POTPUNI KAOS

BITKA ZA KIJEV Janukovič dogovorio primirje, no Kijevom i dalje odjekuju detonacije

Ministarstvo obrane potvrdilo je mogućnost vojne intervencije. Načelnik glavnog stožera je smijenjen. Janukovič je naknadno objavio primirje.
Anti-government protesters clash with the police during their storming of Independence Square in Kiev on February 18, 2014. Flames engulfed the main anti-government protest camp on Independence Square on Tuesday as riot police tried to force demonstrators out following the bloodiest clashes in three months of protests. The iconic square turned into a war zone as riot police moved slowly through opposition barricades from several directions, hurling stun grenades and using water cannon to clear protestors. AFP PHOTO/ GENYA SAVILOV
 GENYA SAVILOV

>>> NOVO 23:59 Trg neovisnosti u središtu Kijeva, na kojemu oporbeni prosvjednici kampiraju već tri mjeseca, u večernjim je satima u srijedu i dalje bio pun demonstranata. Gradom su se i dalje mogle čuti sporadične eksplozije, a na samom su trgu i dalje gorjele zapaljene gume, na kojemu u trenutku objave ove vijesti nije bilo nereda.

------------------------------------------------------------------------

22:12 Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič u večernjim je satima objavio da je održao sastanak s oporbenim vođama te da su razgovor završili dvama zaključcima. Prvi je da na snagu stupa primirje, a drugi da odmah kreću pregovori o 'prekidu krvoprolića i stabilizaciji situacije u interesu mira', stoji u priopćenju objavljenom na Janukovičevoj službenoj web stranici.

Na sastanku su, uz ostale, sudjelovali i Vitalij Kličko te Arsenij Jacenjuk, dvojica najistaknutijih oporbenjaka.

Ovo je nagli preokret situacije nakon što su iz Kijeva tijekom cijelog dana stizale vijesti o pripremama za moguću vojnu intervenciju.

Unatoč objavi primirja, Kijevom su u večernjim satima i dalje odjekivale eksplozije, a gorjelo je i nekoliko požara.

Foto: AFP

------------------------------------------------------------------------

21:31 Čelnici NATO-a ukrajinskom su čelništvu poručili da se suzdrži od upotrebe vojne sile protiv prosvjednika, a Pentagon je ponovio upozorenje ukrajinskoj vojsci da se ne miješa u sve snažnije prosvjede protiv režima, dok se Kijev oporavlja od najgoreg nasilja zabilježenog od proglašenja nezavisnosti od Sovjetskoga Saveza.

U poruci na Twitteru američki general Philip Breedlove, NATO-ov vrhovni zapovjednik za Europu zatražio je da "odgovorni čelnici izbjegnu upotrebu vojne sile protiv ukrajinskoga naroda", te pozvao na dijalog. "Pozivam novo vojno rukovodstvo u Ukrajini da počne dijalog s nama kako bi se ova situacija mirno riješila", napisao je Breedlove.

Nakon nereda u kojima je poginulo 26 ljudi, ukrajinski je predsjednik imenovao novog čelnika glavnoga stožera oružanih snaga. Krvoproliće u utorak na kijevskome Trgu nezavisnosti potaknulo je i prijetnje zapadnim sankcijama protiv službenoga Kijeva.

Bijela kuća pozvala je ukrajinske vlasti da povuku specijalce, proglase prekid vatre i počnu razgovarati s oporbom, a Pentagon je upozorio "posljedicama" umiješa li se ukrajinska vojska u gušenje demonstracija. "Ministarstvu obrane drago je što ukrajinske oružane snage nisu uvučene u ovu krizu. Pozivamo ih da i ostanu sa strane", rekao je glasnogovornik Pentagona pukovnik Steve Warren. "Sudioništvo bi dovelo do posljedica u našim vojnim odnosima", dodao je.

------------------------------------------------------------------------

20:42 Američki predsjednik Barack Obama iz Meksika je poručio da će se svatko tko 'prijeđe liniju' u Ukrajini morati 'suočiti s posljedicama'. Izrazio je protivljenje mogućoj vojnoj intervenciji.

