kako su se ruski borci pokušali probiti preko granice na teritorij Sumske oblasti.

'Neprijatelj je na granično područje otvorio vatru iz minobacača, bacača granata i strojnica. Graničari su se borili s Rusima, koji su se povukli preko granice.'

Ruske snage su prethodno prešle u Sumsku oblast ubrzo nakon što je Moskva napala Ukrajinu u veljači, ali ukrajinske snage su u travnju ponovno preuzele kontrolu nad regijom i spremale su se za daljnje napade.

Ukrajina je postigla niz uspjeha od početka rata, prisiljavajući ruske zapovjednike da odustanu od napada na glavni grad Kijev i brzo osvoje drugi po veličini grad Harkiv.


10:28 - Bataljun Kastus Kalinouski, koji se sastoji od bjeloruskih dragovoljaca koji se bore za Ukrajinu, pretrpio je 'ogroman gubitak'.

'Prilikom oslobađanja ukrajinskog sela od ruske okupacije, smrtno je ranjen zapovjednik odreda, vojnik naše bojne Pavel 'Volat'. Prevezen je u bolnicu u kritičnom stanju, ali je bilo prekasno', citirala je Nexta.


10:13 - Raketni napad ruskih strateških zrakoplova u regiji Odesa oštetio je turističku infrastrukturu pri čemu su ozlijeđene dvije odrasle osobe, a teže je ozlijeđeno jedno malo dijete, javlja ukrajinska novinska agencija Interfax.

Na telegramu Gradskog vijeća Odese piše kako 'neprijatelj nastavlja s napadima na oštećeni i nefunkcionalni most preko ušća Dnjestra'.


09:49 - Švedska šalje diplomate na razgovore s Turskom kako bi pokušali prevladati prigovore Ankare na švedski plan pridruživanja NATO-u, rekao je ministar obrane Peter Hultqvist.

Turska je izvijestila da želi da nordijske zemlje zaustave potporu kurdskim militantnim skupinama prisutnim na njihovom teritoriju i ukinu zabranu prodaje oružja Turskoj.

NATO i Sjedinjene Države izjavile su kako su uvjerene da Turska neće biti prepreka članstvu Finske i Švedske.

Za svaku odluku o proširenju NATO-a potrebno je odobrenje svih 30 članica saveza, ali diplomati su rekli da će Erdogan biti pod pritiskom da popusti.


09:34 - Turska mora održavati delikatnu diplomatsku ravnotežu nakon ruske invazije na Ukrajinu kako bi ostala sposobna pomoći u konačnom pregovorima oko okončanja rata, rekao je glasnogovornik predsjednika Tayyipa Erdogana.

Ibrahim Kalin, koji je i Erdoganov glavni savjetnik za vanjsku politiku, rekao je da, iako je Ankara kritizirala invaziju Moskve i akcije na bojnom polju, ne bi bilo dobro zauzeti kazneniji stav protiv Rusije.

Članica NATO-a Turska, crnomorski susjed zaraćenih naroda, ima dobre veze s objema i protivila se sankcijama Moskvi.

Deseci tisuća Rusa - i jahti koje su odobrili neki oligarsi - stigli su u zemlju otkako je počeo rat.

Ipak, također je opskrbila Kijev naoružanim dronovima i blokirala neke ruske pomorske prolaze do Crnog mora, te je jedina nacija koja je bila domaćin razgovora između ruskih i ukrajinskih ministara vanjskih poslova i odvojeno između njihovih timova.

'Mi smo se od početka protivili ovom ratu. Potreban im je netko – partner od povjerenja, pregovarač, moderator, netko na poziciji da bi mogli razgovarati s ruskom stranom, kao i s ukrajinskom stranom. Ovu poziciju smo uspjeli zadržati od početka rata i mislim da je stvarno u zajedničkom interesu svih da svi zadrže uravnoteženu poziciju.'


09:27 - Guverner regije Harkiv u ponedjeljak ujutro rekao je da su ukrajinske trupe potpuno potisle rusku vojsku i došle skroz do granice s Rusijom, javlja Reuters. Što se tiče situacije u Donbasu, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zvučao je poprilično optimistično.

- Spremamo se na nove ruske napade u Donbasu, a usput ćemo intenzivirati svoje kretanje na jugu Ukrajine - rekao je Zelenski u noćnom obraćanju.

- Okupatori i dalje ne žele priznati da je njihova 'specijalna operacija' stigla u slijepu ulicu i da su na tom putu bankrotirali.


08:59 - Bjelorusija je najavila raspoređivanje snaga za specijalne operacije duž ukrajinske granice, navodi britansko ministarstvo obrane u svom najnovijem obavještajnom ažuriranju.

