RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Novi potresi u ruskoj vojsci; Zelenski: Putin priprema Ruse na upotrebu nuklearnog oružja!

Pratimo ključne događaje 226. dana rata na Ukrajini

Ukrajinci gađaju ruske položaje u Harkivu

 Yasuyoshi Chiba/Afp

Ključni događaji:

- Rusija smijenila zapovjednika istočnog vojnog okruga

- Nobelovci: Putinu i Lukašenku treba suditi

- Bivši pripadnik grupe Wagner: ‘Krpaju rupe, bijesni su‘

- Zelenski: Ukrajinske snage povratile velike dijelove pokrajine Herson

- Biden: ‘Prijeti nam nuklearni Armagedon‘

- Ukrajinci: 500 ruskih mobiliziranih kriminalaca stiže u Donjeck


Ured Memoriala u Moskvi ‘pretvoren u javno dobro‘

Sud u Moskvi naredio je u petak zapljenu moskovskog ureda Memoriala, protjeranog iz Rusije, nekoliko sati pošto je ta nevladina organizacija dobila Nobelovu nagradu za mir zajedno s bjeloruskim aktivistom i s ukrajinskom nevladinom organizacijom.

Glavni ured Memoriala u Rusiji "pretvoren je u javno dobro", rekao je sud novinskoj agenciji Interfaksu nakon jednog od mnogih suđenja toj nevladinoj organizaciji.

U uredu Memoriala u središtu Moskve bila je smještena uprava organizacije i redovito su se održavale izložbe otvorene za javnost.

Predstavnik suda Tverskoj rekao je da je Memorial "pokazao da je umiješan u rehabilitaciju nacističkih zločinaca, narušio ugled vlasti i stvorio krivu sliku SSSR-a", navodi agencija Ria Novosti.

Memorial, zabranjen u Rusiji od prosinca 2021., ugledna je organizacija za ljudska prava i za čuvanje sjećanja na politički progon u zemlji i u bivšem SSSR-u.

U petak je dobila Nobelovu nagradu za mir zajedno s bjeloruskim aktivistom Alešom Beljackim i s ukrajinskim Centrom za građanske slobode dok traje ruska vojna ofenziva u Ukrajini.


U oslobođenom Limanu otkrivena masovna grobnica

Još 200 grobova i masovna grobnica otkriveni su u istočnom gradu Limanu koji su nedavno oslobodile ukrajinske snage, rekao je vojni guverner regije Donecka.

Pavlo Kirilenko objavio je u petak navečer na Telegramu fotografije na kojima se vide ekipa u bijelim zaštitnim odijelima u ograđenom području.

Ekshumacije su već počele, napisao je Kirilenko.

Ruski vojnici su prošlog vikenda predali strateški važan grad Liman.

Prema prvim podacima, u grobovima su ukrajinski vojnici ili civili, navodi se. Točan broj tijela u masovnoj grobnici, među kojima je nekoliko male djece kao i cijelih obitelji, još se utvrđuje, priopćila je policija.


Zelenski demantirao vlastitu izjavu: Mislio sam na sankcije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruski dužnosnici počeli "pripremati svoje društvo" za moguću upotrebu nuklearnog oružja.

U intervjuu za BBC, Zelenski je demantirao da je pozivao na napade na Rusiju, tvrdeći da je ta izjava pogrešno prevedena.

Zelenski rekao je da je potrebno djelovati sada jer su "prijetnje Rusije rizik za cijeli planet".

- Kada sam rekao da treba koristiti preventivne udarce, mislio sam na sankcije, a ne na napad, rekao je Zelenski.

Zelenski je rekao i kako ne vjeruje da je Rusija spremna upotrijebiti nuklearno oružje.

- Ne znaju hoće li ga koristiti ili ne. Mislim da je opasno čak i govoriti o tome, kazao je Zelenski za BBC.


SAD: Nema naznaka da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje

Bijela kuća priopćila je kako SAD ne raspolaže naznakama da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje. Američki predsjednik Joe Biden upozorio je ranije da je rizik od nuklearnog "Armagedona" na najvišoj razini od kubanske raketne krize 1962. godine.

SAD nema nikakvih novih obavještajnih podataka koji su potaknuli izjave Joea Bidena o nuklearnom "Armagedonu", priopćila je Bijela kuća.

