SIPAO KOMPLIMENTE

Bidenov šef diplomacije s Merkel: ‘SAD nema boljeg prijatelja na svijetu od Njemačke‘

Kao akutne geopolitičke probleme Merkel i Biden su naveli odnose prema Kini i Rusiji
Antony Blinken i Angela Merkel
 Andrew Harnik/AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki ministar vanjskih poslova Antony Blinken istaknuli su, nakon susreta u srijedu u Berlinu, važnost njemačko-američkih odnosa u borbi protiv globalnih kriza i sukoba.

"Mi se nadovezujemo na dugu tradiciju dobrih njemačko-američkih odnosa", rekla je Merkel nakon susreta.

"SAD nema boljeg partnera i prijatelja na svijetu od Njemačke", rekao je Antony Blinken nakon susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

On je rekao kako SAD i Njemačka dijele zajedničke vrijednosti i interese, ali je istaknuo i ulogu Njemačke kao uzora u pristupu nekim temama poput zaštite klime, kao i u suočavanju s tamnim stranama prošlosti.

I Merkel i Blinken su istaknuli važnost multilateralizma u rješavanju globalnih problema.

"Mi smo složni u zaključku da niti jedna zemlja na svijetu nije u stanju sama riješiti svjetske probleme", rekao je Blinken.

Merkel je zaključila kako nije dovoljno samo navesti aktualne geopolitičke izazove nego se treba dogovoriti oko zajedničkog djelovanja.

Kao akutne probleme Merkel i Biden su naveli odnose prema Kini i Rusiji.

Merkel je istodobno zaključila kako pored svih kontroverzi treba ostaviti otvorene kanale za komunikaciju.

"Na nama je velika odgovornost da pokažemo kako su demokracije u stanju suočiti se s problemima", zaključio je američki ministar vanjskih poslova prilikom prvog posjeta Njemačkoj.

On je poručio kako se novi američki predsjednik Joe Biden raduje što će 15. srpnja primiti njemačku kancelarku u posjet u Washingtonu.

Blinken se prije sastanka s Merkel susreo i sa svojim njemačkim kolegom Heikom Maasom, s kojim će sutra obići i spomenik žrtvama Holokausta u Berlinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:07