ŽESTOKE SANKCIJE

Bidenova osveta Putinu: Na stolu su ‘razarajuće akcije‘ kontra Rusije, procurilo o čemu se radi

Nove mjere bile bi dodatak gospodarskim sankcijama o kojima razmišlja Bidenova administracija u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu

Joe Biden i Vladimir Putin

 Mikhail Metzel

Američki dužnosnici razmatraju stroge mjere kontrole izvoza kako bi naštetili ruskom gospodarstvu ukoliko ruski predsjednik Vladimir Putin napadne Ukrajinu, rekao je dužnosnik administracije američkog predsjednika Joea Bidena za Reuters.

Mjere, o kojima će se raspravljati na sastanku visokih dužnosnika u utorak, bile bi dodatak gospodarskim sankcijama o kojima razmišlja Bidenova administracija u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu, nakon što je Moskva postavila desetke tisuća vojnika uz granicu s Ukrajinom.

Američki predsjednik Joe Biden zaprijetio je 'razarajućim' akcijama protiv Rusije, kako bi pokušao upozoriti Putina na posljedice u slučaju vojnog upada u Ukrajinu. Putin je, pak, zanijekao da Rusija planira invaziju.

Potezi o kojima će se raspravljati na sastanku u Bijeloj kući uključuju "izvanredne" mjere kontrole izvoza koje bi mogle gušiti velike dijelove industrijskih i potrošačkih tehnologija u Rusiji, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

'Mjere bez presedana'

Mjere o kojima se raspravlja mogle bi onemogućiti Rusiju da uvozi pametne telefone, ključne komponente za zrakoplove i automobile te materijale iz mnogih drugih sektora, a to bi moglo imati veliki utjecaj na ruske potrošače, industrijske operacije te zapošljavanje, rekao je dužnosnik.

Dužnosnik je rekao da bi takve potencijalne mjere za Rusiju bile bez presedana. Koristili bi alate koje je koristila administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, a koje je usvojila i Bidenova administracija, kako bi blokirali kinesku telekomunikacijsku tvrtku Huawei u pristupu naprednim poluvodičima.

Temelj takve akcije je činjenica da poluvodiči koji se ugrađuju u Huawei telefone uključuju dijelove koji su dizajnirani u Sjedinjenim Državama, rekao je dužnosnik. To može utjecati na čipove diljem svijeta budući da je u njima ključan i američki input.

Američki dužnosnici planiraju pobliže se konzultirati s ključnim partnerima u Europi i Aziji koji bi mogli biti uključeni u ove mjere te potaknuti koordinirane napore gdje je to potrebno, rekao je dužnosnik.

Ruskim tržištem mobitela dominiraju strane tvrtke kao što su Apple (AAPL.O), Samsung (005930.KS) i Huawei, koje su ove godine postale predmet novog ruskog zakona koji od njih zahtijeva da instaliraju ruski softver.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:14