ODAO POČAST McCAINU

Biden upozorio da su ‘MAGA pokret‘ i Trump prijetnja demokraciji: ‘Nešto se opasno događa u SAD-u‘

Američki predsjednik kaže da postoji ekstremistički pokret koji ne dijeli temeljna uvjerenja američke demokracije, a taj pokret je MAGA

Donald Trump

 Scott Olson/Getty Images Via Afp

Predsjednik SAD-a Joe Biden upozorio je u četvrtak da republikanac Donald Trump i njegovi saveznici predstavljaju opasnu prijetnju američkoj demokraciji, oživaljavajući tu poruku uoči izbora 2024. godine na kojima će rivali najvjerojatnije biti upravo Trump i Biden.

"Nešto opasno se događa sada u Americi", rekao je Biden, dok je detaljno opisivao nedavne Trumpove prijetnje protiv američkih dužnosnika. Biden je odao počast nasljeđu pokojnog republikanskog senatora Johna McCaina iz Arizone, republikanskog predsjedničkog kandidata 2008. godine, koji je umro 2018. godine. Biden i McCain su ostali prijatelji unatoč političkim razlikama.

Biden je rekao da SAD-u nedostaje McCainova hrabrost koja je potrebna upravo sada jer "nam je povijest donijela novo vrijeme kušnje".

"Postoji ekstremistički pokret koji ne dijeli temeljna uvjerenja naše demokracije. "MAGA pokret."

Biden je rekao da ne misli da se svi republikanci slažu s "MAGA" agendp,, što je skraćenica od Trumpova slogana ‘Učinimo Ameriku ponovno velikom‘ (‘Make America Great Again‘). No, rekao je, "nema dvojbe da današnju republikansku stranku predvode i da zastrašuju republikanski MAGA ekstremisti."

image

Joe Biden

Rebecca Noble/Getty Images Via Afp

Iznio je što je sve Trump poduzeo kako bi podrivao demokraciju, poput toga da je otpustio veliki broj javnih zaposlenika i zamijenio ih s politički podobnim osobama. Bidenova kandidatura za drugi četverogodišnji mandat dolazi uslijed briga o njegovoj poodmakloj dobi - navršit će 81 godinu ovog studenog - te gospodarskih briga u SAD-u. On je pojačao svoja upozorenja da je Trump potencijalna prijetnja demokraciji kao što je to pokazao napad na Kapitol 6. siječnja.

Trump se suočava s nekoliko optužnica, uključujući i za ulogu u neredima 6. siječnja. Nedavno je svojom izjavom dao do znanja da predsjednik Združenog stožera američkih snaga zaslužuje biti ubijen, a da ministarstvo pravosuđa treba prestati financirati.

Bidenov govor uslijedio je nakon druge republikanske predsjedničke debate koja je u srijedu održana u Kaliforniji, koju je obilježila kakofonija glasova, sitničava rječkanja i bizarni komentari sedam kandidata.

Trumpa, koji ponovno nije sudjelovao u debati, guverner Floride Ron DeSantis opisao je kao "nestalog u akciji", dok mu se bivši guverner New Jerseyja Chris Christie narugao kao "Donaldu patku" (Donald Duck). Trump je umjesto toga govorio pred zaposlenicima autoindustrije Detroita, gdje je napao Bidenovu podršku električnim automobilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:31