‘NEMA USTUPAKA!‘

Bijesni Ukrajinci odgovorili uredništvu NY Timesa: ‘Činite istu grešku koju su učinili Rusi...‘

‘Ako želimo da svijet bude vrijedan riječi civilizacija, onda je pobjeda Ukrajine jedina opcija‘, stoji u odgovoru novinara iz Kijeva

Prizori iz Ukrajine

 Afp/

Uz onu na bojištima, Ukrajina je i u snažnoj diplomatskoj ofenzivi. Osim ruskim snagama, treba žestoko uzvraćati i pojedincima na Zapadu kojima je već dosta ukrajinskoga rata i njegovih indirektnih globalnih posljedica poput inflacije, poskupljenja energenata, strahova od nestašice hrane, ali i od Putinova atomskoga ludila, prenosi Slobodna Dalmacija.

Počeli su mnogi u zadnje vrijeme 'dobrohotno' savjetovati Ukrajincima da se priklone realitetu i prihvate da su Rusi ipak jači, pa čak i da im poklone dio svog teritorija u ime svjetskog mira.

Osim u Europi, u zadnje su vrijeme takvi sebični mudraci počeli prosipati sličnu pamet i iz Amerike. Nije im, međutim, još sinulo kako bi Putinu u ime svjetskog mira mogli ponuditi na poklon dio svoga državnoga tla, kao što je naprimjer 49. američka savezna država Aljaska. Aljaska je također nekad bila ruski teritorij, dok tih milijun i pol kilometara divljine u 19. stoljeću Amerikanci nisu otkupili od Rusije za tešku siću od par centi po hektaru.

Osim starog smutljivca Henryja Kissingera, tekst kojim se poziva na hitno primirje u Ukrajini, pa i pod cijenu gubitka dijela teritorija ove zemlje, objavio je i New York Times. Uredništvo Kyiv Independenta, ukrajinskog medija na engleskom jeziku uputilo je više nego zanimljiv odgovor uredništvu New York Timesa.

Uvodnik New York Timesa izazvao je uzbunu u Ukrajini, napisali su u kijevskom digitalnom dnevniku.

Prikriveni manifest pomirenja iz uglednih novina razočarao je mnoge, a naročito tvrdnja uredništva New York Timesa da je preopasno pretpostaviti da Ukrajina može dobiti rat. Tezama da je "Rusija prejaka", da su nužni bolni kompromisi i ustupanja nekih teritorija Rusiji uredništvo iz New Yorka pokušava zapravo umirenje savjesti i izdaju svih vrijednosti slobodnog i demokratskog svijeta prodati kao pragmatičan stav – napisali su američkima njihovi ukrajinski kolege.

image

Prizor iz Lisičanska

Aris Messinis/Afp

„Mračna vremena uvijek su bacala svjetlo na one koji su spremni ugroziti svoje vrijednosti kako bi sačuvali svakodnevnu udobnost: ni francuski predsjednik, ni njemački intelektualac, ni nagrađivane američke novine nisu izuzete od takve krivnje” – poručili su novinari iz Kijeva.

Kao redakcija koja svjedoči ratu iz same Ukrajine, ponudili su nešto drugačiji pogled na situaciju. Pobjeda Ukrajine u ratu s Rusijom nije “nerealna” ili „nevjerojatna”. Ako želimo da svijet bude vrijedan riječi civilizacija, onda je pobjeda Ukrajine jedina opcija, a zapadna financijska i vojna potpora Ukrajini jedini način da se uspostavi "dugoročni mir i sigurnost na europskom kontinentu" za koji navija uredništvo New York Timesa.

Ovakvo uvjerenje Ukrajine u njezinu pobjedu ne temelji se na pretjeranom samopouzdanju, nego na nužnosti. Svaki ustupak Rusiji prije ili kasnije će dovesti do novoga rata, dok će Ukrajinci zaglavljeni u bilo kojoj regiji koju je Rusija okupirala biti mučeni, silovani ili ubijeni. Zato je paradoksalno da New York Times objavljuje priču za pričom o živom paklu u koji Rusija svakodnevno stavlja ukrajinske civile na okupiranim područjima, a u međuvremenu njezino uredništvo predlaže da Ukrajina ustupiti svoje teritorije Rusiji, gdje će se nesumnjivo dogoditi još sličnih zločina.

image

Uništena škola u selu pored Harkiva

Sergey Bobok/Afp

Umirenje nije glas razuma. Strah i kratkovidnost samo će pogoršati stvari, nešto što smo svi vidjeli previše puta u prošlosti. Dopuštanje Rusiji da pripoji Krim ohrabrilo ih je da pokušaju zauzeti i Donbas. Kada je izvršila invaziju 2014., razbijajući suverenu državu i ubijajući civile, mlak odgovor svjetskih čelnika natjerao je ruskog krvavog diktatora da se osjeća ovlaštenim da učini još i više. Očito je da još od tada planira invaziju na Ukrajinu punog razmjera.

