FOTO: POTJERA ZA UBOJICAMA

BIJEG IZ ZATVORA KAKAV SE NEPAMTI Izbušili zidove, nasamariličuvare, gmizali kroz cijevi i ostavili poruku: 'Ugodan vam dan!'

Dvojica osuđenika na doživotni zatvor pobjegli su iz najvećeg i najstrože čuvanog zatvora u New Yorku
 NY State Police/Flickr

Njujorška policija je ovog vikenda na nogama nakon što su iz najvećeg zatvora u toj saveznoj državi pobjegla dvojica osuđenika na doživotne kazne. Riječ je o Richardu Mattu (48) i Davidu Sweatu (34), osuđenim ubojicama, koji su bili smješteni u dvije ćelije razdvojene samo rešetkama.

Uspjeli su izvesti operaciju koja bi mogla poslužiti i kao temelj za filmski scenarij. Kako piše New York Times, u još nejasnim okolnostima domogli su se bušilica, kojima su si otvorili prolaz kroz čelični zatvorski zid visok devet metara. Prije bijega, u krevete su nagomilali odjeću i prekrili je kako bi zavarali stražare, koji sve zatvorenike obilaze svaka dva sata, da pomisle kako su i dalje u ćelijama.

Njihov je nestanak otkriven u subotu oko 5:30 ujutro, a cijeli je zatvor, koji se nalazi u blizini granice SAD-a s Kanadom, odmah u potpunosti blokiran, dok je za bjeguncima organizirana opsežna potjera, u kojoj sudjeluje više stotina policajaca. U sve su uključeni i helikopteri te psi tragači, no odbjeglim ubojicama zasad nema traga.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo zbog izvanredne je situacije otkazao posjet tradicionalnoj i u Americi izrazito popularnoj konjičkoj utrci u Elmontu. Nakon što su ga policijski šefovi izvijestili o slučaju i pokazali mu rutu kojom su bjegunci zbrisali, Cuomo je održao press konferenciju na kojoj je otkrio još detalja o smionom pothvatu dvojice zatvorenika.

Kazao je da su nakon bijega iz ćelija sišli niz zid u uski prolaz ispunjen raznim preprekama, uglavnom cijevima. Bušilicama su prodrli u jednu cijev te su u konačnici na slobodu izašli otvarajući poklopac jednog šahta u obližnjoj ulici. Pored rupe kroz koju su ušli u spasonosnu cijev ostavili su žutu naljepnicu sa zlokobnim smiješkom i porukom: 'Ugodan vam dan!'.

'Način na koji su sve izveli je neviđen', izjavio je Cuomo, koji je na svom službenom profilu na Flickru objavio niz fotografija iz zatvora.

FOTOGALERIJA: Spektakularan bijeg iz zatvora u New Yorku

Vršitelj dužnosti šefa zatvorskog sustava u državi New York Anthony Annucci nije znao objasniti kako su bjegunci došli do bušilica. Sav alat u vlasništvu zatvora je nakon bijega bio na broju, ali istražuje se mogućnost da su Matt i Sweat bušilice dobili od radnika tvrtke koja je nedavno bila angažirana na građevinskim radovima u zatvoru.

Annucci nije znao reći ni kako je odbjegli dvojac znao kojim putem treba ići.

Richard Matt je visok 182 centimetra i ima oko 95 kilograma. Crnokos je, na leđima ima tetovirano 'Mexico Forever', na prsima i lijevom ramenu ima istetovirana srca, dok na desnom ramenu ima istetoviran amblem američkih marinaca.

David Sweat je visok 180 centimetara i ima oko 75 kilograma. Smeđokos je, a tetovaže ima na lijevom bicepsu i prstima desne ruke.

David Sweat i Richard Matt

Matt je još u lipnju 1986. uspio pobjeći iz jednog drugog njujorškog zatvora, ali je ubrzo uhvaćen i strpan u ustanovu najvećeg stupnja sigurnosti. Tada je služio kaznu za krivotvorenje.

Nakon odsluženja te kazne, u zatvor je vraćen 1993. godine zbog pokušaja pljačke, a na slobodu su ga pustili u veljači 1997. No, već u prosincu iste godine uhićen je zbog brutalnog ubojstva muškarca, kojeg je prvo nasmrt premlatio, a zatim mu unakazio tijelo.

Prije početka suđenja, uspio je pobjeći u Meksiko, no ondje je dobio 20 godina zatvora jer je pri pokušaju pljačke pred kafićem nožem izbo i ubio jednog američkog državljanina. U Ameriku je izručen 2007. godine kako bi mu sudili za već spomenuto prvo ubojstvo.

U konačnici je dobio kaznu od najmanje 25 godina zatvora, a najviše doživotnu, bez prava na pomilovanje prije 2032. godine.

Sweat je 2002. godine ubio zamjenika šerifa i osuđen je na doživotni zatvor bez prava na pomilovanje. Policajca je izrešetao 22 puta, a zatim ga je opljačkao.

Obojica su se u zatvoru iz kojeg su pobjegli ponašali u skladu s pravilima, imali su tek po jedan manji prekršaj.

NYT piše da bijeg iz državnog zatvora u New Yorku nije zabilježen još od 2003. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:15