Ruski predsjednik Vladimir Putin "nije se šalio" kada je govorio o korištenju taktičkog nuklearnog, biološkog ili kemijskog oružja nakon pretrpljenih neuspjeha u Ukrajini, rekao je Biden.

Upitana o Bidenovim komentarima, glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je novinarima: "On je potvrdio ono što smo govorili, a to je koliko ozbiljno... shvaćamo ove prijetnje", prenosi Guardian.


Lavrov: ‘Moždano mrtvi NATO je otišao predaleko‘

Prema riječima ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, SAD i saveznici odgovorni su za "opasan skok globalnih napetosti", prenosi ruska agencija TASS. NATO, kojeg je francuski predsjednik Emmanuel Macron svojedobno nazvao ‘moždano mrtvim‘, otišao je predaleko, sudeći po nedavnoj politici zapadnog bloka predvođenog SAD-om prema Ukrajini, rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Obraćajući se na sastanku povjerenstva stranke Vladimira Putina Ujedinjena Rusija na međunarodnom forumu o politikama zaštite okoliša i održivom razvoju, ruski šef diplomacije je rekao: "Macron je svojedobno dijagnosticirao da je Sjevernoatlantski savez ‘moždano mrtav‘. Sudeći po tome kako blok kijevski neonacistički režim, bolest se već previše pogoršala".

"Kao što znate, jučer je sazvan summit tzv. Europske političke zajednice na inicijativu predsjednika Macrona, a nakon sastanka šef diplomacije EU-a (Josep) Borrell ponosno je izjavio da se sigurnosna struktura razvijala bez uplitanja Rusije. Dakle, držali su se linije Kijeva, potičući sulude fantazije onih koji tamo još uvijek imaju vlast", rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

Prema Lavrovu, Sjedinjene Države i njihovi saveznici stoga su odgovorni za "opasan skok globalnih napetosti", budući da su pojačali opskrbu oružjem režim ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, "unatoč njegovim otvorenim nuklearnim ambicijama".


Rusija smijenila još jednog visokog vojnog zapovjednika

Rusija je navodno smijenila zapovjednika svog istočnog vojnog okruga, general-pukovnika Aleksandra Čajkoa, izvijestila je novinska kuća RBC, kako prenosi The Guardian.

image

Aleksandar Čajko

Russian Defence Ministry/Tass/Profimedia/Russian Defence Ministry/Tass/Profimedia

Odlazak Čajka bio bi posljednji u nizu najviših dužnosnika koji su smijenjeni nakon poraza i poniženja Kremlja u ratu u Ukrajini.

RBC javlja da je general-pukovnik Rustam Muradov imenovan na čelo istočnog vojnog okruga, koji pokriva trupe stacionirane na dalekom istoku Rusije. Istočni vojni okrug jedan je od njih pet koji čine ruske oružane snage.

Za sada nema službene potvrde smjene iz Kremlja ili ruskog ministarstva obrane, iako je Muradovu čelnik njegove rodne dagestanske regije čestitao na imenovanju.

RBC je u ponedjeljak izvijestio da je zapovjednik zapadnog vojnog okruga, general-pukovnik Aleksandar Žuravljov, zamijenjen general-pukovnikom Romanom Berdnikovom.

Vijest o Žuravljovljevom odlasku stigla je nedugo nakon dramatičnih ruskih gubitaka u sjeveroistočnoj Ukrajini prošlog mjeseca i ponovnog ukrajinskog zauzimanja Limana u regiji Donjeck.


Bivši zapovjednik Wagnerovaca: Ruska vojska ne može ratovati bez plaćenika

CNN donosi izvješće o padu morala među pripadnicima zloglasne ruske paravojne skupine Wagner. Razgovarali su s bivšim zapovjednikom wagnerovaca koji sada traži azil u Europi.

- Uvjeren sam da ruska vojska ne bi postigla ovakav uspjeh, da na terenu nema toliko puno plaćenika, rekao je Marat Gabidullin, koji je nekada ratovao u Siriji.

Iz razgovora s bivšim suborcima Gabidullin doznaje da je angažiranje plaćenika pojačano kada je ruska vojska počela bilježiti gubitke na bojnom polju.

