NAJDULJI AMERIČKI RAT

Bidenova administracija objavila izvješće o kaotičnom povlačenju iz Afganistana. Krivac je, naravno, Trump

U izvješću se zamjera pretjerano optimističnim procjenama obavještajne zajednice o spremnosti afganistanske vojske da se obrani od talibana

Talibani slave američko povlačenje

 Javed Tanveer/Afp

Nakon što je gotovo dvije godine proučavala uzroke i posljedice kaotičnog povlačenja američkih snaga iz Afganistana, Bidenova administracija je zaključila - za sve je kriv Donald Trump.

Bijela kuća, naime, objavila je sažetak izvješća na 12 stranica o povlačenju Amerikanaca i saveznika iz Afganistana, u kojem priznaje da je povlačenje trebalo početi ranije. No, istovremeno odbacuje odgovornost i za kašnjenja okrivljuje afganistansku vladu i vojsku, Trumpa, američku vojsku i procjene obavještajne zajednice. Izvještaj je sastavilo američko Vijeće za nacionalnu sigurnost, uz doprinos predsjednika Bidena. Istraživanje je donijelo još neke nove informacije o najduljem američkom ratu, ali je Pentagon rekao da cjelovito izvješće neće biti javno objavljeno.

U sažetku izvješća se zamjera pretjerano optimističnim procjenama obavještajne zajednice o spremnosti afganistanske vojske da se obrani od talibana i ističe kako je Biden samo slijedio preporuke vojnih zapovjednika o povlačenju američkih snaga.

"Jasno je da nismo dobro shvatili stanje stvari u Afganistanu. Talibani su se jako brzo kretali zemljom", rekao je glasnogovornik Bijele kuće John F. Kirby na konferenciji za novinare.

Osjećaj degradacije i zanemarivanja

Kirby je naglasio da su potezi koje je povukao tadašnji predsjednik Trump - počevši od njegova dogovora s talibanima o povlačenju američkih trupa, ishitrenog povlačenja trupa i neuspjeha da podijeli relevantne materijale s Bidenovom administracijom - ostavile Bidena s nekoliko dobrih opcija.

Kada je Biden preuzeo dužnost u siječnju 2021. godine, u Afganistanu je ostalo samo 2500 američkih vojnika, što je značajan pad od 10.000 vojnika, koliko ih je bilo kad je Trump preuzeo dužnost 2017.

Bijela kuća je okrivila sporazum iz veljače 2020., koji je Trump postigao s talibanima u Dohi, rekavši da je taj dogovor natjerao SAD da napusti zemlju. Prema američko-talibanskom sporazumu iz Dohe, otprilike je 5000 talibanskih zarobljenika pušteno kao uvjet za ono što su trebali biti budući mirovni pregovori između vlade u Kabulu i talibana. Prema dogovoru, SAD je trebao iz Afganistana ukloniti sve svoje snage do 1. svibnja 2021.

Biden je odgodio povlačenje do rujna, ali je odbio dalje odgađati, rekavši da bi to produljilo rat koji je trebao puno ranije završiti.

"Predsjednik Biden je naslijedio opći osjećaj degradacije i zanemarivanja", dodao je Kirby.

Brzina kojom su talibani preuzeli zemlju - unatoč uvjeravanjima afganistanske vlade da je sposobna održati stabilnost - pokazuje da američka vlada u budućnosti treba promijeniti način na koji komunicira o rizicima. U izvješću Bijele kuće otkriva se da je, mjesecima prije nego što se američka vojska povukla, Bidenova administracija odlučila da neće objavljivati glasno i javno o potencijalno najgorem scenariju kako bi izbjegla signaliziranje nedostatka povjerenja u afganistansku vladu.

Izvješće objavljeno u četvrtak ne kaže izravno da su američki dužnosnici pogriješili dok su razgovarali o evakuaciji iz Afganistana i procjeni koliko će vremena to trajati. Ali na dva mjesta u dokumentu se navodi da je vlada SAD-a od tada promijenila svoju politiku i sada daje prioritet brzim evakuacijama.

‘Izvanredan uspjeh‘

"Sada dajemo prednost ranijim evakuacijama kada se suočimo s ponižavajućom sigurnosnom situacijom. Učinili smo to u Etiopiji i u Ukrajini", navodi se u dokumentu.

Washington tvrdi da su pogreške u Afganistana utjecale na njegovo postupanje s Ukrajinom. Bijela kuća kaže da je simulirala najgore moguće scenarije prije rata u veljači 2022. i podijelila sa Zelenskim obavještajne podatke o namjerama Moskve, nekoliko mjeseci prije početka sveobuhvatne Putinove invazije.

Biden je u početku branio povlačenje američkih vojnika iz Afganistana kao "izvanredan uspjeh" i proglasio kraj ere u kojoj je američka vlada koristila vojnu moć "kako bi preuredila druge zemlje".

Ankete su u kolovozu 2021. pokazivale da većina Amerikanaca podržava povlačenje iz Afganistana, ali da samo 29 posto njih podržava način na koji je Biden manevrirao povlačenjem. Biden je naposljetku zatražio reviziju "od vrha do dna" o povlačenju američkih vojnika iz Afganistana.

Republikanci u Kongresu oštro su kritizirali povlačenje iz Afganistana, fokusirajući se na smrt 13 američkih vojnika tijekom samoubilačkog terorističkog napada u zračnoj luci u Kabulu, u kojem je također ubijeno više od 100 Afganistanaca.

Republikanci tvrde da je za smrtonosno povlačenje kriv sadašnji predsjednik koji je nadgledao operaciju, dok demokrati tvrde da odgovornost treba preuzeti bivši predsjednik, koji je sklopio sporazume s talibanima.

Trump nije mogao dugo šutjeti i u svom stilu na društvenim mrežama odgovorio na optužbe: "Moroni u Bijeloj kući igraju novu igru dezinformacija - okrivite ‘Trumpa‘ za njihovu krajnje nekompetentnu predaju u Afganistanu. Biden je odgovoran, nitko drugi!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 20:41