------------------------------------------------------------------------

19:59 Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u telefonskom je razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem od njega zatražio da odmah okonča nasilje u zemlji.

Barroso je dan nakon žestokih sukoba između policije i prosvjednika u Kijevu u kojima je smrtno stradalo najmanje 26 ljudi, svog sugovornika podsjetio na "posebnu odgovornost koju ima ukrajinska vlada, a to je izbjegavanje nasilja i jamstvo poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda". Upozorio je i da će EU "reagirati oštro ako se stanje pogorša", a ministri vanjskih poslova EU u četvrtak će, kako stoji u priopćenju Komisije, "raspravljati o ciljanim mjerama protiv odgovornih za nasilje".

Nakon višemjesečnog odugovlačenja, europski čelnici u srijedu su odlučili povisiti ton prema ukrajinskom režimu te zaprijetiti sankcijama.

Ovdje uživo pratite stream iz središta Kijeva

------------------------------------------------------------------------

19:32 Britanski premijer David Cameron pozvao je ukrajinske vlasti da povuku snage sigurnosti koje okružuju prosvjednike u Kijevu, a predsjedniku Viktoru Janukoviču poručio kako ga svijet pozorno promatra. "Duboko sam zabrinut zbog prizora kojima svjedočimo u Ukrajini", kaže se u priopćenju što ga je objavio Cameronov ured. "Nasilje na svim stranama sasvim je neprihvatljivo, a na predsjedniku Janukoviču posebna je odgovornost da povuče vladine snage i smiri situaciju".

"Predsjednik Janukovič ne bi smio sumnjati da svijet promatra njegove postupke i da će odgovorni za nasilje odgovarati", dodao je.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague, koji u četvrtak ide na hitni, Ukrajini posvećen sastanak EU-ovih šefova diplomacije, ranije je rekao kako ukrajinske vlasti moraju odgovarati za nasilje kojim su se protiv prosvjednika služile snage sigurnosti, i koje je odnijelo najmanje 26 života.

Cameron je pozvao Janukoviča da ponovno razgovara s oporbom i da pokuša osmisliti političke reforme koje bi odrazile, kako je rekao, "demokratske aspiracije ukrajinskoga naroda". "Nužna je jasna opredijeljenost za vladavinu prava, poštovanje temeljnih ljudskih prava i građanskih sloboda. Ovo je presudan trenutak za ukrajinsku budućnost", rekao je Cameron.

------------------------------------------------------------------------

19:12 Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič je smijenio načelnika glavnog stožera ukrajinske vojske general pukovnika Volodimira Zamanu, objavljeno je na Janukovičevoj web stranici.

------------------------------------------------------------------------

18:43 Ukrajinsko je ministarstvo obrane na svojim web stranicama objavilo da bi se u rješavanje krize u zemlji mogla uključiti i vojska, piše BBC. Iza toga se, kako se čini, krije ranija najava slanja antiterorističke jedinice na prosvjednike.

'Glavni cilj antiterorističke operacije je zaustavljanje ekstremizma i ilegalnih radnji radikalnih skupina koje su prijetnja životima milijuna Ukrajinaca', stoji u obavijesti ministarstva u kojoj se dodaje da će akcija biti pokrenuta i kako bi se spriječilo izbijanje građanskog rata.

Oporba je dosad u više navrata pozivala vojsku da se ne miješa u ulične sukobe, a pritom su citirali i ukrajinski ustav koji vojsci izričito brani napad na civile.

U međuvremenu je stigla i vijest da su demonstranti zauzeli zgradu centralne pošte u Kijevu, u neposrednoj blizini središnjeg trga.