- Ruska vojska ne može ratovati bez plaćenika, stvoren je velik mit, velika obmana o jakoj ruskoj vojsci, istaknuo je.

- Najmanje 5000 plaćenika povezanih s Wagner grupom angažirano je u Ukrajini zajedno s ruskim vojnicima, rekao je za CNN Andrij Jusov, glasnogovornik urkajinske obavještajne agencije.

Jusov tvrdi da se wagnerovci sve više koriste za "krpanje rupa" na ruskoj liniji crte obrane, što je dovelo do velikih logističkih problema i bijesa među plaćenicima.

image

Marat Gabidullin

Stephane De Sakutin/Afp

Dobitnici Nobela za mir: Putinu mora suditi međunarodni tribunal

Ruskom čelniku Vladimiru Putinu i njegovu savezniku Aleksandru Lukašenku trebalo bi suditi na "međunarodnom tribunalu", poručila je čelnica ukrajinskog Centra za građanske slobode nakon što je ta humanitarna organizacija proglašena dobitnicom Nobelove nagrade za mir.

Oleksandra Matvijčuk aperlirala je da se Rusija suspendira iz Vijeća sigurnosti UN-a zbog "sustavnog kršenja Povelje UN-a".

Izrazila je zadovoljstvo što je Nobelova nagrada za mir dodijeljena ukrajinskoj organizaciji, ali i čestitala prijateljima i partnerima iz ruske udruge Memorial te bjeloruskog centra ‘Viasna‘.


Rusko veleposlanstvo kontaktirat će dvojicu Rusa koji su doplovili do Aljaske

Ruski diplomati u Washingtonu najavili su telefonski razgovor s dvojicom ruskih državljana koji su u bijegu od mobilizacije brodom stigli na Aljasku. Preplovili su Beringov tjesnac i stigli na otok blizu obale Aljaske, a u međuvremenu su prevezeni u Anchorage gdje će proći proces provjere, u skladu s važećim imigracijskim zakonima u SAD-u.

Dvojica Rusa planiraju zatražiti azil, a Nadežda Šumova, šefica konzularnog odjela pri ruskom veleposlanstvu u SAD-u, izvijestila je da je "svjesna situacije u kojoj su se našli ruski državljani na Aljasci".


Sanna Marin: Ovo je jedino rješenje krize...

Finska premijerka Sanna Marin jedna je od najvećih zvijezda summita u Pragu. Novinari je prate na svakom koraku, a pred početak jednog sastanka netko ju je upitao kako riješiti kriznu situaciju u Ukrajini.

Odgovor je bio kratak i vrlo jasan.

- Jedino rješenje za kraj rata je da Rusija napusti okupirana područja Ukrajine.


Poslali specijalizirani brod: Norveška istražuje podmorski plinovod nakon eksplozija

Norveška je poslala specijalizirani brod za inspekciju podmorskog plinovoda do Njemačke zbog sigurnosnih zabrinutosti nakon sumnje na sabotažu prošli mjesec na dva plinovoda Sjevernog toka između Rusije i Njemačke.

Norveška, najveći opskrbljivač plinom u Europi, prošli tjedan stavila je svoj energetski sektor u stanje visoke pripravnosti, rasporedivši mornaricu i zračne snage da patroliraju objektima na moru i rasporedivši vojnike u kopnene pogone za preradu plina nakon eksplozija Sjevernog toka 26. rujna.

Havila Subsea, brod za opskrbu naftom opremljen podvodnim vozilima na daljinsko upravljanje, raspoređen je 5. listopada kako bi istražio plinovod Europipe II koji vodi od plinskog postrojenja Kaarstoe u Norveškoj do Dornuma u Njemačkoj, pokazuju podaci praćenja plovila Refinitiva. Opširnije pročitajte OVDJE.


U Zaporižju ubijeno 11 civila

Broj žrtava ruskih raketnih napada na grad Zaporižja u južnoj Ukrajini u četvrtak porastao je na 11, prema ukrajinskoj državnoj hitnoj službi.

Tijela osam civila pronađena su ispod ruševina stambene zgrade, objavljeno je na Facebooku.

Najmanje 15 ljudi i dalje se vode kao nestali, rekao je tajnik gradskog vijeća Zaporižja Andrij Kurtiev.

