INDIJA NA NOGAMA

Bilkis su ubili kćer, a nju su silovali. A onda je krvolocima smanjena kazna: ‘Oni su dobri ljudi!‘

Diljem Indije zbog odluke o puštanju silovatelja organizirani su prosvjedi. Ovaj slučaj smatra se najnovijim gaženjem prava žena

Bilkis Bano

 Prakash Singh/Afp

Prije dvadeset godina Indijka Bilkis Bano gledala je kako joj bijesna gomila ubija malu kćer u selu u kojem je živjela, u indijskoj saveznoj državi Gujarat. Tada trudnu 21-godišnjakinju nakon toga su silovala trojica muškaraca. Još su gore prošle njezine sestre, tete i druge ženske članice obitelji koje su silovane i ubijene. Sveukupno je ubijeno 15 članova obitelji.

Za strašni zločin, koji se dogodio na vrhuncu vjerskih napetosti između muslimanske manjine i hinduista u saveznoj državi Gujarat 2002. godine, osuđeno je 11 muškaraca. Zločin koji su počinili smatra se jednim od najbrutalnijih masovnih zločina u nedavnoj indijskoj povijesti.

Iako su osuđeni na doživotne kazne, jedanaestorica počinitelja puštena je na slobodu ovog kolovoza. Posebna komisija koju je imenovala lokalna samouprava iz političke stranke BJP aktualnog premijera Narendre Modija skratila im je kazne na 14 godina, koristeći zakonsku mogućnost za puštanje na slobodu nakon odsluženih minimalno 14 godina. U tom trenutku počela je nova trauma za Bilkis Bano. Počela se skrivati, a putem odvjetnika je izrazila šok zbog takve odluke. Na njezinoj su strani čak i pristaše nacionalističkog Modijeva BJP-a. Naime, odluku mnogi smatraju odrazom mizoginije i vjerske diskriminacije. Vjeruje se da je veliku ulogu igrala i politika jer je do oslobađanja došlo nekoliko mjeseci uoči lokalnih izbora, gdje se BJP nada sačuvati vlast.

Subhashini Ali, bivša zastupnica u parlamentu i potpredsjednica Sveindijskog demokratskog ženskog saveza, podnijela je žalbu Vrhovnom sudu. I ona smatra da je riječ o politici. "Ako im je namjera bila polarizirati birače, nije uspjelo. Prvi put vidim da se čak i glasači BPJ-a ne slažu s učinjenim", izjavila je Ali.

Zbog ovog zločina je početkom 2000-ih pod istragom bio i sadašnji premijer. Modi je tada bio glavni ministar Gujarata. U neredima u toj saveznoj državi te je godine ubijeno oko tisuću osoba. Bilkis Bano na suđenju održanom 2008. godine ispričala je da su napadači nosili srpove, mačete i palice. Jedan je zgrabio njezinu kćer i bacio je na pod. Trojica su je silovala, ostali su napali njezine sestre, tete i njihove kćeri.

Iako komisija tvrdi da razlozi za puštanje silovatelja i ubojica nisu politički, čini se da je u odluci ulogu igrala kasta kojoj pripadaju. "Oni su dobri ljudi - brahmani. A za njih se zna da su moralni", izjavio je lokalni zastupnik i član komisije koja ih je oslobodila, CK Raulji, prema pisanju neovisnog portala Mojo Story. Brahmani su kasta koju čine učitelji i svećenici i, prema tradiciji, oni su iznad drugih kasta, a svakako iznad muslimana poput Bilkis Bano.

Pišući o prosvjedima organiziranima u znak podrške preživjeloj Bano, CNN podsjeća kako je u proteklih osam godina primijećen porast zločina s vjerskim predznakom. "Vlada šalje jasnu poruku: Pokažite mi vaše lice, recite kojoj vjeri pripadate i kojeg ste spola, pa ću vam reći koji se zakoni primjenjuju", smatra Mahua Moitra iz zapadnobengalske stranke Sveindijski narodni kongres (AITC).

Suprug Bilkis Bano, Jakub Rasul, za CNN je otkrio da je Bano previše istraumatizirana da bi davala javne izjave. On i supruga selili su se 20 puta u proteklih 20 godina, ispričao je, dodajući da se boje odmazde muškaraca koji su im bili susjedi u rodnom selu. Tamo živi još oko 150 muslimanskih obitelji. "Svi su u strahu. Boje se da će na slobodi ti muškarci stvarati probleme", izjavio je Rasul.

Diljem Indije zbog odluke o puštanju silovatelja organizirani su prosvjedi. Ovaj slučaj smatra se najnovijim gaženjem prava žena. U Indiji su silovanja česta. Prema broju prijavljenih slučajeva, svakih 17 minuta u toj zemlji bude silovana jedna žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:46