UKRAJINA: IZ MINUTE U MINUTU

Biden: ‘Tko je, za ime božje, Putin da proglašava nove države na tuđem teritoriju?!‘ Na udaru američkih sankcija i Sberbank?

Putin je dobio dozvolu Dume da šalje trupe izvan Rusije, Moskva je Europi zaprijetila skupim plinom

Joe Biden, Vladimir Putin i ukrajinski vojnik

 Afp/profimedia

Američki predsjednik Joe Biden opisao je u utorak zbivanja u tijeku u Ukrajini kao "početak ruske invazije Ukrajine" i predstavio oštre sankcije kojima kažnjava takav postupak Moskve.

"Kao odgovor počinjem nametati sankcije koje idu mnogo dalje od koraka koje smo mi i naši saveznici i partneri primijenili 2014. godine (kada je Rusija pripojila poluotok Krim). Ako će Rusija ići dalje s invazijom mi smo spremni ići dalje sa sankcijama", rekao je Biden u svom obraćanju iz Bijele kuće.

Najavio je prvu "tranšu sankcija" koja obuhvaća rusku banku VEB te vojnu banku, kao i suvereni dug Rusije.

"To znači da prekidamo ruskoj vladi pristup zapadnom kapitalu", rekao je.

"Ona više ne može prikupljati novac sa Zapada i ne može trgovati svojim novim dugom na našim tržištima niti na europskim tržištima", rekao je Biden.

"Također ćemo nametnuti sankcije ruskim elitama i članovima njihovih obitelji. Oni sudjeluju u korumpiranoj dobiti politike Kremlja, a trebali bi sudjelovati i u boli."

"Radili smo s Njemačkom kako bismo osigurali da Sjeverni tok 2 neće... ići dalje."

Bidenov opis ruske invazije Ukrajine odmah povećava oštrinu sankcija kojima će kazniti Moskvu, piše agencija Reuters. Podsjeća da su američki predsjednik i njegovi visoki dužnosnici obećali oštre ekonomske posljedice Moskvi ako ruski vojnici kroče u Ukrajinu, uključivo sankcije članovima najužeg Putinova kruga te financijskim institucijama.

Očekuje se da će Biden neke od najoštrijih mjera sačuvati kako bi ih mogao primijeniti u slučaju da Putin počne krvavi i dugotrajan napad na koji su američki dužnosnici tjednima upozoravali.

Dvije ukrajinske pokrajine Putin je "bizarno" priznao kao neovisne države i izdvojio ih iz sastava Ukrajine, rekao je Biden.

Rusija otkida dijelove Ukrajine i tvrdi da se te pokrajine protežu i dublje (u Ukrajinu), rekao je nadalje.

Predsjednik Biden vjeruje da Putin uspostavlja "obrazloženje" na temelju koje će zalaziti sve dublje i dublje u ukrajinski teritorij silom.

"To je početak ruske invazije Ukrajine", rekao je Biden o Putinovu obraćanju Rusima u ponedjeljak navečer i odluci donjeg doma ruskog parlamenta (Dume) da pošalje vojnike u Donbas.

"Odakle [Putinu], za ime božje, pravo da proglasi nove takozvane države na teritoriju koji pripada susjedu?", zapitao je Biden.

Američki predsjednik najavio je da je odobrio raspoređivanje dodatnih snaga i opreme u baltičke zemlje.

"Danas, kao odgovor na priznanje Rusije da neće povući svoje snage iz Bjelorusije, odobrio sam dodatna raspoređivanja američkih snaga i opreme, već stacioniranih u Europi kako bi ojačali naše baltičke saveznike: Estoniju, Latviju i Litvu", rekao.

Biden je rekao da želi biti jasan da su ovo "potpuno obrambeni potezi s naše strane".

“Nemamo se namjeru boriti protiv Rusije", rekao je on. Istaknuo je ipak da želi poslati poruku da će SAD zajedno sa svojim saveznicima "braniti svaki pedalj teritorija NATO-a".

Ranije u utorak sankcije su objavile Velika Britanija te Europska unija.

Velika Britanija je objavila sankcije za pet ruskih banaka i tri pojedinca, uključujući Genadija Timčenka, bliskog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Europska unija je dogovorila prvi paket "bolnih" ekonomskih sankcija koje obuhvaćaju gotovo 400 pojedinaca, ruskih parlamentarnih zastupnika i pravnih osoba koji su pridonijeli ugrožavanju ukrajinske teritorijalne cjelovitosti, suverenosti i neovisnosti te nekoliko ruskih banaka koje su financirale ruske vojne i druge operacije na tim teritorijima.

I Bruxelles je spreman snažnije zategnuti omču sankcija ako kriza dodatno eskalira.

U nastavku donosimo tijek događaja kako smo ih pratili tijekom cijeloga utorka uživo, iz minute u minutu


KLJUČNI DOGAĐAJI

- Biden je u obraćanju naciji najavio sankcije koje se odnose na dvije ruske državne banke, VEB i Rusku vojnu banku

- Gornji dom parlamenta odobrio Putinov zahtjev za slanjem vojske na istok Ukrajine

- Putin objavio da su sporazumi iz Minska "mrtvi" te za to okrivio Ukrajinu

- Putin je jučer u dugom televizijskom obraćanju za Ukrajinu kazao da je propala država i "marioneta" Zapada

- Putin je jučer naredio svom ministarstvu obrane da uputi "ruske mirovne snage u odmetnute regije na istoku Ukrajine"

- Putin je jučer potpisao uredbe o priznanju samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, prkoseći prijetnjama Zapada da će taj potez smatrati nezakonitim i da će uništiti šanse za diplomatsko rješenje krize.

- SAD i njegovi saveznici su se danas na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a obrušili na Rusiju i osudili priznavanje pobunjeničkih regija u Ukrajini i naredbu predsjednika Vladimira Putina o raspoređivanju snaga kao teško kršenje međunarodnog prava i "izgovor za rat".

- SAD i europski saveznici u utorak su najavili nove žestoke sankcije Rusiji

- Britanski ministar zdravstva Sajid Javid rekao je da je ruska invazija Ukrajine već u tijeku

- Rusija će nastaviti opskrbljivati bez prekida svjetska tržišta prirodnim plinom, objavio je ruski predsjednik Vladimir Putin

- Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je danas prijetnju sankcijama, opisujući postupke Zapada kao predvidljive. Prijete nam 'majkom svih sankcija', rekao je Lavrov

- Njemačka vlada je, nakon ruske invazije istočnih ukrajinskih pokrajina, u utorak zaustavila postupak izdavanja dozvole za rad plinovoda Sjeverni tok II.