------------------------------------------------------------------------

17:55 - Dok su prosvjednici pokušali nasilno ući u zgradu specijalne policije Berkut, jedna žena upucana je iz vatrenog oružja. Metak su navodno ispalili policajci ili tajni agenti koji su bili unutar zgrade jer su meci prošli kroz staklena vrata. Na uznemirujućoj snimci vidi se krvavo tijelo žene koja mrtva leži na podu, te kako jedan od prosvjednika pokazuje rane od metaka na svom trbuhu.

Autentičnost snimke za sada nije potvrđena.

------------------------------------------------------------------------

17:44 Bijela kuća u srijedu je osudila nasilje na ulicama Kijeva, ponovno pozvala ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da smiri situaciju te objavila kako, poput europskih partnera, razmatra mogućnost sankcija protiv odgovornih za nasilje u Ukrajini.

Nakon što je u sukobima između policije i prosvjednika u glavnome ukrajinskom gradu dosad smrtno stradalo 26 ljudi, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Baracka Obame Ben Rhodes rekao je da su "scene viđene u jučerašnjim sukobima u Kijevu skandalozne te da im mjesto nije u 21. stoljeću. "Jasno smo poručili ukrajinskoj vladi da je njezina odgovornost omogućiti ljudima da prosvjeduju", rekao je .

"Protivimo se nasilju bez obzira odakle ono dolazi, no ističemo da vlada s ulica mora povući članove interventne policije, da narede primirje te započnu dostojanstvene pregovore oporbom. Očigledno je da Ukrajinci smatraju kako vlada ne odgovara na njihove legitimne zahtjeve", kazao je Rhodes.

Europska unija razmotrit će uvođenje sankcija protiv odgovornih za represiju u Ukrajini, priopćila je u srijedu visoka predstavnica Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, a Rhodes je kazao kako su Washington i njegovi europski partneri na istoj valnoj dužini po tom pitanju.

"Nastavit ćemo pratiti stanje u Ukrajini, kao i one koje smatramo odgovornima za nasilje. Usto, jasno smo kazali da razmišljamo i o poduzimanju određenih mjera protiv odgovornih za nasilje u Ukrajini, a među njima su i sankcije", upozorio je.

------------------------------------------------------------------------

17:29 - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u srijedu da prijetnja sankcijama protiv ukrajinske vlade pokazuje kako EU misli ozbiljno kada traži povratak političkom dijalogu, a francuski predsjednik Francois Hollande istaknuo da će odgovorni za nasilje na ulicama Kijeva u kojem je u posljednja 24 sata poginulo 26 ljudi biti kažnjeni.

"Kada se europski ministri vanjskih poslova sastanu sutra u Bruxellesu moraju razgovarati o tome koje specifične sankcije uvesti da bi jasno pokazali kako se politički proces mora nastaviti", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s Hollandeom u Berlinu.

"No, same sankcije neće biti dovoljne", dodala je Merkel i istaknula da je potrebno razgovarati i s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem i s oporbom kako bi se mir vratio u Ukrajinu, prenosi Reuters.

Talijanska ministrica vanjskih poslova Emma Bonino upozorila je pak na "konkretnu opasnost od građanskog rata u Ukrajini".

"Težina sukoba u koji traju u Kijevu dovodi ukrajinsko stanovništvo u dramatično stanje, neprihvatljivo nasilje koje kao Europljani osuđujemo", dodala je.

Bonino je ponovila "odlučan poziv ukrajinskim vlastima da prekinu nasilne, slijepe i nerazmjerne reakcije na prosvjede, koji se moraju odvijati mirno.

"Ne možemo dozvoliti zlostavljanja stanovništva ni provokacije ekstremista", istaknula je.

"U slučaju nastavka nasilja ne isključujemo izvanredne restriktivne mjere", zaključila je ministrica govoreći o prijetnji europskim sankcijama ukrajinskim vlastima.

Zahtjevima članica EU pridružila se i Hrvatska, oštro osuđujući nasilje u Ukrajini, te pozivajući represivne snage da se suzdrže od daljnje upotrebe sile.

'Također pozivamo predstavnike vlasti da što prije nastave započeti dijalog s oporbom i građanima', priopćilo je u Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić sudjelovat će u četvrtak u Bruxellesu na izvanrednom sastanku Vijeća za vanjske poslove na kojem će se analizirati situacija u Ukrajini.

