GUBI ŽIVCE

Biden više nema strpljenja za Netanyahua: U medije procurilo kakvim ga je vulgarnim riječima opisao

Biden je upozorio Netanyahua da ni ne pomišlja slati svoje trupe na jug Gaze, ako prije toga nije osmislio plan za zaštitu civila

Joe Biden i Benjamin Netanyahu

 White House/Zuma Press/Profimedia

Joe Biden ima sve manje strpljenja za Benjamina Netanyahua i njegovu vojnu operaciju u Gazi te je iza zatvorenih vrata izrazio prezir prema predsjedniku Izraela, doznao je NBC.

Američki je predsjednik pozvao Izrael da pristane na prekid vatre, no oni upoznati s tijekom razgovora kažu da je Netanyahu bio vrlo težak i Bidenu ‘priuštio pravi pakao‘.

‘Biden smatra da je sve ovo previše i da to mora prestati‘, rekao je jedan izvor upoznat s Bidenovim stavom o sukobu u Gazi.

Biden je u nekoliko navrata Netanyahua nazvao ‘onim tipom‘ u privatnim razgovorima o tome kako se nositi s Izraelom, te je ‘Bibija‘ u barem tri prilike nazvao ‘šup*om‘.

Američko Vijeće sigurnosti odbacilo je ove navode kazavši da unatoč nekim neslaganjima, dvojica vođa gaje ‘desetljećima dug odnos pun poštovanja, kako u javnosti, tako i privatno‘.

No, predsjednik Biden sve je više frustriran zbog Netanyahuova odbijanja da promijeni taktiku u Gazi - u kojoj je, prema riječima tamošnjeg Ministarstva zdravstva, poginulo već 28.000 ljudi - i potrudi se postići dugotrajni mirovni sporazum.

U nedjelju je Biden upozorio Netanyahua da ni ne pomišlja slati svoje trupe na jug Gaze, u Rafu, a da prije toga ne osmisli plan za zaštitu civila. No Netanyahu je kazao da će se kopnena invazija nastaviti.

Biden je također prošli tjedan granatiranja Gaze nazvao ‘prekomjernim‘.

Međutim, unatoč privatnim izrazima nezadovoljstva, Biden je dosad oklijevao javno kritizirati Netanyahua.

No kako Bidenove frustracije nisu donijele neke promjene u politici Izraela, Bijela kuća je počela razmatrati i takvu opciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 04:19