- Europska unija objavila popis prvih sankcija


>>> NOVO 23:37 Američki državni tajnik Antony Blinken kazao je u utorak da je otkazao susret, zakazan za četvrtak, s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom nakon što je Moskva priznala dvije separatističke regije u Ukrajini kao neovisne države.

Blinken je kazao da je pristao na susret s Lavrovom samo ako Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu.

"Sada kada vidimo da invazija počinje i da je Rusija jasno dala do znanja da odbacuje diplomaciju, nema smisla održati taj sastanak u ovom trenutku", rekao je Blinken novinarima nakon sastanka s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom u Washingtonu.

"Konzultirao sam se s našim saveznicima i partnerima. Svi su se složili", dodao je Blinken.

Američki državni tajnik kazao je da je poslao Lavrovu u utorak pismo kojim ga je obavijestio da otkazuje sastanak.

Također je istaknuo da će SAD i saveznici uvesti oštrije sankcije Rusiji ako ona pojača agresiju protiv Ukrajine.


22:58 Čitav ruski bankarski sektor mogao bi biti na meti sankcija ako Rusija nastavi invaziju na Ukrajinu, rekao je u utorak američki dužnosnik, u času kada su Sjedinjene Države najavile prvi paket kaznenih mjera protiv Moskve.

"Nijedna ruska novčarska ustanova neće biti pošteđena ako se invazija nastavi", rekao je taj dužnosnik novinarima nakon najave sankcija protiv VEB-a, javne banke za razvoj i PSB-a povezanog sa sektorom obrane.

Dužnosnik koji je htio ostati anoniman, rekao je da bi novi napadi na Ukrajinu mogli dovesti do sankcija velikim bankama Sberbanku i VTB-u.

Kontrola izvoza koja bi prekinula dopremu high-tech komponenata u Rusiju također je "važan dio naših potencijalnih sankcija", rekao je, ocijenivši mjere "doista moćnima, jer govorimo o bitnoj tehnologiji koja je Rusiji potrebna za diverzifikaciju njezina gospodarstva".


22:30 Mađarska raspoređuje vojnike na svoju granicu s Ukrajinom dok se priprema za mogući priljev izbjeglica koje bježe od sukoba s Rusijom, izvijestila je u utorak državna novinska agencija MTI pozivajući se na ministra obrane.

U slučaju eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini, borbe bi se mogle proširiti i na Kijev, a zatim dalje na zapad prema Mađarskoj, prenosi MTI riječi ministra obrane Tibora Benköa.

Granica između Mađarske, koja je članica Europske unije, i Ukrajine duga je oko 140 kilometara.

Mađarske oružane snage moraju biti spremne spriječiti oružane skupine da uđu na mađarski teritorij i nositi se s priljevom izbjeglica, uključujući pružanje humanitarne pomoći, rekao je Benkö.

Nije iznio detalje o broju vojnika koji se šalju prema granici.

Poljska, koja također dijeli granicu s Ukrajinom, rekla je da priprema skloništa za hitne slučajeve kako bi pomogla raseljenim osobama koje će bježati od nasilja ako Rusija napadne.


21:16 Rusija je u utorak službeno objavila da je uspostavila diplomatske veze s dvjema separatističkim regijama na istoku Ukrajine, čiju je neovisnost Vladimir Putin priznao dan ranije, što su Kijev i Zapad osudili.

Moskva i "republike" Donjeck i Lugansk, koje međunarodna zajednica ne priznaje, dogovorili su se o "uspostavi diplomatskih odnosa", objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov uputio je čestitku svojim "kolegama" u dvjema separatističkim pokrajinama, dodaje ministarstvo u priopćenju. "Ruska strana želi razvijati sveobuhvatnu suradnju" s tim teritorijima radi "učvršćenja mira, regionalne stabilnosti i sigurnosti", navodi isti izvor.


20:32 Joe Biden se konačno obratio naciji. Na početku je teze koje je Vladimir Putin iznio u svom sinoćenjem obraćanju, kada je Ukrajini zanijekao pravo na državnost, nazvao bizarnima.

- Tko je, za ime božje, Putin da on proglašava nove države na teritoriju svojih susjeda? Ovo je flagrantno kršenje međunarodnog prava, rekao je Biden napominjući da se čitavo vrijeme koordinira sa svojim saveznicima i partnerima te najavljujući sankcije za koje kaže da će biti puno snažnije od onih uvedenih 2014. godine nakon ruske aneksije Krima.

- Rusija je sada bez ikakve sumnje krenula na Ukrajinu, danas stoga objavljujem prvu tranšu sankcija, koordinirane su sa svim našim saveznicima i partnerima, a bit će ih još i bit će još jače ako Rusija nastavi s dubljim prodorom u Ukrajinu, rekao je Biden.

Rekao je da se sankcije zasad odnose na dvije ruske državne banke, VEB i Rusku vojnu banku, ali i da Amerika i njezini saveznici "odsijecaju rusku vladu od zapadnog financiranja".

- Ruska država više ne može na našim i europskim burzama trgovati svojim dugovima. Uvodimo i sankcije eliti i njihovim obiteljima, a s Njemačkom smo dogovorili, kao što sam i obećao, da Sjeverni tok 2 ne ide dalje. Imamo i sljedeće korake spremne, platit će još skuplje ako nastave s agresijom, rekao je Biden.

Obećao je pomoć Ukrajini, ali i državama članicama NATO-a najizloženijima ruskoj prijetnji. Kaže da je odobrio slanje dodatnih američkih snaga u Litvi i Latviji, a riječ je o preraspodjeli postojećih trupa iz drugih dijelova Europe.

- To su potpuno obrambeni potezi, nemamo se namjeru boriti s Rusijom, SAD će sa svojim saveznicima braniti svaki pedalj NATO-a. I dalje vjerujemo da Rusija želi ići puno dalje s agresijom, nadam se da sam u krivu..., kazao je američki predsjednik.

Upozorio je da je i dalje više od 150.000 ruskih vojnika na ukrajinskim granicama, a postoji i prijetnja napada iz Bjelorusije. Amerikancima je obećao da će učiniti sve da sankcije ne koštaju njih, nego da budu ponajprije usmjerene na rusku ekonomiju.

- Jučer je cijeli svijet jasno čuo Putinovu nastranu reviziju povijesti. Direktno je napao ukrajinsko pravo na postojanje, čak i pravo na postojanje nacija koje su dio NATO-a, eksplicitno je zaprijetio ratom ne budu li njegovi agresivni zahtjevi ispunjeni, upozorio je Biden.