"Uvjereni smo da će se države članice složiti o neophodnim koracima u odnosu s Ukrajinom koji trebaju pridonijeti prekidu nasilja te političkom rješenju", navodi se u priopćenju.

------------------------------------------------------------------------

16:20 - Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila je u srijedu da pokrećre "antiterorističku operaciju" u zemlji, nakon porasta nasilja u kojem je u Kijevu poginulo najmanje 26 osoba.

"Ekstremsitičke i radikalne skupine prijete životima milijuna Ukrajinaca", tvrdi SBU u priopćenju. "U tom kontekstu, služba sigurnosti i antiteroristički centar Ukrajine su u srijedu odlučili pokrenuti antiterorističku operaciju na ukrajinskom teritoriju", dodao je.

"Danas smo svjedoci požara, ubojstva, otmica, zastrašivanja s zločinačkim svrhama, uz uporabu vatrenog oružja", kae SBU. "Više od 1.500 komada vatrenog oružja i 100.000 komada streljiva je od utorka u rukama zločinaca", tvrdi isti izvor.

Ukrajina je sada suočena s konkretnim terorističkim djelima, ocijenila je SBU.

U žestokim sukobima u utorak u Kijevu između oporbenih prosvjednika i policajaca poginulo je 26 osoba, što je navelo Europu za povisi ton i zaprijeti sankcijama odgovornima za represiju.

------------------------------------------------------------------------

15:19 - Utakmica 16-ine finala Europske lige između Dinamo Kijeva i Valencije koja se trebala u četvrtak igrati u glavnom ukrajinskom gradu premještena je u Nikoziju zbog nemira u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič je četvrtak proglasio danom žalosti u Ukrajini jer je u neredima poginulo najmanje 26 osoba.

Predsjednik španjolskog prvoligaša Amadeo Salvo izjavio je u srijedu u zračnoj luci da je presudio "zdrav razum" i da će utakmica u Nikoziji startati u 18,00 sati po GMT-ju kako je i predviđeno.

"Igrači će nešto pojesti i za nekoliko sati krećemo na Cipar. Bilo bi jako teško igrati u Kijevu. Jamčili su nam sigurnost ali situacija je nepredvidiva i ne može se kontrolirati stoga je najbolje da se igra na neutralnom terenu", kazao je Salvo.

"Presudio je zdrav razum. Najbolje je da nije bilo promjene datuma pa nema ni promjene za utakmice u španjolskom prvenstvu", dodao je.

Kijev je pod okupacijom prosvjednika zadnja tri mjeseca nakon što je Janukovič odbacio trgovinski sporazum s EU.

Salvo se ispričao svim navijačima Valencije koji su otputovali u Ukrajinu na utakmicu.

------------------------------------------------------------------------

12:40 - Nakon ranojutarnjeg ratnog mamurluka i određenog smirivanja, snage 'Berkuta' ponovno su krenule u napad na već izmoždene branioce Majdana. Prosvjednici su se obratili građanima Kijeva da su već na izmaku snaga, da im nedostaje hrane, ali i goriva za generatore te su ih zamolili da im to dostave ako mogu.

Ministar obrane Pavlo Lebedev potvrdio je da je iz Dnjepropetrovska u Kijev prebačena jedna brigada marinaca, njih oko 500, ali je odmah nastavio da oni ne idu na pomoć Berkutu, kako su javili prorežimski mediji, te da se neće miješati u sukobe. - Armija i nadalje ostaje po strani , kazao je Lebedev.

Policija je blokirala glavne prilaze Kijevu sa zapada zemlje i onemogućava dolazak prosvjednika na ispomoć Majdanovcima. Neki portali govore o puškaranju na auto-putu Žitomir – Kijev, gdje su se kod jedne blokade sukobili prosvjednici i policija. U Ivano-Frankivsku, Volinju i Lavovu policija je prešla na stranu prosvjednika, a po prvi put od početka prosvjeda oporba je zauzela državne zgade u Užgrodu, gradu u Karpatima gdje živi brojna rusinska manjina na granici između Slovačke i Mađarske.

