CHRIS LEHAN ODLAZI

Bio je Clintonov ‘majstor propasti‘ pa godinama kasnije gerilom od Airbnb-a napravio globalnog diva

Koliko će Lehanov odlazak naškoditi ovoj platformi još ostaje za vidjeti

Chris Lehane

 Chris Young/Zuma Press/Profimedia

Najpoznatija svjetska platforma za najam stanova američki Airbnb ostaje bez svojeg glavnog arhitekta, čovjeka koji je izborio većinu platforminih bitaka protiv lokalnih regulatora i koji je, piše turistički magazin Skift, iritirao dobar dio gradonačelnika i vlastodržaca.

Riječ je o Chrisu Lehaneu, čovjeku koji je u Airbnb stigao 2015. godine na poziv predsjednika Uprave Briana Cheskyja, i to upravo kako bi teškom artiljerijom nasrnuo ne sve one koji su različitim metodama godinama pokušavali ograničiti domet platforme za kratkoročni najam stanova, uvoditi joj namete, zabranjivati kratkoročni najam i slično.

'Majstor propasti'

Lehane je imao impresivnu karijeru – riječ je o pravniku i političkom operativcu, nekadašnjem glasnogovorniku Clintonove Bijele kuće koji je od strane magazina Newsweek, zajedno s poslovnim partnerom Markom Fabianijem, bio prozvan "majstorom propasti" zbog vještog reagiranja u slučajevima brojnih istraga protiv Clintonove administracije.

Moguće da ga je Airbnb bio izabrao upravo zbog toga što nije bježao od kontroverzi i što se nije bojao predvoditi njihov takozvani "gerilski rat" protiv lokalnih regulatora, a o kojemu je 2019. godine detaljno izvještavao The Wired.

Glavni problem, kako se pisalo, bila je činjenica de je Airbnb odbijao prikupljati, a potom državi prosljeđivati turističku taksu, tvrdeći da je to zadatak samih gostiju, a ranijih godina Lehane je sudjelovao i u mnogim od dosta glasnih političkih kampanja kojima je Airbnb pokušavao proširiti svoj utjecaj na tržištu.

2018. godine Lehane je tako vodio bitku Airbnb-a protiv tadašnje vijećnice, a današnje gradonačelnice Bostona Michelle Wu, i to na način da je svoje bostonske korisnike pozivao da šalje e-mailove Wu koja je željela unijeti ograničenje od maksimalno 30 dana kratkoročnog najma u slučajevima u kojima stanodavac ne živi u objektu koji se iznajmljuje.

Nije bježao od okršaja

Sukobila se platforma potom i s vlastima San Diega – Expedia grupa je 2020. godine potpisala sporazum s lokalnom hotelskom zajednicom kojim je, u zalog da se ne zabrani kratkoročni najam, pristala na ograničenje broja dana najma, no Airbnb nije želio potpisati takav dogovor pa je čak prijetio raspisivanjem referenduma.

Lehanovo ponašanje i presing koji je radio prema regulatorima i predstavnicima klasične turističke industrije mnogi su karakterizirali kao legalizaciju ne-poštivanja propisa, no on sam Skiftu je poručio kako je platforma u međuvremenu izrasla u privatni subjekt koji pojedinačno prikuplja najviše turističkih taksi u svijetu i o kojoj je samo u posljednjih nekoliko godina bilo objavljeno preko dva milijuna članaka.

Izjavu o njegovu odlasku dao je i glasnogovornik Airbnb-a, Christopher Nulty.

" Kad je Chris 2015. godine oformio naš tim za politiku i komunikaciju, Airbnb još je bio smatran nišnim proizvodom. Danas prikupljamo preko 4 milijarde dolara turističkih taksi diljem svijeta, brend je postao najpoznatije svjetsko ime te trenutno izlazi iz pandemije kao globalni lider u sektoru putovanja", poručio je Nulty.

Koliko će Lehanov odlazak naškoditi ovoj platformi još ostaje za vidjeti, no jasno je da bi mogao profitirati svijet kriptovaluta s obzirom na to da je najavio kako posao u Airbnb-u mijenja za posao u zasad neimenovanom kripto-investicijskom fondu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:50