- Ima još vremena za izbjeći najcrnji scenarij, Amerika i saveznici ostaju otvoreni za diplomaciju, sudit ćemo Rusiji po djelima, a ne riječima, što god učini sljedeće, spremni smo odgovoriti, zaključio je Biden.


20:05 Ukrajinska vojska je priopćila da je u oružanim sukobima na istoku države jedan vojnik poginuo, a šestorica su ranjena. Zasad nema drugih detalja o ovom okršaju.


19:49 Iako je bilo najavljeno za 19 sati, Bidenovo obraćanje je odgođeno, navodno bi trebalo početi oko 20 sati po hrvatskom vremenu. Očekuje se da bi američki predsjednik tijekom govora trebao objaviti kakve sankcije namjerava uvesti Rusiji zbog njezina djelovanja u Ukrajini.


19:36 Europska unija dogovorila je paket sankcija protiv Rusije koje uključuju stavljanje određenog broja ruskih političara i dužnosnika na "crnu listu", zabranu europskim investitorima da trguju ruskim državnim obvetnicama, kao i zabranu trgovanja sa separatističkim republikama.

Među Rusima na "crnoj listi" su svi zastupnici donjeg doma Dume koji su glasali za priznanje odmetnutih ukrajinskih regija, a za njih to konkretno znači da im se zamrzava sva imovina koju imaju na području EU, a zabranjeno im je i putovanje u države članice EU.

Zasad nije jasno kada ovaj paket sankcija stupa na snagu, ali očekuje se da bi to trebalo uslijediti najkasnije za nekoliko dana, kada će i sva konkretna imena i drugi detalji biti objelodanjeni.


19:02 Uskoro bi trebalo početi obraćanje američkog predsjednika Joea Bidena.


18:39 Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je naredilo evakuaciju svojeg diplomatskog osoblja iz Ukrajine, navodeći kao razlog "prijetnje" koje su primili, ali ne otkrivajući detalje o njima.

U priopćenju se navodi da bi evakuacija trebala biti obavljena čim je prije moguće.


18:12 Putin je na konferenciji za novinare izjavio da nije rekao da će ruske trupe u Donbas krenuti istog trenutka nakon priznanja.

- Prvo, nisam rekao da će trupe krenuti tamo odmah nakon našeg sastanka s vama ovdje. Drugo, nemoguće je predvidjeti neki konkretan nacrt mogućih djelovanja, to ovisi o konkretnoj situaciji koja se razvija na terenu, rekao je.

Prema njegovim riječima, bude li potrebno, Rusija će ispuniti svoje obaveze pružanja vojne pomoći Donjeckoj i Luganskoj republici.

- Mi smo jučer potpisali sporazume i u tim sporazumima i s Donjeckom Narodnom Republikom i s Luganskom Narodnom Republikom postoje odgovarajuće točke koje govore da ćemo tim republikama pružiti odgovarajuću, uključujući i vojnu pomoć. S obzirom da tamo postoji sukob, ovom odlukom jasno stavljamo do znanja da, bude li potrebno, namjeravamo ispuniti svoje obaveze, zaključio je Putin.


18:04 Rusija je sve vrijeme bila zainteresirana za primjenu Minskih sporazuma, s obzirom da je taj dokument bio rezultat kompromisa, izjavio je Putin napominjući da Minski sporazumi više ne postoje.

- I stoga bih htio još jednom istaknuti da smo bili zainteresirani za provedbu ovog paketa mjera jer je to rezultat kompromisa, naglasio je podsjećajući da je on bio među autorima tog dokumenta.

- Ukrajinske vlasti su javno priopćile da neće poštovati Minske sporazume i Rusija više nije mogla tolerirati genocid nad narodom Donbasa. Europa nije bila u stanju natjerati Kijev da se pridržava Minskih sporazuma pa je Rusija bila prinuđena donijeti odluku o priznanju Donjecke i Luganske Narodne Republike, dodao je Putin optužujući vlasti u Kijevu da su sporazume iz Minska svele "na nulu" te da su spomenuti sporazumi "ubijeni puno prije nego što je Rusija priznala DNR i LNR".

Na pitanje novinara o granicama DNR i LNR Putin je rekao da je Rusija, priznavši ove republike, priznala sve dokumente, uključujući i ustav, gdje su njihove granice naznačene, sugerirajući da je riječ o puno većem teritoriju od onoga koji je trenutno pod kontrolom separatista.

- Demokratske države moraju priznati odluku stanovnika Krima i Sevastopolja da se ponovno ujedine sa Rusijom, dodao je Putin.

- Prva stvar koju svi trebaju učiniti je da priznaju volju naroda koji živi u Sevastopolju i na Krimu. O tome sam mnogo puta govorio i ponovno ću naglasiti: Po čemu je ovo gore od onoga što se dogodilo na Kosovu? Ni po čemu, samo je tamo odluku donio parlament, a ovdje je donesena na nacionalnom referendumu, objasnio je.

- Želim još jednom istaknuti da nitko nije mogao ni puškom ni bajunetima tjerati ljude na birališta. Oni su došli dobrovoljno i donijeli svoju odluku da se ponovno ujedine sa Rusijom, naveo je između ostalog Putin.


17:41 Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se medijima. Između ostalog, kaže da su sporazumi iz Minska "mrtvi", za što okrivljuje Ukrajinu koju bi, smatra on, trebalo demilitarizirati.

- Europa nije mogla natjerati Kijev da se pridržava Minskih sporazuma pa je Rusija bila prinuđena donijeti odluku o priznanju Donjecke i Luganske Narodne Republike, izjavio je Putin.

Za Ukrajinu tvrdi da je 'do zuba naoružana' te da je kao takva 'antiruska' i da bi bilo dobro da odustane od svoje ambicije da se učlani u NATO.


17:38 Američki predsjednik Joe Biden će svoje obraćanje naciji imati sat vremena prije od najavljenog, prema najnovijoj verziji trebalo bi početi u 13 sati po lokalnom, odnosno 19 sati po hrvatskom vremenu.


17:13 Gornji dom ruskog parlamenta izglasao je odobrenje koje je zatražio predsjednik Vladimir Putin da smije angažirati ruske trupe izvan ruskih državnih granica. To bi, kako izvještava agencija AP, mogao biti uvod u napad širih razmjera na Ukrajinu.


16:43 Američki predsjednik Joe Biden obratit će se naciji u 14 sati po lokalnom, odnosno u 20 sati po hrvatskom vremenu večeras. Jedina tema je Ukrajina.


16:36 Bijela kuća je ruske aktivnosti na istoku Ukrajine formalno počela nazivati "invazijom", nakon početnog oklijevanja.

