MOĆNICA MELONI

Bila je bauk političke scene na kontinentu, Bruxelles je od nje zazirao, a sada joj u ruke gura budućnost Europe

Pokazala je koliko je vrijedna kada je čak i Orbana uspjela uvjeriti da odobri slanje pomoći Ukrajini

Giorgia Meloni

 Francesco Fotia/avalon/profimedia/Francesco Fotia/avalon/profimedia

Ako predsjednica Vlade Talijanske Republike Giorgia Meloni nakon nadolazećih izbora za Europski parlament, kako je natuknula, podrži aktualnu predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i olakša joj ostanak na toj poziciji, mogla bi se etablirati kao prava briselska moćnica te talijanskim političarima omogućiti da konkuriraju za najvažnije pozicije u europskim institucijama, piše Reuters.

Zastupnik u Europskom parlamentu iz redova Melonijine stranke Braća Italije Carlo Fidanza smatra da ona može povezati razne desne frakcije i desni centar. Međutim, Meloni u idućem sazivu Europskog parlamenta najvjerojatnije neće moći stvoriti desnu koaliciju poput one koju je oformila u talijanskom, a u kojoj je i Liga, krajnje desna populistička stranka koju vodi Matteo Salvini.

Naime, von der Leyen i njezini saveznici rekli su da neće surađivati sa Salvinijem i Marine Le Pen, predsjednicom Kluba zastupnika Nacionalne fronte u Narodnoj skupštini Francuskog parlamenta, kćeri osnivača stranke Jean-Mariejem Le Penom i svojevremeno njezinom predsjednicom. Salvini i Le Pen rekli su da ni oni neće surađivati s von der Leyen, članicom desnocenstrističke Europske pučke stranke (EPP), najveće europske političke grupacije.

Von der Leyen, međutim, nema ništa protiv Meloni. Štoviše, odbacila je kritike na račun neofašističkih korijena Braće Italije koje su izrekle neke članice Unije. Nakon što je 2022. postala predsjednica Vlade Talijanske Republike, Meloni se u Bruxellesu sastala s vodećim ljudima Europske unije i na njih ostavila pozitivan dojam. Reforma europskih pravila za azilante ne bi prošla bez njezinog doprinosa, a više je puta s von der Leyen posjetila sjevernu Afriku te s Egiptom i Tunisom potpisala dogovore koji su doveli do 58-postotnog pada broja novih migranata koji su 2024. došli u Italiju. Uz to, Meloni pruža podršku Ukrajini i kritizira Rusiju.

Neki stručnjaci kažu da je talijanska premijerka mudra političarka, no jedan je iskusni vodeći europski političar rekao da je ona još uvijek radikalna desničarka, ali da je prigrlila proeuropsku poziciju jer je Italija u dugovima i zato što ne želi ljutiti one koji joj financijski pomažu.

Meloni je pokazala koliko je vrijedna kada je mađarskog premijera Viktora Orbána uvjerila da odobri slanje pomoći Ukrajini i podrži Pakt o migracijama i azilu.

Europska je krajnja desnica podijeljena u dva nerijetko suparnička tabora. Meloni vodi klub zastupnika Europski konzervativci i reformisti (ECR) u kojemu je i poljska stranka Pravo i pravda (PiS). Salvini i Le Pen su klubu zastupnika Identitet i demokracija (ID). Orbánova stranka Fidesz trenutno nije u niti jednom klubu.

Unatoč tome što vodi ECR, Meloni ga najvjerojatnije neće moći natjerati da postupi onako kako ona želi. Primjerice, PiS gotovo sigurno neće podržati von der Leyen jer je poljski premijer Donald Tusk, njegov suparnik, važan član EPP-a.

Meloni je rekla da se ECR neće udružiti s ID-om, koji je nedavno iz svojih redova izbacio krajnje desnu njemačku stranku Alternativu za Njemačku (AfD). Talijanka se nada da će ECR ostvariti uspjeh koji će joj dati više moći u Bruxellesu. "Veći klub zastupnika omogućio bi joj da se pozicionira između EPP-a i ID-a", rekao je za Reuters Arturo Varvelli, čelni čovjek Europskog vijeća za vanjsku politiku, paneuropskog trusta mozgova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 08:43