No, ne dolazi samo pomoć ustanicima, već i režimskim snagama. Tako je iz Donjecka u Kijev krenulo 300 članova Janukovičeve Partije Regija, koji se namjeravaju pridružiti 'antimajdanu', odnosno prorežimskim snagama koji također već dva mjeseca prosvjeduju na jednom kijevskom trgu . Osim toga najavili su da će se sutra održati veliki mirni prosvjed podrške predsjedniku Viktoru Janukoviču. Na Krimu zastupnici tamošnjeg lokalnog parlamenta burnim odobravanjem pozdravili inicijativu da se Krim ujedini s Rusijom.

PRATITE UŽIVO: Događanja na Euromajdanu

------------------------------------------------------------------------

12:30 Europska unija razmotrit će uvođenje sankcije protiv odgovornih za represiju u Ukrajini, priopćila je u srijedu visoka predstavnica Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Ashton je za četvrtak sazvala sastanak veleposlanika EU-a zaduženih za sigurnost tijekom kojeg "će se razmotriti sve opcije, uključujući i sankcije protiv odgovornih za represiju i kršenje ljudskih prava".

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izrazio je nadu da će se "članice EU-a složiti oko hitnosti donošenja mjera protiv odgovornih za nasilje i pretjeranu uporabu sile". "Jasno smo dali do znanja da će EU odgovoriti na svako pogoršavanje stanja na terenu", dodao je.

EU je podijeljen oko pitanja sankcija, podsjetio je šef belgijske diplomacije Didier Reynders.

"EU nije jedinstven jer više zemalja koje su susjedi Ukrajini ne žele uvođenje sankcije i tvrde da postoji rizik da režim još više postroži odnos prema oporbi", istaknuo je Reynders.

Ističući "tragično pogoršavanje situacije u Ukrajini", Ashton je "pozvala na hitno okončanje nasilja". U priopćenju stoji da je Ashton "pozvala vlasti i sve političke snage da preuzmu svoju odgovornost i prionu istinskom političkom procesu u cilju smirivanja stanja".

Francuska i Poljska zalažu se za ciljane sankcije protiv odgovornih za krvavo nasilje u Ukrajini i to već u četvrtak.

"Predsjednik je osudio neprihvatljivo policijsko nasilje i pozvao na hitno okončanje nasilja. Slaže se s poljskim predsjednikom Donaldom Tuskom glede potrebe brzih i ciljanih sankcija protiv odgovornih za nasilje", priopćio je ured francuskog predsjednika.

GENYA SAVILOV / GENYA SAVILOV
Residents hand out food to anti-government protesters on Independence square in Kiev on February 19, 2014. Protesters braced on February 19 for a fresh assault by riot police in central Kiev after a day of clashes left at least 25 people dead in the worst violence since the start of Ukraine's three-month political crisis. As dawn rose over Kiev's battered city centre, protesters hurled paving stones and Molotov cocktails at lines of riot police that had pushed into the heart of the devastated protest camp on Independence Square. AFP PHOTO/GENYA SAVILOV

GENYA SAVILOV
Some anti-government protesters rest while others (unseen) clash with police on Independence Square in Kiev on February 19, 2014. Protesters braced on February 19 for a fresh assault by riot police in central Kiev after a day of clashes left at least 25 people dead in the worst violence since the start of Ukraine's three-month political crisis. As dawn rose over Kiev's battered city centre, protesters hurled paving stones and Molotov cocktails at lines of riot police that had pushed into the heart of the devastated protest camp on Independence Square. AFP PHOTO/GENYA SAVILOV

GENYA SAVILOV / GENYA SAVILOV
Anti-government protesters dig up cobblestones to use them as rocks against riot police on Kiev's Independence square on February 19, 2014. Protesters braced on February 19 for a fresh assault by riot police in central Kiev after a day of clashes left at least 25 people dead in the worst violence since the start of Ukraine's three-month political crisis. As dawn rose over Kiev's battered city centre, protesters hurled paving stones and Molotov cocktails at lines of riot police that had pushed into the heart of the devastated protest camp on Independence Square. AFP PHOTO/GENYA SAVILOV

Papa Franjo je u srijedu tijekom opće audijencije na Trgu sv. Petra izrazio zabrinutost nevoljama koje potresaju Ukrajinu i pozvao sve strane na "prestanak nasilja".