- Smatramo da ovo jest početak invazije. Da, ovo je najnovija invazija Rusije na Ukrajinu, izjavio je u utorak glavni zamjenik savjetnika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jon Finer.

Jedan neimenovano dužnisnik Bidenove administracije pojasnio je da su se za promjenu stava u Bijeloj kući odlučili zbog 'situacije na terenu'.


15:51 Ni Katar ni druge zemlje-proizvođači nemaju kapaciteta da Europi zamijene ruski plin ukapljenim prirodnim plinom (LNG) ako opskrba bude prekinuta zbog sukoba Rusije i Ukrajine, upozorio je ministar energetike Katara u utorak. Opširnije pročitajte OVDJE


15:43 Velika Britanija u utorak je sankcionirala pet ruskih banaka i tri pojedinaca, uključujući Genadija Timčenka, bliskog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Opširnije pročitajte OVDJE


15:28 EU je objavila svoj prijedlog sankcija. BBC navodi kako su to ciljane sankcije te iz Unije poručuju da imaju spremne dodatne mjere ako Putin poduzme više vojnih koraka u Ukrajini.

Za sada su sankcije usmjerene na:

- 351 člana ruskog parlamenta koji su podržali priznanje zajedno s 11 ljudi koji su ga predložili

- banke koje financiraju ruske vojne i druge operacije na tim područjima

- sposobnost ruske države i vlade da pristupe financijskim tržištima i uslugama EU-a

- trgovanje iz dvije odmetnute regije u EU i iz EU kako bi se osiguralo da odgovorni jasno osjete ekonomske posljedice svojih nezakonitih i agresivnih radnji.


15:15 Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev reagirao je na vijest da će Njemačka zaustaviti ruski plinovod Sjeverni tok II.

"Njemački kancelar Olaf Scholz izdao je nalog za zaustavljanje procesa certificiranja plinovoda Sjeverni tok 2. Dobro. Dobrodošli u vrli novi svijet u kojem će Europljani vrlo brzo plaćati 2.000 eura za 1.000 kubičnih metara prirodnog plina!", napisao je Medvedev.


14:48 Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da nema namjeru obnavljati carstvo, dan nakon što je priznao proruske separatiste na istoku Ukrajine i zanijekao legitimitet ukrajinske države. Opširnije pročitajte OVDJE


14:35 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov objavio je kako Rusija 'za sada' ne planira slati trupe u istočnu Ukrajinu, javlja AFP.


14:30 - Kako pišu ruski mediji - Interfax i Ria novosti - Sporazum Rusije s Luganskom i Donjeckom podrazumijeva zajedničko osiguravanje i nadgledanje granice te korištenje vojnih baza i vojne infrastrukture. Granice dviju paradržavnih tvorevina osiguravat će zajednički Rusija i vojno-policijske snage separatističkih područja. Sporazum je potpisan na deset godina, s automatskim produženjem nakon njegovog isteka.

Međutim, ruski mediji pitali su se je li Vladimir Putin priznao Donjeck i Lugansk u njenim "prirodnim" granicama, odnosno teritorij koji je obuhvaćao te "oblasti" prije izbijanja rata ili samo u granicama koje trenutno kontroliraju proruski pobunjenici. Putin u svom obraćanju nije bio jasan.

No, ubrzo je došlo objašnjenje iz Dume, Moskovski list RBK navodi prvu zamjenicu Odbora Dume za međunarodne odnose Svetlanu Žukovu koja je rekla kako "Rusije neće priznavati Donjecku narodnu republiku i Lugansku narodnu republiku u granicama koje su ta područja imala, nego u sadašnjim granicama koje kontroliraju.

Opširnije pročitajte OVDJE


14:22 Rusija je objavila priznanje dvaju odmetnutih separatističkih republika, no za sada nije jasno u kojim granicama što potvrđuje prilično zbunjujući razgovor novinara i glasnogovornika Dmitrija Peskova objavljen na Twitteru.

Opširnije pročitajte OVDJE


14:11 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ne vidi povećan rizik od rata usprkos ruskom priznanju samoproglašenih republika na istoku zemlje.

"Vjerujemo da neće biti velikog rata protiv Ukrajine“, rekao je ukrajinski čelnik u Kijevu, nakon susreta s estonskim kolegom Alarom Karisom.

Zelenskij je kazao kako će se u slučaju dodatne eskalacije uvesti izvanredno stanje.

Odbacio je zahtjeve predstavnika separatista da povuče snage iz dijelova regija Donjeck i Luhansk koje su pod kontrolom Kijeva.

"Ne razgovaramo s njima. Ne znamo tko su oni“, rekao je 44-godišnji čelnik.


13:41 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je na Twitteru kako je "ruska agresija na Ukrajinu nezakonita i neprihvatljiva". Dodala je kako Unija ostaje ujedinjena u potpori ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Rekla je kako će prvi paket sankcija protiv Rusije danas i službeno biti na stolu.

Istodobno, u britanskom parlamentu Boris Johnson objavio je koje će sankcije protiv Rusije donijeti ta zemlja.

image

Boris Johnson

AFP

Ujedinjeno je Kraljevstvo uvelo sankcije za pet ruskih banaka i trojicu istaknutih poslovnih ljudi. Riječ je o bankama Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank i Black Sea Bank te o pojedicima - Genadiju Timčenku, Borisu Rotenbergu i Igoru Rotenbergu.

- Sva njihova imovina u Britaniji bit će zamrznuta, a pojedincima koje sam naveo zabranit ćemo ulazak u našu državu. Također, našim državljanima i tvrtkama zabranit ćemo bilo kakvo poslovanje s njima - izjavio je Johnson.

Johnson kaže kako je ovo tek "prvi dio" sankcija, a ostatak slijedi.

Britanski je premijer u govoru, između ostalog, istaknuo kako su ulozi u ukrajinskoj krizi veliki te da Putinov plan mora propasti.

BBC javlja kako britanske sankcije ciljaju ključne ruske banke i saveznike Vladimira Putina.


13:39 Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je, u povodu odluke ruskog šefa države Vladimira Putina o priznanju dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine, da pozicija Srbije "nije laka" te da će Beograd biti pod priticima da uvede sankcije Rusiji. Opširnije pročitajte OVDJE


13:11 Rusko djelovanje u Ukrajini utjecat će na sigurnosnu procjenu zajedničkog finsko-ruskog nuklearnog projekta na sjeverozapadu Finske, rekao je u utorak finski predsjednik Sauli Niinisto.