Oleksandr Staruh, šef gradske regionalne vojne uprave, rekao je u odvojenom izvješću da je najmanje 21 osoba spašena i da ekipe još uvijek rade na pronalaženju ostalih.


Proruski gradonačelnik Harkiva ipak na strani Ukrajine?

Čini se da bivši gradonačelnik Harkiva koji je bio poznat po svom proruskom stavu sada podržava Ukrajinu u njenom ratu s Rusijom.

Mihajlo Dobkin kandidirao se za prorusku političku stranku, Stranku regija, 2014. godine i postao ozloglašen u Ukrajini zbog svoje podrške Kremlju.

Međutim, njegova slika podijeljena na društvenim mrežama prikazuje bivšeg proruskog političara u ukrajinskoj vojnoj uniformi.


Reznikov Rusima poslao poruku: ‘Poslali su vas u zamku‘

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov poslao je putem Telegrama poruku ruskim vojnicima.

"Obećali su vam laganu šetnju, ali su vas poslali u zamku. Uništavate cijele gradove. Kako ćete ući u povijest?", kazao je u snimci i pozvao ih da ‘spase Rusiju od tragedije i rusku vojsku od poniženja‘.

Pozvao je sve ruske vojnike da predaju oružje te im obećao "život, sigurnost i pravdu svima koji odmah prestanu s ratnim djelovanjima".


Granatiran Nikopolj

Guverner Dnjepropetrovske oblasti, Valentin Rezničenko, objavio je za Telegram da je grad Nikopolj "cijelu noć podrhtavao od eksplozija".

"U Nikopolj je stiglo gotovo 40 ruskih granata. U gradu je oštećeno nekoliko visokih zgrada, više od deset privatnih kuća, gospodarskih zgrada, poduzeća prometne infrastrukture, plinovoda i električne mreže", napisao je na Telegramu.

Tvrdnje nisu neovisno provjerene.


Petero mrtvih u ukrajinskom granatiranju ključnog mosta u Hersonskoj oblasti

Najmanje pet osoba je poginulo, a isto toliko ih je ozlijeđeno nakon što su ukrajinske snage pogodile autobus dok su granatirale strateški važan most u južnom dijelu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom Rusije, izvijestila je ruska novinska agencija Tass.

Vlasti postavljene od strane Rusije izvijestile su da se napad dogodio dok je autobus vozio civile preko mosta u blizini sela Darivka. Tvrdnje o napadu nisu neovisno provjerene.

Videosnimke koje je podijelila novinska kuća ruskih oružanih snaga Zvezda prikazuju izgorjelu olupinu nečega što izgleda kao dio autobusa i iza njega teško oštećeni kombi iz čijeg prednjeg odjeljka izlazi dim.

"Ekipe hitne pomoći su odmah stigle na mjesto događaja i pružile hitnu medicinsku pomoć žrtvama", objavio je Telegram kanal koji vode ruske zdravstvene vlasti.

Darivski most, dug gotovo 100 metara, jedan je od rijetkih prijelaza pod ruskom kontrolom preko rijeke Ingulec, pritoka ogromnog Dnjepra.

Most je strateški važan jer spaja dva područja regije koja su okupirala Rusija i udaljen je samo 20 km sjeveroistočno od Hersona.


Ruske i ukrajinske organizacije za ljudska prava među dobitnicima Nobelove nagrade za mir

Nobelovu nagradu za mir za 2022. godinu dobili su zagovornik ljudskih prava Ales Bialiatski iz Bjelorusije, ruska organizacija za ljudska prava Memorial i ukrajinska organizacija za ljudska prava Centar za građanske slobode.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Erdogan zvao Putina

Ured turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana objavio je kratku izjavu nakon što je razgovarao s Vladimirom Putinom. Reuters izvještava da su razgovarali o najnovijem razvoju događaja u Ukrajini te da je Erdoğan ponovio spremnost Ankare da posreduje u mirnom rješavanju rata.


Rusi tvrde: Zauzeli smo tri sela u Donjecku

Stožer oružanih snaga samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DPR) izvijestio je da je zauzeo tri naselja od ukrajinskih snaga u Donjecku.