"Sa zabrinutošću pratim što se zbiva u Kijevu ovih dana... molim za žrtve nasilja, njihove bližnje i za ranjene. Pozivam sve strane da prekinu nasilje i pronađu slogu i mir u zemlji", kazao je Papa.

Rusija je pak ocijenila da se u Ukrajini događa "pokušaj državnog udara" i zatražila od čelnika oporbe da prekinu nasilje.

"Riječ je, u stvari, o pokušaju državnog udara. Ruska strana traži od čelnika oporbe da zaustave prolijevanje krvi u vlastitoj zemlji te da bez odgode, bez prijetnji i ultimatuma, ponovno povedu dijelog s legitimnim vlastima", izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov potvrdio je da su ruski predsjednik Vladimir Putin i Janukovič telefonski razgovarali o razvoju događaja u Ukrajini, potvrdivši da Rusija na događanja u toj zemlji gleda kao na pokušaj državnog udara. Peskov je također kazao da Putin tijekom tromjesečne krize u Ukrajini nije savjetovao svoga kolegu Janukoviča.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je odbijanje Janukoviča da sa svojim protivnicima započne "ozbiljne razgovore" nazvao "velikom greškom". Ocijenio je da je Janukovičevo ponašanje "skupo stajalo Ukrajinu".

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt prozvao je predsjednika Viktora Janukoviča kao odgovornog za mrtve u Kijevu, optuživši ga da su mu "ruke krvave".

Neka bude jasno: konačna odgovornost za mrtve i nasilje leži na predsjedniku Janukoviču. Na njegovim je rukama krv", napisao je Bildt na Twitteru.

------------------------------------------------------------------------

12:20 Događaji u Kijevu predstavljaju pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti, izjavio je u srijedu na sjednici ukrajinske vlade vršitelj dužnosti predsjednika vlade Sergej Arbuzov.

"I društvo i vlast oštro osuđuju nasilje. To nije pokazivanje demokracije... To je manipulacija građanima i pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti", rekao je Arbuzov, a prenose ukrajinski mediji.

Ranije u srijedu ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pozvao je na mirni dijalog i okrivio je oporbu za za eskalaciju nasilja.

"Mi smo već platili preskupu cijenu za ambicije tih koji koji su željni vlasti. Međutim, da ta cijena ne bi bila još veća, pozivam vas da se probudite! Treba sjesti za pregovarački stol i spašavati Ukrajinu", rekao je Janukovič.

Međutim, pregovori između čelnika oporbe i Janukoviča zasad nisu planirani za danas.

"Zasad nisu planirani, posebice uzveši u obzir to što se noćas dogodilo i izjave Janukoviča da se prosvjednici moraju razići", rekla je za Ukrajinsku pravdu glasnogovornica čelnika stranke UDAR Vitalija Klička.

Ministarstvo zdravstva objavilo je u srijedu ujutro da je najmanje 25 ljudi izgubilo život u sukobima u utorak. Od tih 25, 19 je umrlo od ozljeda nanesenih vatrenim oružjem.

Janukovič je izdao ukaz o proglašavanju 20. veljače danom žalosti u zemlji zbog žrtava u masovnim neredima.

Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da je 59 osoba uhićeno u Kijevu do 10 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Ukrajinska služba sigurnosti priopćila je da je pokrenula istragu protiv "pojedinih političara", koji nisu imenovani, "zbog nezakonitih akcija u svrhu preuzimanja državne vlasti".

