AMERIČKI IZBORI

Birači iz američke države Georgije u utorak odlučuju tko će naslijediti mjesto u Senatu

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da sadašnji demokratski senator ima malu prednost u odnosu na republikanskog rivala

Raphael Warnock 

 Alex Wong/Getty Images Via Afp

Predizborna utrka u američkoj saveznoj državi Georgiji u utorak ulazi u završni sprint jer birači odlučuju tko će naslijediti mjesto u Senatu i oblikovati sljedeću fazu predsjedništva Joea Bidena.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da sadašnji demokratski senator Raphael Warnock ima malu prednost u odnosu na republikanskog rivala, bivšu zvijezdu američkog nogometna Herschela Walkera.

Warnockova pobjeda dala bi u Senatu demokratima 51 od 100 mjesta, što je više nego što trenutačno imaju u ravnomjerno podijeljenom domu koji vodi potpredsjednica Kamala Harris.

Ovo je drugi put u dvije godine da je utrka za Senat ušla u drugi krug u Georgiji jer niti jedan kandidat nije osigurao većinu na dan izbora.

Demokrati su izašli kako bi podržali Warnocka, bivšeg pastora crkve Martina Luthera Kinga. Njegova kampanja okupila je poznate osobe, a posljednji skup u Atlanti predvodio je bivši američki predsjednik Barack Obama koji je pohvalio sposobnost stanovnika Georgije da utječu na nacionalnu politiku.

Georgia je jedna od najkritičnijih tzv. ‘swing‘ država u zemlji. Bidenova pobjeda nad predsjednikom Donaldom Trumpom 2020. u toj državi pomogla mu je da uđe u Bijelu kuću.

Walkerova kampanja bila je pogođena optužbama da je u prošlosti zlostavljao djevojke i plaćao im pobačaje, što je potkopalo njegov stav koji je isticao tijekom kampanje - da se protivi pobačaju. Nedavno se suočio s tvrdnjama da je njegovo primarno prebivalište u Teksasu, a ne u Georgiji. Warnock je tijesno nadmašio Walkera na izborima 8. studenoga s 49,44 prema 48,95 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:43