„Sigurnost će svakako biti jedan faktor u procjeni“, rekao je Niinisto. Opširnije pročitajte OVDJE


12:55 Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić pridružio se u utorak oštrim osudama odnosa Rusije prema Ukrajini ističući kako Moskva bezobzirno krši međunarodno pravo, dok srpski član državnog vrha Milorad Dodik tvrdi kako BiH o ukrajinskoj krizi zapravo nema nikakvo stajalište.

U posebnoj je izjavi Komšić istaknuo kako se teritorijalni integritet i suverenitet država članica Ujedinjenih naroda mora poštovati jer je to zajamčeno međunarodnim pravom.

"Nasilne akcije pojedinih država koje svoje aspiracije za teritorijem drugih država žele ostvariti vojnom silom moraju naići na snažnu osudu i odgovor institucija UN-a i civiliziranog svijeta. U tom smislu najoštrije osuđujem napad Rusije na teritorij Ukrajine", izjavio je Komšić.


12:24 Ukrajina će doživjeti nova iskušenja i gubitke, upozorio je u utorak ukrajinski ministar obrane obraćajući se vojsci, optužujući Kremlj da želi obnoviti SSSR.

"Pred nama su teška iskušenja. Bit će gubitaka. Morat ćemo proći kroz bol, nadvladati strah i očaj", rekao je Oleksij Reznikov, po priopćenju njegova ministarstva. "Pobijedit ćemo, nema sumnje. Na našoj smo zemlji", dodao je. Opširnije pročitajte OVDJE


12:23 Mađarski premijer Viktor Orban zasad nije osudio rusko priznanje samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, no najavio je da ne planira staviti veto na planirane europske sankcije Rusiji.

„Mađarska dijeli zajednički stav EU-a“, napisao je Orban na Facebooku rano u utorak. Opširnije pročitajte OVDJE


12:22 Donji dom ruskog parlamenta odobrio je u utorak sporazume o prijateljstvu s dvije samoproglašene narodne republike u istočnoj Ukrajini, eskalirajući krizu s Ukrajinom i Zapadom.

Sporazumi, koji stupaju na snagu nakon što ih ruski predsjednik Vladimir Putin potpiše, mogli bi utrti put Moskvi da tamo izgradi vojne baze, usvoji zajedničku obranu i pojača gospodarsku integraciju. Opširnije pročitajte OVDJE


12:14 - Njemački kancelar Olaf Scholz poručio je da neće certificirati plinovod Sjeverni tok 2, kojim bi se plin iz Rusije dopremao u Njemačku i dalje u Europu. To znači da ovaj nekoliko milijardi eura vrijedan projekt, oko kojeg je Kremlj puno lobirao, ostati "na ledu" do daljnjeg.

- Situacija se promijenila iz temelja, poručio je Scholz.

To je, u svakom slučaju, snažan udarac za Kremlj. Opširnije pročitajte OVDJE


11:46 "Svet na ivici velike katastrofe: Ukrajina napala Rusiju!", stoji na naslovnici tabloida Alo. Amerikanci guraju ceo svet u haos: Ukrajina napala Rusiju. Ratni horor: artiljerija nasumice gađa čak i vrtiće, škole, bolnice", vrišti preko čitave naslovnice Informera.

Srpski telegraf odlazi korak dalje: "Britanci u neviđenoj panici: Putin šalje vojsku da spoji Srbiju i Srpsku", navode na naslovnoj stranici. Opširnije o reakcijama srpskih medija na ukrajinsku krizu pročitajte OVDJE


11:35 Rusko priznanje samoproglašenih separatističkih republika u Ukrajini, Lugansku i Donjecku, otvara formalni put da ruske trupe i formalno okupiraju ukrajinski teritorij pod izlikom "mirovne misije".

No, kako piše Guardian, još uvijek je pitanje koje će granice Rusija priznati samoproglašenim republikama, odnosno, hoće li doći do dodatnih teritorijalnih pretenzija, a baš to bit će ključno kako bi se vidjelo planira li Rusija masovnu invaziju na Ukrajinu. Opširnije pročitajte OVDJE

image

Karta Luganska i Donjecka - lijevo su područja koja kontroliraju ukrajinske snage, a desno, označeni kosim crtama, teritoriji samoproglašenih republika koje kontroliraju separatisti

Rainer Lesniewski/Alamy/Alamy/Profimedia

11:34 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je rusko priznanje Donjecka i Luganska "neprihvatljivim". - Ponavljamo naš poziv svim stranama na zdrav razum i poštivanje međunarodnog prava - rekao je Erdogan, a prenosi Reuters.


11:25 Dvije odmetnute pokrajine u istočnoj Ukrajini u utorak su zapečatile sporazum o tješnjoj suradnji s Rusijom, nakon što je predsjednik Vladimir Putin s čelnicima Donjecka i Luganska u ponedjeljak Moskvi potpisao odluku o priznanju neovisnosti dviju regija, zajedno sa sporazumima o prijateljstvu i suradnji.

Parlamenti samoproglašenih Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR) ratificirali su sporazume o "prijateljstvu, suradnji i uzajamnoj pomoći" s Rusijom na posebnoj sjednici, uz zaglušujuće ovacije zastupnika.

Po jednom takvom ugovoru Rusija ima pravo graditi vojne baze na teritoriju Donjecka i Luganska, no zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko je za Interfax kazao da se o tome nije raspravljalo.

Na hitnoj sjednici parlamenta u Donjecku svih 87 prisutnih zastupnika glasalo je za usvajanje zakona o ratifikaciji tog sporazuma, javlja RIA Novosti.

Skupština LNR-a također je jednoglasno odobrila ratifikaciju - sporazum je podržalo 47 prisutnih zastupnika.


11:22 Velika Britanija vjeruje da unutar ruskih vojnih i sigurnosnih službi postoje osobe koje 'ozbiljno sumnjaju' u invaziju na Ukrajinu iako Kremlj nastavlja raspoređivati sve više vojnika na području do 50 km od granice. Opširnije pročitajte OVDJE


11:21 Bosna i Hercegovina ni o ukrajinskoj krizi nema usuglašeno stajalište pa su članovi njezinog državnog vrha u utorak na različite načine komentirali postupke Rusije koji su izazvali osude diljem svijeta.

Opširnije pročitajte OVDJE


11:03 Rusija će nastaviti opskrbljivati bez prekida svjetska tržišta prirodnim plinom, napisao je ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak u pismu energetskoj konferenciji u Dohi.

Te riječi su objavljene u trenutku kad Sjedinjene Države i njegovi europski saveznici namjeravaju najaviti nove sankcije Rusiji nakon što je predsjednik Putin priznao dvije odcijepljene regije u istočnoj Ukrajini.