"Od 7. listopada, na području Narodne Republike Donjeck, skupina trupa DNR i Luganske Narodne Republike (LNR), uz vatrenu potporu oružanih snaga Ruske Federacije, oslobodila je Odradivku, Veselu Doljnu i Zaiceve", citirao je službeni izbor kojeg prenosi RIA.

Tvrdnje nisu neovisno provjerene.


Lavrov: Izjava Zelenskog dokaz je da smo morali izvesti ‘specijalnu vojnu operaciju‘

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, rekao je jutros da su komentari Volodimira Zelenskog o NATO-ovim "preventivnim napadima" pokazali da je Rusija morala izvesti ono što naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" unutar granica Ukrajine.

Jučer je, obraćajući se putem video veze publici u Australiji, ukrajinski predsjednik rekao: "Što bi NATO trebao učiniti? Onemogućite Rusiji korištenje nuklearnog oružja. Ono što je bitno, još jednom apeliram na međunarodnu zajednicu... preventivne udare da znaju što će im se dogoditi ako ga (nuklearno oružje) upotrijebi."


Ukrajinci tvrde: Rusija je mobilizirala 500 kriminalaca, pristižu u Donjeck

Ruska vojska mobilizirala je 500 kriminalaca u nastojanju da ojača svoje snage u privremeno okupiranoj regiji Donjeck, izvijestio je Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine.

U priopćenju, oružane snage su rekle da su kriminalci počeli pristizati u regiju i napomenule da je izdana zapovijed za oduzimanje mobilnih telefona od svih onih koji stignu u to područje.

Također je rečeno da su bivši ruski službenici za provođenje zakona sada imenovani zapovjednicima novoformiranih jedinica.

Sky News koji prenosi vijest nije uspio provjeriti ove tvrdnje.


Obljetnica smrti ubijene novinarke koja je pisala protiv Putina

Dok ruski predsjednik Vladimir Putin obilježava 70. rođendan, kritičari na društvenim mrežama odaju počast ruskoj novinarki Ani Politkovskoj koja je na današnji dan prije 16 godina ubijena u Moskvi.

Politkovskaja, istaknuta kritičarka Putina, specijalizirala se za otkrivanje državne korupcije i kršenja ljudskih prava te je dobila međunarodno priznanje za svoje izvještaje o ruskim zlostavljanjima u Čečeniji u Putinu kritički nastrojenim novinama Novaja Gazeta.

Svoja reporterska iskustva ova je istraživačka novinarka objavila i u knjizi Putinova Rusija koja je osvojila svjetsku slavu.

Međutim, 2006. ubijena je u liftu zgrade u kojoj je živjela u Moskvi.

Na Twitteru, europski medijski direktor Human Rights Watcha, Andrew Stroehlein, rekao je da Politkovskaja "nije imala izbora" nego razotkriti zločine unutar zemlje.


Macron šalje Ukrajincima još oružja

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potvrdio je da će europske zemlje poslati Ukrajini više vojne opreme kako bi se suprotstavile Rusiji. Novo oružje, koje će uključivati ​​više francuskih haubica tipa Caesar, dolazi dok se Rusija nastavlja suočavati s vojnim neuspjesima u Ukrajini. Prošli tjedan Rusija je anektirala ukrajinske regije koje predstavljaju oko 15% zemlje, nakon što je održala ‘referendume‘ koje su Kijev i zapadne vlade osudile kao nezakonite i prisilne. Međutim, ukrajinska protuofenziva odbacila je ruske snage i vratila velike dijelove Hersona.


Britanski obavještajci: Rusija i dalje gubi teško naoružanje

Prema najnovijem obavještajnom izvješću ministarstva obrane Velike Britanije navodi se da ukrajinska vojska u velikoj mjeri koristi oružje koje je zarobila od ruskih snaga.

Navode detaljno da je Ukrajina zarobila najmanje 440 ruskih borbenih tenkova te oko 650 drugih oklopnih vozila od početka invazije, a više od polovice aktualnih tenkovskih jedinica ukrajinske vojske na bojišnici upravo je zarobljena vojna oprema.

Činjenica da ruski vojnici ne uspijevaju uništiti vojnu opremu prilikom povlačenja ili predaje svjedoči o lošoj obučenosti i niskoj razini discipline u ruskoj vojsci, navodi se.