Ukrajinska Pravoslavna crkva pozvala je na zaustavljanje krvoprolića u Kijevu i sprečavanje građanskog rata.

------------------------------------------------------------------------

12:10 Hrvatsko veleposlanstvo u Ukrajini normalno radi uz pojačan oprez zbog masovnih prosvjeda protiv vlasti koji su se pretvorili u nerede i sukobe između prosvjednika i policije, izjavila je za Hinu glasnogovornica ministarstva vanjskih i europskih poslova Danijela Barišić u srijedu, dan nakon najkravivijih sukoba u Kijevu u kojima je izgubilo život najmanje 25 ljudi.

Hrvatsko veleposlanstvo u Kijevu nalazi se dovoljno daleko od Trga neovisnosti, središnjeg kijevskog trga i žarišta sukoba, i zasad se ne razmišlja o smanjenju diplomatskog osoblja.

"Zasad ostaju svi djelatnici veleposlanstva koje je dovoljno daleko od Majdana. Savjetovan im je pojačan oprez, ali zasad normalno rade", rekla je Barišić.

------------------------------------------------------------------------

10:40 U Ukrajini se ne bi smio ponoviti 'jugoslavenski scenarij', a zapadne zemlje odgovorne su za takav razvoj događaja, izvijestila je ruska Duma, odnosno predsjednik Odbora za euroazijske integracije Leonid Slutsky.

- Krvoproliće se mora odmah zaustaviti i ne smije se dopustriti intervencija izvana, rekao je Slutsky.

------------------------------------------------------------------------

9:35 Val nasilja širi se Ukrajinom. Tako su u ranim jutarnjim satima u zapadnoukrajinskom gradu Rovno prosvjednici nakon višesatnih napada uspjeli zauzeti tamošnju bazu specijalnih snaga policije Berkuta. Informacije o nastradalima su kontradiktorne, ali se govori o najmanje troje teško povrijeđenih. Prosvjednici su dopustili da specijalci, bez oružja napuste bazu.

Na zapadu Ukrajine blokiran je i jedan granični prijelaz s Poljskom "Krakovijec". U zapadnom dijelu Ukrajine prosvjednici se okupljaju i kreću u pomoć Kijevu.

------------------------------------------------------------------------

9:30 Ukrajinski prosvjednici u srijedu su se ujutro ponovno slili na središnji kijevski trg i pripremaju se za novi sukob s policijom, nakon što je u utorak, u najkrvavijem danu otkako je Ukrajina stekla neovisnost od SSSR-a, u njihovu okršaju poginulo najmanje 25 ljudi.

Nakon nekoliko sati sukoba i dva policijska naleta, u utorak navečer i u noći na srijedu, snage sigurnosti uspjele su osvojiti oko trećinu Trga neovisnosti, na kojem su se prosvjednici utaborili prije nekoliko mjeseci i počeli danonoćne prosvjede protiv vlasti Viktora Janukoviča, prenosi BBC.

Majdan nalikuje na ratnu zonu, javljaju agencije. Posvuda je krš i lom, a s nekoliko se lokacija uzdiže gust, crni dim. Policija uništava šatore prosvjednika na istočnoj strani trga. Prosvjednici, međutim, prilaze trgu s druge strane i pripremaju se na novi okršaj s policijom, javlja Reuters. Na strani trga koji je još pod kontrolom prosvjednika svećenici predvode molitve, a mladi oporbenjaci stavljaju si štitnike za koljena i laktove, kako bi ublažili udarce policijskih palica, i pripremaju Molotovljeve koktele za napad. Pijucima razbijaju pločnike i vade kamene kocke koje također namjeravaju koristiti kao projektile.

Nekoliko prosvjednika s kojima su razgovarali novinari Reutersa kažu da se neće povući s Majdana do konačne pobjede.

Neredi su se proširili i na najmanje dva grada na zapadu Ukrajine, Lavov i Ivano-Frankivsk gdje su prosvjednici zauzeli sjedišta pokrajinske uprave.