Urednu isporuku plina potvrdio je u utorak ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov na konferenciji izvoznika plina u Dohi.

"Želimo uravnotežena globalna tržišta plina", poručio je Šulginov.


10:53 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je u utorak prijetnju sankcijama, opisujući postupke Zapada kao predvidljive.

- Naši europski, američki, britanski kolege neće stati i neće se smiriti dok ne iscrpe sve svoje mogućnosti za takozvano ‘kažnjavanje Rusije’. Već nam prijete svakakvim sankcijama ili, kako sada kažu, 'majkom svih sankcija'. Pa, navikli smo na to. Znamo da će sankcije ionako biti uvedene, u svakom slučaju. Sa ili bez razloga - zaključio je Lavrov, a prenosi Guardian.


10:46 Jasno je da je Rusija prekršila međunarodno pravo, kaže britanski ministar obrane Ben Wallace, a javlja BBC. Istaknuo je kako je Putinovo priznanje dviju regija koje drže pobunjenici u istočnoj Ukrajini "veoma zabrinjavajući znak".

"Ruske trupe sada se premještaju u tu regiju", dodao je Wallace. “Nevjerojatno je ozbiljno ono što se događa u Ukrajini. To je suverena država čiji je jedan dio efektivno anektiran. To je suverena, demokratska država u Europi, svi mi u Europi bismo se trebali zabrinuti. I ne bismo trebali oklijevati poduzeti sve potrebne radnje da odvratimo predsjednika Putina od potkopavanja i NATO-a, ali i Europe, i što je još važnije, naših vrijednosti - upozorio je Wallace.


10:45 Sirija je u utorak objavila da podržava odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina o priznanju neovisnosti dviju separatističkih regija na istoku Ukrajine. Opširnije pročitajte OVDJE


10:35 Dopisnik FT-a iz Moskve Max Seddon na Twitteru javlja kako je u tijeku sjednica Donjeg doma ruskog parlamenta, Dume, na kojoj bi trebala biti potvrđena odluka o priznanju Donjecka i Luhanska.

Ključno je hoće li Rusija ograničiti priznanje teritorija koji trenutno pod kontrolom drže separatisti ili priznati i dvije trećine teritorija pokrajina koje kontroliraju ukrajinske snage - što bi zapravo bila odluka o ulasku u rat.


10:30 Bivši veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u Rusiji kaže kako će diplomatsko rješenje za ukrajinsku krizu biti nemoguće postići sve dok je Putin na vlasti.

- Diplomatsko rješenje za njega bilo bi ne samo da mi nećemo pozvati Ukrajinu u NATO, nego prihvaćanje njegove totalne kontrole nad tom državom - izjavio je Sir Andrew Wood za BBC. Govoreći o sankcijama pozvao je hitno uvođenje sveobuhvatnog paketa koji bi stupio na snagu odmah. Prema njegovim riječima, Zapad treba ciljati ruske banke i zaustaviti energetski megaprojekt Sjeverni tok 2.

Wood ističe kako je priznanje odmenutih ruskih pokrajina opasan moment za Putina istaknuvši da "ruski narod ne želi rat" te da "Rusi više nisu očarani Putinom kao što su nekad bili".


10:24 Cijene nafte premašile su u utorak na početku trgovine na londonskom tržištu 99 dolara nakon ruskog priznanja dvije odmetnute proruske regije na istoku Ukrajine.

Na početku trgovine u Londonu cijena barela poskočila je 3,71 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje, na 99,1 dolar. Na američkom tržištu barelom se u elektronskoj trgovini trgovalo po 4,41 dolara višoj cijeni, od 95,72 dolara.


10:00 Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica pale na najniže razine u sedam mjeseci jer se ulagači plaše daljnjeg zaoštravanja napetosti između Zapada i Rusije u vezi Ukrajine. Opširnije pročitajte OVDJE


9:40 Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović osudio je u utorak odluku Rusije da prizna neovisnost ukrajinskih separatističkih regija Donjeck i Lugansk, ustvrdivši da svojim potezom Moskva krši međunarodno pravo i međunarodni poredak zasnovan na pravu.

Predsjednik Crne Gore naveo je da njegova država osuđuje sve akte o priznanju oblasti Donjecka i Luganska kao neovisnih entiteta.

“Crna Gora ponavlja svoju nedvosmislenu podršku neovisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine u okviru njezinih međunarodno priznatih granica”, napisao je Đukanović na Twitteru.

Crna Gora je članica NATO-a, a svoju vanjsku politiku usuglasila je s politikom EU i podržala je ranije uvođenje sankcija Rusiji.


9:35 SAD i europski saveznici u utorak su spremni najaviti nove žestoke sankcije Rusiji nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin formalno priznao dvije separatističke regije na istoku Ukrajine.

Putinov govor u ponedjeljak navečer u kojem je najavio taj potez naišao je na međunarodnu osudu i brze sankcije.

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je izvršnu uredbu kojom se zaustavlja američka poslovna aktivnost u dvije regije, Donjecku i Luhansku.

image
Jim Watson/AFP

„SAD će uvesti sankcije Rusiji zbog njezinog jasnog kršenja međunarodnog prava i ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, rekla je Linda Thomas-Greenfield, američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima, nakon izvanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a kasno u ponedjeljak.

„Možemo biti i bit ćemo ujedinjeni u našim pozivima Rusiji da povuče svoje snage, vrati se za diplomatski stol i radi na postizanju mira“.

Britanski ministar Sajid Javid rekao je da je ruska invazija Ukrajine već u tijeku te da će London stoga sankcionirati Moskvu.

„Može se zaključiti da je invazija Ukrajine započela“, rekao je ministar zdravstva Sajid Javid.

Britanija je objavila da je pripremila sankcije koje ciljaju na one koji sudjeluju u kršenju teritorijalnog integriteta Ukrajine, a da će te mjere stupiti na snagu u utorak.

Sankcije će uvesti i Francuska i Njemačka, prenosi Reuters.

Kina, strateški partner Rusije, objavila je pak da je zabrinuta zbog pogoršanja situacije, pozvavši sve strane na suzdržanost, dok je Japan najavio da je spreman pridružiti se međunarodnim sankcijama u slučaju potpune invazije.

Opširnije pročitajte OVDJE


9:26 Europska unija odlučit će danas o prvim sankcijama Rusiji nakon što je Moskva priznala neovisnost separatističkih regija u istočnoj Ukrajini.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell najavio je kako će za danas sazvati izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU na kojem bi se donijela odluka o uvođenju sankcija Rusiji.

