STROGI NADZOR

Big Brother na srpskim autocestama: Smislili način da naplate baš svaki prekršaj, od mobitela do brzine!

Teoretski, ako čitavo vrijeme od Beograda do Niša vozite preko ograničenja, mogli biste dobiti čak 12 kazni

Autocesta u Srbiji

 Mark Yuill/Alamy/Profimedia/Mark Yuill/Alamy/Profimedia

Tko na autocesti bude vozio 155 kilometara na sat, a ograničenje je 130, platit će kaznu od 600 kuna. Srbija time neće postati rekorderka po visini kazni u regiji, ali bi mogla postati rekorderka po broju naplaćenih kazni, jer će kazne stizati svima koje u prekršaju snime nadzorne kamere.

Već je postavljeno 56 kamera po autocestama koje će hvatati one koji nisu vezali pojas ili u vožnji koriste mobitel. Za pojas je kazna od 650 kuna, kao i za korištenje mobitela. Za sve prekršaje koje snime kamere, kazne će prekršiteljima automatski biti poslane na kućne adrese.

Stranci koji, kako piše Blic, često divljaju po srpskim auto-putevima, za sada će biti kažnjavani direktno, na licu mjesta, od strane patrola prometne policije, no uveliko se radi na sistemu koji će omogućiti da im se kazne naplaćuju po izlasku iz Srbije, ili kada idući put uđu u zemlju. Plan je da se strancima naplaćuju kazne na naplatnim kućicama i graničnim prijelazima, piše Kurir.

U Srbiji se dosad kontrolirala brzina tako da se računalo koliko vam je vremena trebalo između dviju naplatnih kućica na autocesti. To nije ometalo bahate vozače, piše Kurir, jer bi po autocesti jurili nedozvoljenom brzinom, a onda bi na benzinskim stanicama malo sjeli i popili kavu, i tako izbjegli kaznu. No sad se brzina neće mjeriti samo između naplatnih mjesta, nego na više od 50 lokacija na kojima su postavljene najmodernije kamere. Na autocesti od Beograda do Niša kamere su postavljene na 12 lokacija, piše Kurir: kod Vrčina, Malog Požarevca, Umčara, Vodnja, Smedereva, Velike Plane, Markovca, Batočine, Jagodine, Paraćina, Pojata i Aleksinca. Na potezu od Beograda do Šida i granice s Hrvatskom, kamere su postavljene kod Pećinaca, Rume, Sremske Mitrovice, Kuzmina, Morovića i Adaševaca.

Kamere će prvo snimiti kad je neko vozilo prošlo pored jedne kontrolne točke, a zatim i kad je prošlo pored iduće, a softver će automatski izračunati prosječnu brzinu. Ranije se prosječna brzina računala na dionicama od 100 i 150 kilometara, a sada će to biti na dionicama od šest do 32 kilometra. Teoretski, ako čitavo vrijeme od Beograda do Niša vozite preko ograničenja, mogli biste dobiti čak 12 kazni, no iz MUP-a Srbije poručuju da im nije cilj zatrpati sudove prekršajnim prijavama, nego skloniti s ceste one koji predstavljaju opasnost za druge sudionike u prometu. Zato neće slati više prijava jednom vozilu, nego će izabrati dionicu gde je prekoračenje brzine toga dana bilo najveće.

Državljani Srbije kazne će dobijati na kućne adrese: ako plate u roku od osam dana, dovoljno je da uplate polovinu iznosa, pod uvjetom da dozvoljenu brzinu nisu prekoračili za više od 40 kilometara na sat. Naplaćivat će već ako ograničenje brzine prekoračite za 10 km/h: kazna iznosi 3000 dinara, ili malo manje od 200 kuna (ako platite u roku od tjedan dana, duplo manje). Kazna za prekoračenje od 10 do 20 km/h je 5000 dinara, za 21 do 40 km/h 10.000 dinara (640 kuna), dok za prekoračenje veće od 41 km/h morate pred prekršajnog suca. Tamo ćete platiti kaznu od 1300 kuna, a uz to dobijete tri kaznena boda i zabranu vožnje na bar 30 dana. Veći prekršaj, drastičnija kazna: ako ste tamo gdje je ograničenje 60 vozili 130, platit ćete kaznu od 2500 kuna ili do 30 dana zatvora, uz zabranu upravljanja vozilima od barem tri mjeseca.

Beogradske novine pišu da će snimke novih kamera biti dovoljan dokaz za evidentiranje prometnog prekršaja, bez prisustva prometne policije. Osim prekoračenja brzine, kamere će evidentirati nedozvoljeno korištenje mobilnog telefona prilikom upravljanja vozilom i nevezivanje sigurnosnog pojasa. Dokaz će biti fotografija vozila sa registarskom oznakom, kao i fotografija na kojoj se vidi osoba koja nije vezana ili vozač s mobitelom u ruci.

Blic piše da je u posljednjih pet godina, u prometnim nezgodama na auto cestama u Srbiji godišnje u prosjeku gubilo život 40 ljudi, najčešće zbog prebrze vožnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:07