SPAS PLANETE

Billie Eilish i znanstvenici poslali poruku uoči samita o klimi: ‘Ovo je zvono za uzbunu, moramo se ujediniti‘

Globalni samit o klimi počinje 31. listopada u škotskome gradu Glasgowu, a domaćin je britanski premijer Boris Johnson.
Billie Eilish
 Suzanne Cordeiro/AFP

Glazbena zvijezda Billie Eilish pridružila se znanstvenicima iz skupine Arctic Basecamp u pozivu svjetskim čelnicima da zgrabe priliku na UN-ovu samitu o klimi idućeg tjedna i poduzmu hitnu akciju za spas planeta.

Američka pjevačica Eilish, glumac Rainn Wilson, istraživač, fotograf i pisac Levison Wood te Robert Irwin, sin pokojnog australskog ekologa Stevea Irwina, pridružuju se projektu britanskog sveučilišta Exeter.

Globalni samit o klimi počinje 31. listopada u škotskome gradu Glasgowu, a domaćin je britanski premijer Boris Johnson.

- Ove godine lideri odlučuju o hitnim svjetskim akcijama zbog klimatskih promjena u desetljeću kritičnom za naš planet - kaže Eilish u videoporuci.

- Moramo se ujediniti i zajedno pozvati na spas planeta, ne za nas, već za buduće generacije i trebamo hitnu, hitnu akciju sada i moramo raditi svi kao jedan - poručuje.

Britanija predstavlja samit kao posljednju veliku priliku da se nacije obvežu na provedbu koraka kojima će zaustaviti rast temperature na Zemlji.

- Hrabrost. To je ono što je svjetskim liderima najviše potrebno. Odluke koje mogu donijeti u krizi zbog klimatskih promjena u idućem desetljeću najvažnije su u povijesti našeg planeta - kaže Wilson u videoporuci.

Arctic Basecamp utemeljila je Gail Whiteman, profesorica društvenih znanosti koja proučava kako donositelji odluka shvaćaju ekološke prijetnje kao što je promjena klime. Skupina je postavila šatorsko naselje za znanstvenike na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, a sudjelovat će i na samitu COP26.

- Kriza je i Arctic zvoni na uzbunu. Vrijeme je da se svjetski lideri ujedine i učine stvarnu promjenu koja će osigurati budućnost čovječanstva - kaže Whiteman u videoporuci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 20:09