Protuzračna obrana, topništvo i raketne jedinice također su rasporedili na poligone na zapadu zemlje, navodi se.

'Prisutnost bjeloruskih snaga u blizini granice vjerojatno će utjecati na ukrajinske postrojbe, tako da se ne mogu rasporediti kao potpora operacijama u Donbasu', piše te se dodaje kako 'do danas bjeloruske snage nisu bile izravno uključene u sukob'.


08:46 - Iz ruskog ministarstva vanjskih poslova stižu neke izjave o odluci Švedske i Finske da se pridruže NATO-u.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da je odluka bila pogreška s dalekosežnim posljedicama, koja će radikalno promijeniti globalnu situaciju.

Rjabkov je rekao da Finska i Švedska ne bi trebale gajiti iluzije da će Rusija jednostavno podnijeti njihovu odluku, prenosi Interfax.

'Oni kao ni Bruxelles, Washington i druge prijestolnice NATO-a, ne bi trebali imati iluzija da ćemo to jednostavno podnijeti. Opća razina vojne napetosti će rasti, predvidljivost u ovoj sferi će se smanjiti. Šteta je da se zdrav razum žrtvuje nekakvoj fantomskoj odredbi o tome što bi trebalo učiniti u ovoj situaciji.'

Rusija je dala malo naznaka o tome što će učiniti kao odgovor na proširenje NATO-a, rekavši samo da će doći do 'vojno-tehnološkog odgovora'.

Jedan od Putinovih najbližih saveznika rekao je prošlog mjeseca da bi Rusija mogla rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u ruskoj eksklavi Kalinjingrad ako se Finska i Švedska pridruže NATO-u.


08:21 - Velike NATO vježbe, planirane mjesecima prije ruske invazije na Ukrajinu, danas bi trebale početi u Estoniji.

Jedna od najvećih vježbi, kodnog naziva Jež, uključivat će 15.000 vojnika iz 14 zemalja. To je jedna od najvećih vojnih vježbi u zemlji od 1991. godine.

Tu su i operacije 'Defender Europe' i 'Swift Response', u kojima će sudjelovati 18.000 vojnika iz 20 zemalja, a odvijat će se u Poljskoj i još osam zemalja.

U Litvi, još jedna vježba kodnog naziva Iron Wolf, uključivat će 3000 savezničkih vojnika i 100 vozila.

'Vježbe poput ovih pokazuju da je NATO jak i spreman zaštititi naše nacije i braniti se od svake prijetnje. Ovo su redovite vježbe, planirane mnogo prije ruske brutalne i neopravdane invazije na Ukrajinu, ali one pomažu ukloniti svaki prostor za pogrešnu procjenu ili nesporazum o našoj odlučnosti da zaštitimo i obranimo svaki pedalj savezničkog teritorija. Vježbe NATO-a su obrambene, transparentne i u skladu s našim međunarodnim obvezama', kazala je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.


06:45 - Ukrajina se u ponedjeljak priprema za novi ruski napad u Donbasu, dok Kijev tvrdi da je protunapad njihove vojske oko Harkiva dobio zamah.

'Spremamo se za nove pokušaje Rusije da napadne Donbas. Okupatori još uvijek ne žele priznati da su u slijepoj ulici i da je njihova takozvana 'specijalna operacija' već propala, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom obraćanju.

Karta koju je objavio američki Institut za proučavanje rata prikazuje rusko napredovanje, osobito oko Izjuma, Kostjantinovke i Donbasa.

Institut tvrdi da su ruske snage 'vjerojatno odustale od dovršetka opkoljavanja ukrajinskih jedinica od Donjecka do Izjuma u korist dovršetka zauzimanja Luganske oblasti'.


06:18 - Od početka invazije Rusi su napali 616 medicinskih ustanova i uništili 101.


05:53 - U Mariupolju je obnovljena opskrba električnom energijom, a u gradu se obnavlja i vodoopskrba, rekao je lokalni stanovnik za RIA Novosti.

Opskrba električnom energijom i vodom u Mariupolju je u prekidu od sredine ožujka.


05:26 - Demidiv, malo selo oko 30 milja sjeverno od Kijeva, ukrajinske snage namjerno su poplavile. Tisuće hektara potopljeno je rijekom Irpin kako bi početkom invazije spriječili napad na ukrajinski glavni grad o čemu smo ranije pisali OVDJE i OVDJE.

Poplava je zaslužna za zaustavljanje ruskih vojnika i tenkova, a mještani kažu kako je poplavljeno više od trećine polja.