Rusija će vjerojatno i dalje gubiti teško naoružanje obzirom na demoralizirane trupe i veliki pritisak među ruskim vojnicima, ističe se u izvješću.


U regiji Harkiv pronađena 534 tijela nakon povlačenja Rusa

U regiji Harkiv, gdje su u rujnu ukrajinske snage vratile veliki dio teritorija, nakon odlaska ruskih trupa pronađena su tijela 534 civila, među njima i 19 djece, rekao je Serhij Bolvinov iz glasni šef policije u Harkivu. U Izjumu je pronađeno 447 tijela, javlja Reuters.

Bolvinov je također rekao da su istražitelji pronašli dokaze o 22 lokacije koje su služile kao "sobe za mučenje".


Biden: ‘Prijeti nam nuklearni Armagedon‘

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da se svijet suočava s najvećom prijetnjom nuklearnog "Armagedona" još od predsjednika Kennedyja i Kubanske raketne krize, prenosi Sky News.

Kazao je to na prikupljanju sredstava Demokratske stranke u New Yorku nakon što su ruski dužnosnici upozorili na mogućnost korištenja taktičkog nuklearnog oružja.

Opisujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, Biden je rekao da je "prilično dobro upoznao tog tipa".

"Ne šali se kada govori o korištenju taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili kemijskog oružja, jer njegova vojska, može se reći, ima znatno slabije rezultate."

Jasno je izrazio svoju zabrinutost da bi, ako bi se takvo oružje rasporedilo, ono brzo eskaliralo u svjetski nuklearni sukob.

"Prvi put od kubanske raketne krize imamo izravnu prijetnju uporabom nuklearnog oružja ako se situacija nastavi razvijati ovim tijekom", rekao je.

"Pokušavam shvatiti što je Putinovo odstupanje?" On je rekao. “Gdje on nalazi izlaz? Gdje se nalazi u toj poziciji u kojoj ne samo gubi obraz, već i značajnu moć unutar Rusije?

"Nismo se suočili s mogućnošću Armagedona od Kennedyja i kubanske raketne krize", kazao je pa dodao:

"Ne vjerujem da postoji nešto poput sposobnosti da se lako upotrijebi taktičko nuklearno oružje i sve to ne završi s Armagedonom."

Tijekom krize 1962., Sjedinjene Države pod predsjednikom Johnom Kennedyjem i Sovjetski Savez pod Nikitom Hruščovim bili su blizu upotrebe nuklearnog oružja zbog prisutnosti sovjetskih projektila na Kubi.

Američki dužnosnici upozoravali su posljednjih nekoliko mjeseci na mogućnost da Rusija upotrijebi oružje za masovno uništenje u Ukrajini nakon brojnih strateških neuspjeha na bojnom polju.

Putin je više puta aludirao na korištenje golemog nuklearnog arsenala svoje zemlje.

Prošlog mjeseca, kada je najavio planove za regrutiranje ruskih muškaraca da služe u Ukrajini, rekao je: "Želim vas podsjetiti da naša zemlja također ima različita sredstva za uništenje ... i kada je teritorijalni integritet naše zemlje ugrožen, zaštititi Rusija i naš narod, sigurno ćemo koristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju."

Zadržavši pogled u kameru, dodao je: "Nije blef."

U četvrtak je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da Putin razumije da "svijet nikada neće oprostiti" ruski nuklearni udar.

"On razumije da nakon upotrebe nuklearnog oružja više ne bi mogao sačuvati svoj život i ja sam u to uvjeren", rekao je Zelenski.


Zelenski: Ukrajinske snage povratile velike dijelove pokrajine Herson

Ukrajinske snage su povratile više od 500 četvornih kilometara teritorija i desetke naselja samo u južnoj pokrajini Herson od 1. listopada, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak.

U video obraćanju, Zelenski je kazao da su vojni uspjesi postignuti i u istočnom dijelu Ukrajine.

"Ima uspjeha i na istoku. Sigurno će doći dan kada ćemo izvijestiti o uspjesima i u regiji Zaporižja (na jugoistoku Ukrajine), u onim područjima koja još uvijek kontroliraju okupatori", rekao je ukrajinski predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:52