PUTINOV UKAZ

Bitka za carstvo na drugom kraju svijeta: Sada je jasno zašto je likvidiran Prigožin, krenulo uništavanje Wagnera!

Ruske službe poduzele su novi korak u mrvljenju plaćeničke skupine nakon što su poginuli njezin šef i ključni čelnici
 Natalia Kolesnikova/Afp

Kremlj je u petak na mrežnoj stranici objavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao izvršnu uredbu o polaganju prisege za određene kategorije pojedinaca. Uredba je potpisana s ciljem učvršćivanja duhovnih i moralnih temelja obrane Ruske Federacije, njezine neovisnosti i Ustava, stoji u tekstu.

Novi je to korak u mrvljenju plaćeničke skupine Wagner nakon što su njezin šef Jevgenij Prigožin i ključni čelnici poginuli u padu privatnog zrakoplova. Rusija je odbacila bilo kakve poveznice s padom aviona dok zapadne službe gotovo unisono tvrde da je riječ o nasilnom rušenju. Bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko je u petak, na liniji zapadnih vijesti, rekao da je pozivao na oprez.

"Poznajem Putina: on je proračunat, vrlo smiren, čak i spor", rekao je Lukašenko. "Ne mogu zamisliti da je Putin to učinio i da je Putin kriv. To je jednostavno pregrub i neprofesionalan čin", dodao je. Lukašenko tvrdi da će Wagner ostati u Bjelarusu/Bjelorusiji, ali je njegova završna rečenica indikativna: "Sve dok nam bude potrebna ova jedinica, oni će živjeti i raditi s nama." Prisega poručuje da nestaje potreba za vagnerovcima.

Kako je Jutarnji list objavio u subotu, kontrola unosnih poslova Wagnera u Africi, u Sahelu i Libiji postala je ozbiljnom točkom sukoba. Prigožin je smatrao da će i dalje upravljati carstvom koje kontrolira primjerice rudnike zlata: Kremlj je odlučio da bi to bila prevelika nagrada pobunjeniku. Kad je postalo jasno da Prigožin ne odustaje, ruske sigurnosne službe su počele preuzimati poslove, kako je potvrđeno u Libiji.

image

"Ne vjerujem da je Putin ubio Prigožina. Ruski predsjednik je proračunat, vrlo smiren, čak i spor", rekao je bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko

Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Profimedia

"Pretpostavljam da će se Wagner raspasti bez njega [Prigožina] jer je vodio grupu na personaliziran način tako da je lojalnost njemu bila iznad bilo kojeg drugog entiteta ili osobe", CNN-u je rekla Natasha Lindstaedt, profesorica na Sveučilištu u Essexu, koja istražuje autoritarne režime i nasilne nedržavne aktere.

Zapovjedni lanac

Profesorica upozorava da plaćeničke skupine nemaju zapovjedni lanac poput vojnih jedinica, te Prigožinova smrt postaje problem. Zbog toga bi postavljanje novog čelnika bio problem jer nije isključeno da ga znatan dio plaćenika ne prihvati. Opasnosti su sasvim sigurno svjesni i u Kremlju, zbog čega vjerojatno planiraju raspršiti plaćenike po brojnim drugim postrojbama. Prijelazne zapovjedne položaje već preuzimaju osobe iz vojne i civilne obavještajne službe, GRU-a i FSB-a, a nakon prisege plaćenici će biti na raspolaganju vojnom vrhu kao i drugi profesionalni vojnici.

"Vjerojatnim smatram rascjepkavanje [Wagnera]", tumači profesorica Lindstaedt dodajući da bi to moglo izazvati trenja jer "ove vrste grupa, nakon što se odvoje, postanu hrabrije i predstavljaju prijetnju regionalnoj sigurnosti."

"Iskreno govoreći, Wagnerova skupina više ne postoji kao ozbiljna postrojba, kakva je bila prije godinu dana. Uništena je", ocijenio je ukrajinski ministar Oleksij Reznikov u razgovoru za njemački tjednik Welt am Sonntag. Po riječima ukrajinskog ministra, Prigožinova eliminacija "oslabila" je ruskog predsjednika. "To svijetu pokazuje da se Putinu više ne može vjerovati, ako je s nekim sklopio dogovor, a onda ga prekršio", dodao je Reznikov.

"Tijela deset žrtava pronađena su na mjestu nesreće. U tijeku su analize kako bi se utvrdio njihov identitet. Istražitelji su uzeli crne kutije i provodi se temeljita analiza", objavilo je rusko istražno povjerenstvo na Telegramu.

Ofenziva uspjeha

Čelnici G7 razumiju da bi rat u Ukrajini mogao biti dugotrajan, ali su spremni podupirati Kijev koliko god je potrebno, rekao je kanadski premijer u intervjuu, a prenio Bloomberg. "Znali smo da će ovo biti dug proces", odgovorio je Justin Trudeau na pitanje kako napreduje ukrajinska protuofenziva. "Spremni smo za rat koji će trajati koliko treba, jer ne možemo i ne smijemo dopustiti da Rusija pobijedi."

Ukrajinske snage su uvjerene da su probile najtežu liniju ruske obrane na jugu zemlje te će sada moći brže napredovati, rekao je jedan od zapovjednika. "Nećemo ovdje stati, sljedeći na redu je grad Berdjansk. Svojim sam borcima rekao: naš cilj nije Robotino, naš cilj je Azovsko more", rekao je jedan od zapovjednika koji se koristi ratnim imenom Kombat. Robotino se nalazi 100 kilometara od Berdjanska, luke na obali Azovskog mora, i 85 kilometara od strateškog grada Melitopolja. Oba su grada pod kontrolom ruskih snaga. Moskva nije potvrdila da su ukrajinske snage ušle u Robotino.

Kijev su, kad je riječ o ofenzivi, ohrabrila dva važna i utjecajna čovjeka, u tekstu objavljenom u The Washington Postu, David Petraeus, general koji je vodio američke operacije u Iraku, kasnije i direktor CIA-e, i Robert Kagan, analitičar.

Kritičare sporosti ukrajinske ofenzive upozoravaju da se rat ne odvija linearno i da se obrana može dugo održavati, a onda iznenada slomiti "dopuštajući napadaču da brzo napreduje prije nego što se obrana učvrsti dalje prema začelju. Ukrajincima je cilj generirati upravo ovaj učinak - i postoji razlog vjerovati da mogu".

Peskov: Putin ima pun raspored pa neće na sprovod

"Još uvijek nema datuma za sprovod, nemoguće je o tome uopće razgovarati. Jedino što mogu reći jest da predsjednik trenutno ima poprilično pun raspored", time je riječima Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, odgovorio na pitanje hoće li ruski predsjednik Vladimir Putin doći na Prigožinov sprovod,.

Nigel Gould-Davies, bivši britanski veleposlanik u Bjelorusiji koji sada radi u Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS), kazao je da će sprovod biti važan.

"Ako Putin želi naglasiti da je Prigožin umro kao izdajnik, ignorirat će ga", rekao je Gould-Davies.

"Prigožinovi pristaše bi ga mogli iskoristiti kao priliku da odaju počast njemu i njegovoj kritici usmjerenoj prema načinu na koji Kremlj vodi rat, što bi moglo ojačati animozitet jezgre Wagnerovih lojalista prema Kremlju", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:44