‘BORBA DO POBJEDE!‘

Bijes Izraelaca se ne gasi: ‘Arapi razumiju jedino moć, moramo ih naučiti lekciju. Ovo je pitanje opstanka...‘

Neki građani smatraju da se IDF treba obračunati i s Hezbolahom kako ne bi pokušao akciju poput Hamasove. U ljude se uvukla nesigurnost

Plakati s licima otetih u Jeruzalemu

 Ahmad Gharabli/Afp

Ubacivanje Hamasa na teritorij Izraela i pokolj 1200 civila na jugu zemlje radikalizirali su stav Izraelaca prema ratu u Gazi. Posljednja istraživanja javnog mišljenja u Izraelu pokazuju da većina stanovnika podržava "borbu do pobjede nad Hamasom" usprkos velikom broju žrtava, piše Financial Times.

Isto to ovih je dana, prkoseći mišljenju međunarodne zajednice i izraelskih saveznika, ponavljao konzervativni premijer Benjamin Netanyahu. Čini se da je u svojim govorima u prvom redu ciljao na domaću publiku.

"Arapi razumiju jedino moć. Nakon onoga što je Hamas učinio, moramo ih naučiti lekciju", rekao je Avraham Levy (74), vlasnik štanda na tržnici u Jeruzalemu, reporteru FT-ja.

Od početka rata, kaže, promet mu je pao za 40 posto. Međutim, Levyju je važnije da IDF skrši Hamas. "Moramo se pobrinuti da Hamas nestane", rekao je Financial Timesu.

image

Susret oslobođenog taoca Fernanda Simona Marmana s obitelji

-/Afp

Tamar Hermann, znanstvenik iz izraelskog Instituta za demokraciju, potvrđuje da je "lavovski udio" stanovništva protiv povlačenja IDF-a iz Gaze. "U Izraelu na ovaj rat gledaju kao na situaciju u kojoj nemaju izbora", izjavio je Hermann.

Dok su proteklu godinu obilježili ulični prosvjedi protiv konzervativnog premijera i njegova pokušaja da stavi pravosuđe pod svoj utjecaj, ovu godinu karakterizira snažno jedinstvo Izraelaca, piše FT. Izraelci su se masovno prijavili u vojsku, a kompanije donirale hranu i opremu, iako su zbog rata pod velikim udarom. Za razliku od patnje civila u Gazi, o kojoj se malo piše u izraelskim medijima, cijela je zemlja oblijepljena plakatima s licima otetih Izraelaca.

Najveći razlog za snažnu podršku akcijama IDF-a, bez obzira na gomilanje ljudskih gubitaka, osjećaj je nesigurnosti koji je u društvu proizveo Hamasov snažan udar bez presedana.

image

Izraelac upisuje riječ "oslobođen" na fotografiju Louisa Hara

Oren Ziv/Afp

"Ovo je stvar opstanka. Osjećaj triježnjenja ostat će još godinama u Izraelcima. To se naziva trauma. Sve ostalo je sekundarno", rekla je Dahlia Scheindlin, anketarka i politička analitičarka.

Mnogi Izraelci čak misle da bi, umjesto stišavanja borbi u Gazi, trebalo osigurati drugi front, onaj s Libanonom. Tamošnje stanovništvo dugo je strahovalo da će Hezbolah probati sličan udar.

Hezbolah i IDF praktički svakodnevno razmjenjuju vatru. Više od 80.000 ljudi evakuirano je s tog područja. "Voljela bih da vlada dokrajči Hezbolah. Ako to ne učinimo sad, nas će nestati za nekoliko godina", smatra Ruti koja je evakuirana s drugim stanovnicima tog kraja.

image

Spašeni taoci stigli su u medicinski centar Sheba blizu Tel Aviva

Jack Guez/Afp

Obitelji otetih očekivano traže njihovo puštanje i često prosvjeduju zahtijevajući obustavu vatre u zamjenu za oslobađanje zarobljenika koji su u Hamasovu zarobljeništvu već četiri mjeseca. Međutim, ne slažu se svi.

"Moramo sklopiti sporazum. Ali, ako ne uspijemo tim putem, trebamo ih vratiti doma silom. Možda će u tom slučaju biti i tijela koja su vraćena u vreći. Teško mi je kad to kažem, ali nema drugog načina", smatra jeruzalemski trgovac Levy.

Izraelska vojska proteklih je tjedana počela s povlačenjem dijela vojnika iz Gaze kako bi omogućila predah borcima i smanjila pritisak na tvrtke koje su u problemu zbog velike mobilizacije njihovih kadrova.

Međutim, izjave izraelskog vrha pokazuju kako se očekuje da će borbe trajati cijelu godinu. "Izraelci su spremni platiti cijenu za povratak osjećaja sigurnosti", objasnila je Tali Friedman iz sindikata Machane Yehuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 08:50