Nemojte se zavaravati: ako momentalno umirite diktatora čije se postrojbe redovito upuštaju u ratne zločine, to će dovesti do katastrofalnog geopolitičkog pomaka. Ruska vojna pobjeda dovela bi do otimanja zemlje i brutalnog osvajanja kao nove svjetske norme. Dopuštanje fašističkoj diktaturi željnoj moći da uspije proširiti granice potaknut će i druge slične diktature da pokušaju isto. To je dogovor koji svijet ne smije sklapati.

Pretpostavka da je Rusija, unatoč kolosalnim gubicima na bojištu, još uvijek supersila s moćnom vojskom laž je koju je njegovala ruska propaganda tijekom posljednjih 15 godina. To je laž u koju mnogi na Zapadu još uvijek vjeruju, unatoč skromnom napretku Rusije u Ukrajini i njezinim gubicima od nekoliko desetaka tisuća vojnika i tisuća vozila. Rusija je već izgubila preko 40% teritorija koje je napala i bila zauzela od veljače. Pa ipak, neki i dalje uporno misle da je ruska vojska nepobjediva.

image

Ispraćaj ubijenog ukrajinskog vojnika

Yuriy Dyachyshyn/Afp

Realnost je da su ruska korupcija, krađa, loše upravljanje i nedostatak transparentnosti doveli do toga da je vojska ove zemlje loše obučena i opremljena. Visoko motivirani vojnici mogli su nadoknaditi ove probleme. Ali Rusija nema održivo opravdanje za rat kojim bi mogla hraniti svoje demoralizirane vojnike, koji se često koriste isključivo kao topovsko meso. Ruska vojska je slaba, njezina zapovjedna struktura je loša i vrlo lako može izgubiti rat od manjih no puno motiviranijih snaga spremnih braniti svoje domove, obitelji i zemlju do posljednjeg daha.

Ironično je, pišu novinari ukrajinskog medija, da New York Times čini istu grešku koju su učinili Rusi kada su napali Ukrajinu u veljači. Rusi su tad pretpostavljali da će ih Ukrajinci dočekati s cvijećem ili se rutinski predati, no uredništvo New York Timesa trebalo bi znati više od njih prije iznošenja pretpostavki o Ukrajincima.

Ukrajinsko društvo nikada neće pristati ni na kakve ustupke. Čak ni predsjednik Volodimir Zelenski, koliko god sada bio popularan u našem narodu, ne bi nikad mogao nagovoriti Ukrajince da pristanu na odricanja u korist agresora. Prema nedavnoj anketi Kijevskog međunarodnog sociološkog instituta, 82% Ukrajinaca smatra da Ukrajina ni pod kojim uvjetima ne bi trebala odustati od teritorija radi mira, napominju iz Kyiv Independenta.

image

Prizor iz Mikolajiva

Genya Savilov/Afp

Nakon što je vidio zločine koje su počinile ruske trupe u Borodjanki, Buči i Mariupolju, ukrajinski narod vrlo jasno vidi da je ovo rat za opstanak protiv fašističkog režima koji Ukrajincima oduzima pravo na postojanje. Ustupci bi bili brza smrtna kazna za tisuće Ukrajinaca. Profesor Timothy Snyder je nedavno lucidno istaknuo u svom eseju u New York Timesu da se nacistička Njemačka činila snažnom, sve dok su Europljani i drugi bili u iskušenju mogu li je pobijediti. „Tek na ratištima Drugog svjetskog rata fašizam je poražen”, napisao je Snyder.

Ukrajina će prije ili kasnije pobijediti, jer nijedna fašistička država nikad nije uistinu pobijedila nijednu slobodnu zemlju. Demokratski svijet može učiniti da ova pobjeda dođe prije i da bude manje skupa za narod Ukrajine, ali i za svijet. Ukrajina vodi ovaj rat i u ime slobodnog svijeta, kako bi osigurala da on ostane slobodan. Slobodni svijet mora barem pokušati parirati hrabrosti Ukrajinaca – napisali su ukrajinski novinari u odgovoru newyorškim žurnalističkim konformistima, prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:18