Dva mjeseca kasnije, ljudi i dalje koriste čamce na napuhavanje, a povrće sade na suhim dijelovima.


05:18 - Ukrajinska zastupnica Kira Rudik kaže da je čula tvrdnje o silovanju koje su počinili ruski vojnici iz 'gotovo svakog oslobođenog grada' u Ukrajini.


05:11 - Američki ministar obrane Lloyd Austin razgovarao je sinoć s ukrajinskim ministrom obrane Oleksijem Reznikovom.

Na Twitteru je Austin napisao da je cilj bio 'razgovarati o situaciji na bojnom polju i potrebama Ukrajine'.

'Izvijestio sam ga o svom razgovoru 13. svibnja s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom i ponovio našu nepokolebljivu potporu suverenitetu i sigurnosti Ukrajine.'


05:08 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tvrdi da Rusiji ne ide po planu i da je njihov pokušaj zauzimanja Donbasa 'zastao'.

Stoltenberg je također rekao da bi Ukrajina mogla pobijediti u sukobu.

Britansko ministarstvo obrane (MoD) procjenjuje da je Rusija izgubila oko trećine svojih kopnenih borbenih snaga od početka rata u veljači.

Rusku invaziju ometaju žestoki ukrajinski otpori i logistički problemi.

Činilo se da je njegov početni cilj bio proširiti cijelu zemlju i srušiti ukrajinsku vladu. Umjesto toga, Rusija se povukla iz područja oko glavnog grada Kijeva nakon što ga nije uspjela zauzeti i od sredine travnja svoje napore usmjerava na dvije istočne provincije.

U drugom ukrajinskom gradu Harkivu, dužnosnici kažu da su se ruske snage povukle s ruba grada i da se stanovnici vraćaju.

Ukrajinska analitičarka objavila je su ukrajinske trupe koje brane Harkiv stigle do državne granice s Rusijom, a isto je potvrdio i guverner Harkivske oblasti.

Tvrdnju još uvijek nije moguće potvrditi i nije jasno koliko je vojnika došlo do ruske granice ni gdje točno.

Ukrajinsko ministarstvo obrane je objavilo videosnimku koja navodno prikazuje niz vojnika iz teritorijalne obrane na neodređenoj lokaciji na granici.

'Stigli smo, ovdje smo', govori jedan od vojnika.

Ako ova informacija bude potvrđena, to bi značilo da ukrajinska protuofenziva ima sve veći uspjeh u potiskivanju ruskih snaga na sjeveroistoku nakon što su zapadne vojne agencije rekle da je ofenziva Moskve u regiji Donbasa zastala.

Reporter Kyiv Idependenta, Ilija Ponomarenko također je objavio kako se Rusija rapidno povlači te da su ukrajinske jedinice stigle u sklopu protuofenzive.

'Ruski rat u Ukrajini ne ide kako je Moskva planirala', rekao je Stoltenberg na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a.

'Nisu uspjeli zauzeti Kijev, povlače se iz okolice Harkova, njihova velika ofenziva u Donbasu je zastala. Rusija ne postiže svoje strateške ciljeve.'

Povrh vojnih neuspjeha, još jedna posljedica invazije je da će se Rusija vjerojatno suočiti s proširenim NATO-om kojem će se pridružiti Švedska i Finska.

Britansko ministarstvo obrane također je priopćilo da je ruska ofenziva u Donbasu 'izgubila zamah i značajno zaostala u rasporedu'.

U njemu se navodi da je Rusija ograničena 'kontinuiranim niskim moralom i smanjenom borbenom učinkovitosti'.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da saveznici Ukrajine moraju nastaviti svoju vojnu potporu kako bi joj pomogli da 'izgura Rusiju'.

Regionalni guverner Oleh Sinegubov rekao je kako Ukrajinske snage idu u protunapad na grad Izjum, što je nešto što bi moglo dodatno zakomplicirati ruske planove za zauzimanje Donbasa.

Reuters pak javlja da su Rusi napali položaje u istočnoj Ukrajini dok pokušavaju opkoliti ukrajinske snage u Donbasu i odbiti protuofenzivu oko Izjuma.

Ukrajinska vojska također je priznala zastoje, rekavši da Rusija napreduje u nekoliko područja u regiji.

Preostale ukrajinske snage u Mariupolju nisu popuštale, a Rusija je nastavila s bombardiranjem čeličane u kojoj se nalaze. Na snimci iznutra se navodno vide muškarci kako provjeravaju svoje telefone i igraju šah.

U zapadnoj Ukrajini guverner regije Lavov rekao je da su projektili gađali vojnu infrastrukturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:50