------------------------------------------------------------------------

KIJEV - U krvavim sukobima u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu, koji su trajali čitavu noć, a nastavljaju se i u srijedu ujutro, život je izgubilo 25 osoba, a više od tisuću ih je ranjeno. Među poginulima je šest policajaca, novinar i 13 prosvjednika. Ubijeni novinar zove se Vjačeslav Veremij, a tijekom sinoćnjih sukoba lakše i teže je ozlijeđeno još 27 novinara. Veremij je taksijem odlazio kući s posla kad su nepoznate osobe bacile molotovljeve koktele na vozilo, zaustavljeno vatrom, izvukle ga iz vozila i krenule ga tući, objavio je besplatni dnevnik na internetskoj stranici.

"Ranjen je mecima u predjelu trbuha" te je preminuo u bolnici nakon višesatne operacije, dodaje dnevnik na ruskom jeziku blizak ukrajinskoj vlasti.

Vesti su navele da je njihov novinar već ozlijeđen krajem siječnja u sukobima policije i prosvjednika u Ulici Gruševski. Tada je djelomično izgubio vid. Snajperskim hicem je ranjen i jedan od vođa oporbene Batkivščine Turčinov.

Branitelji središnjeg trga Majdana i u srijedu ujutro odolijevaju žestokim napadima specijalnih policijskih snaga (Berkut) koji su uspjeli na jednom mjestu probiti blokadu. Gore okolne zgrade, a ne zna se sudbina ljudi u Domu sindikata na samom Majdanu koji gori cijelu noć.

U plamenu je i Glazbena akademija i još nekoliko okolnih zgrada. Gradom odjekuju pucnji i eksplozije. S glavne tribine na Majdanu nezaležnosti (Trgu neovisnosti) čuju se pjesme i pokliči – Ustani Ukrajino! Gradske vlasti objavile su da danas, u srijedu neće raditi škole i fakulteti te podzemna željeznica.

FOTOGALERIJA: Krvava noć u Kijevu, 25 mrtvih, tisuću ranjenih

Iako je naređeno da se grad blokira te onemogući ulaz i izlaz, na društvenim mrežama i portalima dolaze vijesti kako je u Kijev ušlo nekoliko autobusa s prosvjednicima iz Lavova te da i iz drugih krajeva Ukrajine stižu ustanici na u pomoć. No, i Berkutu dolazi pojačanje iz istočnih dijelova Ukrajine.

U sitnim noćnim satima susreli su se Vitalij Kličko i predsjednik Viktor Janukovič. No nakon dva sata razgovora bez ikakvog rezultata. Kličko je nakon sastanka kazao kako se Janukovič "ponaša posve neadekvatno situaciji koja je u Kijevu".

FOTOGALERIJA: Vatrena večer u središtu Kijeva

- On je tražio da položimo oružje, kaže Kličko, kao da se ne vidi tko vodi napad i kakvim sredstvima.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič objavio je na portalu predsjednika Ukrajine proglas u kojem je za eskalaciju nasilja optužio oporbu.

- Prešli ste granicu i zato oni koji pozivaju na oružje i žele vlast putem nezakonitih djelovanja snose krivičnu odgovornost.

- Oni žele vlast nasilnim putem, a ne po volji naroda, putem izbora, već pogromoma, nasiljme i ubojstvima, kaže Janukovič.

No, pozvao je oporbene čelnike na kompromis i dogovor jer "treba spašavati Ukrajinu".

U međuvremenu, ukrajinski oporbeni pokret "Mi smo Europejci" pozvao je ukrajinske sportaše na Olimpijskim igrama u Sočiju da odustanu od daljnjeg natjecanja zbog tragičnih događaja u Kijevu.

- Zbog dramatičnih i krvavih događaja na ulicama Kijeva apeliramo na naše sportaše da prekinu s natjecanjem u Sočiju u znak solidarnosti s narodom Ukrajine te iz pijeteta s poginulima, piše u priopćenju pokreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:45