- Siguran sam da će odluka biti jednoglasna - rekao je Borrell.

Borrel je na otvaranju foruma EU za suradnju u Indo-Pacifiku u Parizu rekao da je sazvao hitno vijeće za vanjske poslove koje će Francuska odmah organizirati.

- Poslijepodne će Vijeće odlučiti o sankcijama... moramo djelovati brzo, znači danas poslijepodne, ovdje u Parizu - pojasnio je.

image

Josep Borrell

Christophe Archambault/AFP

9:17 Predstavnici država članica EU sastat će se tijekom jutra kako bi raspravili moguće uvođenje sankcija Rusiji, izjavio je neimenovani dužnosnik Unije, a prenosi Guardian.

No, čini se kako EU nije jedinstvena po tom pitanju. Naime, prema izjava EU diplomata, neke države članice žele da sankcije budu ograničene, dok druge žele sveobuhvatne sankcije koje bi stupile na snagu odmah. Moguć je i sastanak na najvišoj razini lidera država članica EU, ali odluka o tome još nije donesena.


08:36 - Dvojica ukrajinskih vojnika tijekom noći stradala su u granatiranju, a još 12 ih je ozlijeđeno, navodi se u jutrošnjem izvješću ukrajinskih združenih snaga.

U izvješću se navodi da je Ukrajina zabilježila 84 kršenja u posljednja 24 sata od strane snaga koje podržava Rusija, od a u 64 kršenja koristilo se oružje zabranjeno sporazumima iz Minska.


08:22 - Kina je zabrinuta zbog 'pogoršavanja' stanja u Ukrajini, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova Wang Yi, ponovivši svoj poziv svim stranama da pokažu suzdržanost i razriješe razlike kroz dijalog.

Treba poštivati ​​legitimne sigurnosne zahtjeve svake zemlje, rekao je Wang američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu u telefonskom pozivu, prema priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Opširnije pročitajte OVDJE


08:18 - Na azijskim su burzama indeksi u utorak oštro pali, dok su cijene nafte snažno porasle jer se ulagači plaše rata u Ukrajini nakon što je Rusija poslala svoje trupe u dvije proruske regije u toj zemlji.

Opširnije pročitajte OVDJE


08:12 - Slovenski premijer Janez Janša osudio je odluku Rusije da prizna ukrajinske separatističke regije Donjeck i Lugansk, te se zauzeo da Europska unija ponudi Ukrajini "perspektivu punopravnog članstva".

Opširnije pročitajte OVDJE


07:58 - Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje pridružilo se drugim zemaljama kako bi izrazilo 'ozbiljnu zabrinutost' zbog ukrajinske krize i pozvalo na poštivanje sporazuma iz Minska te pronalaženje diplomatskog rješenja.


07:50 - Velika Britanija također će danas objaviti nove sankcije Rusiji. Ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla da Putinovi postupci ne mogu proći 'nekažnjeno'.

Sankcije će biti odgovor na rusko 'kršenje međunarodnog prava i napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine', rekla je.

Dodala je da je razgovarala s visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove Josepom Borrellom te kako su se složili da će se Britanija i Europska Unija koordinirati kako bi uveli brze sankcije Putinovu režimu i stali rame uz rame s Ukrajinom.

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid kazao je kako je 'ruska invazija na Ukrajinu već počela pa će Britanija sankcionirati Rusiju'.

'Iz izvješća već možemo zaključiti da je Putin poslao tenkove i trupe. Ovo je mračno jutro za Europu. Može se zaključiti da je invazija na Ukrajinu počela', rekao je Javid za Sky News.


07:45 - Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) 'oštro osuđuje' rusko priznanje dvije odcijepljene regije u istočnoj Ukrajini kao neovisnih država, navodi se u priopćenju te organizacije.

Odlukom Kremlja da prizna regije Donjeck i Lugansk 'krši se međunarodno pravo i temeljna načela OESS-a i protivna je sporazumima iz Minska', navodi se u zajedničkoj izjavi čelnika OESS-a, uključujući predsjedavajućeg Zbigniewa Raua i glavnog tajnika Helgu Mariju Schmid.

'Kao i sve države članice OESS-a, Rusija se obvezala poštivati suverenitet i teritorijalni integritet drugih. Pozivamo Rusiju da odmah povuče ovu odluku', stoji u zajedničkom priopćenju.

Takozvani Protokol iz Minska sporazum je potpisan između Rusije i Ukrajine 2015. za rješavanje sukoba u regiji Donbas.


07:25 - Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova upravo je izdalo službeno priopćenje u kojem osuđuje odluku Rusije da prizna regije Lugansk i Donjeck kao neovisne države.

'Ukrajinska strana zna koje su namjere Rusije i njezin cilj je da provocira Ukrajinu. Uzimamo u obzir sve rizike i ne popuštamo pred provokacijama jer ostajemo predani političko-diplomatskom rješavanju rusko-ukrajinskog oružanog sukoba', piše u priopćenju objavljenom u utorak ujutro.

Ministar obrane Oleksii Reznikov kazao je kako Kremlj nije priznao samoproglašene republike, već vlastitu agresiju na Ukrajinu.

'Ostajemo samouvjereni i smireni. Spremni smo i sposobni braniti sebe i svoj suverenitet. Svijet ne može šutjeti', kazao je.


07:05 - Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield odbacila je Putinovu tvrdnju da će ruske trupe koje su poslane u separatističke regije Ukrajine preuzeti 'mirotvornu' ulogu.

- Zove ih mirovnim snagama. To je glupost. Znamo što zapravo jesu - istaknula je na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti u New Yorku.

- Putin se želi vratiti u vrijeme kada su carstva vladala svijetom. Ovo nije 1919. - dodala je.

Stalna predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva pri UN-u Barbara Woodward naglasila je kako će 'radnje koje je Rusija danas odabrala imati teške i dalekosežne posljedice'.

- Prvo, na ljudski život. Invazija na Ukrajinu oslobađa snage rata, smrti i razaranja na narod Ukrajine. U nastojanju da se granice prekroji silom, ruska djela pokazuju očiti prijezir prema međunarodnom pravu - rekla je.

Predstavnik Rusije pri Ujedinjenim Narodima kazao je kako neće odgovarati na ove verbalne napade.

Vasily Nebenzya kazao je kako Zapad 'gura' Ukrajinu prema sukobu i optužio druge nacije da zanemaruju položaj onih u Donbasu.

- Dopustiti novo krvoproliće u Donbasu je nešto što ne namjeravamo učiniti - kazao je.

Ukrajinski veleposlanik Sergiy Kyslytsya inzistira da granice njegove zemlje ostaju 'nepromjenjive' unatoč akcijama Rusije.

- Mi smo na svojoj zemlji. Ne bojimo se ničega i nikoga, nikome ništa nismo dužni i nikome ništa nećemo dati. Ne bi trebalo biti nikakve sumnje. Zahtijevamo od Rusije da poništi odluku o priznanju i vrati se za stol za pregovore - istaknuo je osudivši rusku naredbu o raspoređivanju dodatnih postrojbi na teritorije u Ukrajini.

Opširnije pročitajte OVDJE


06:55 - Sjedinjene Države koordiniraju se sa saveznicima i u utorak će najaviti nove sankcije Rusiji.

Dužnosnici Bidenove administracije izjavili su kako takav Putinov potez, budući da je Rusija već imala tamo vojsku, nije osnova za uvođenje šireg paketa sankcija koje su SAD i saveznici najavili u slučaju da Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Umjesto toga, Bijela kuća najavila je odvojene, manje oštre i ciljanije sankcije.


06:49 - Australska vlada također je objavila da je zbog povećanog rizika od sukoba povukla sve diplomatske dužnosnike iz Ukrajine u istočnu Poljsku i Rumunjsku.

'Australija je solidarna s Ukrajinom i nastavlja pozivati Rusiju da prekine i poništi svoj ničim izazvan napad na svog demokratskog susjeda', rekla je ministrica vanjskih poslova Marise Payne.


06:46 - Američki državni tajnik Antony Blinken ponovio je da SAD pruža 'nepokolebljivu potporu' Ukrajini nakon što je u ponedjeljak telefonom razgovarao s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmytrom Kulebom.

'Razgovarali su o snažnim mjerama koje smo danas najavili kao odgovor i ponovili da će uslijediti dodatni koraci', rekao je glasnogovornik američkog državnog tajnika.

Blinken i Kuleba bi se trebali sastati u Washingtonu u utorak.


06:40 - Ruski predstavnik pri UN-u ocijenio je da je Ukrajina 'na rubu nove vojne avanture':

'Postalo je očito da je Donbass na rubu nove ukrajinske vojne avanture, kao što je to već bilo 2014. i 2015. To ne možemo dopustiti. Stoga je predsjednik Rusije saslušao mišljenje parlamentaraca i članova Vijeća sigurnosti.'


05:55 - Japan će se najvjerojatnije pridružiti zapadnim sankcijama protiv Rusije, uključujući i zabranu izvoza u tu zemlju elektroničkih čipova i drugih visokotehnoloških proizvoda, ukoliko ruski predsjednik Vladimir Putin zapovjedi invaziju na Ukrajinu, izvijestio je u utorak dnevni list Yomiuri.


02:55 - U jednoj od najtežih noći od ukrajinske neovisnosti, predsjednik te države Volodimir Zelenski oko 2 ujutro po lokalnom vremenu obratio se svojoj naciji i kazao kako ih nije strah.

Zelenski je objavio da je zbog, kako je ustvrdio, ruskog kršenja ukrajinske suverenosti i jednostranog povlačenja iz sporazuma iz Minska, zatražio sazivanje hitnog sastanka UN-ova Vijeća sigurnosti kao i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) ističući da OESS-ova promatračka misija u Donbasu mora nastaviti sprečavati provokacije i dodatnu eskalaciju. On je također inicirao i hitan sastanak država iz tzv. Normandijskog formata - Njemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije.

- Vrlo je važno vidjeti tko nam je u ovome trenutku pravi prijatelj i partner, a tko će nastaviti "strašiti" Rusku Federaciju samo riječima, izjavio je ukrajinski čelnik.

Opširnije pročitajte OVDJE


Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je svom ministarstvu obrane da uputi ruske mirovne snage u odmetnute regije na istoku Ukrajine, pokazuje uredba objavljena rano u utorak, nakon što je Putin priznao njihovu neovisnost.

Putin je ranije potpisao uredbe o priznanju samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, prkoseći prijetnjama Zapada da će taj potez smatrati nezakonitim i da će uništiti šanse za diplomatsko rješenje krize.

Nakon toga uslijedio je val oštrih reakcija zapadnih zemalja, EU i NATO-a koji su najavili sankcije Moskvi zbog kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Putin se u dugom televizijskom obraćanju naciji obrušio na Ukrajinu i Zapad koji je po njegovu mišljenju tu zemlju pretvorio u "poprište rata".

"Mislim da je nužno donijeti takvu odluku koja je odavno sazrela: odmah priznati neovisnost Narodne republike Donjecka i Narodne republike Luganska", rekao je u televizijskom obraćanju, zatraživši od ruskog parlamenta da "potvrdi tu odluku i ratificira ugovor o prijateljstvu i pomoći s tim dvjema republikama".

Putin je dodao da vjeruje da će Zapad uvesti sankcije Moskvi neovisno o njezinim potezima u vezi s Ukrajinom i dodao da njegova zemlja ima pravo odgovoriti.

Također je istaknuo da Rusija ima pravo braniti svoju sigurnost i dodao da se nikada neće odreći svoje suverenosti i nacionalnih vrijednosti.

Optužio je Sjedinjene Države i NATO da su Ukrajinu pretvorili u poprište rata i rekao da Moskva strahuje od raspoređivanja vojnika NATO-a na tom području te da je zabrinut zbog američkih bespilotnih letjelica koje špijuniraju Rusiju.

Putin je rekao da su NATO-ovi centri za obuku u Ukrajini prerasli u vojne baze i da Moskva potencijalno članstvo Ukrajine u NATO-u smatra izravnom prijetnjom.

Okomivši se na Ukrajinu, rekao je da su neonacisti u usponu, da su rašireni oligarhijski klanovi i da je bivša sovjetska republika američka kolonija s marionetskim režimom.

Ruski predsjednik je opisao istočnu Ukrajinu kao drevno rusko tlo, a modernu Ukrajinu državom koju su stvorili boljševici nakon revolucije 1917.

Ocijenio je da Ukrajina nikada nije imala tradiciju istinske državnosti i požalio se jer je postsovjetska Ukrajina željela dobiti sve što je mogla od Moskve, bez da je išta učinila zauzvrat.

Dok je Putin govorio za drvenim uredskim stolom koji je bio okružen ruskim zastavama, pala je vrijednost ruske rublje, valute koja je već pod pritiskom zbog velike ruske vojne prisutnosti blizu Ukrajine.

Tijek događaja vezanih uz krizu u Ukrajini i jučer smo pratili uživo, kako se situacija razvijala pročitajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:32