KRATKOROČNO RJEŠENJE

Biden potpisao zakon kojim se povećava zaduživanje države, izbjegnut bankrot barem do prosinca

Bez povećanja gornje granice duga, američko Ministarstvo financija bi 18. listopada ostalo bez novca za plaćanje dospjelih računa
Joe Biden 
 Nicholas Kamm/AFP

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u četvrtak zakon o privremenom povećanju vladinog limita zaduživanja na 28.900 milijardi dolara, čime je omogućeno povećnje duga kako bi država mogla plaćati svoje dospjele obveze i izbjegla bankrot.

Bez povećanja gornje granice duga, američko je Ministarstvo financija procijenilo da će 18. listopada ostati bez novca za plaćanje dospjelih računa.

Očekuje se da će povećanje limita zaduživanja za 480 milijardi dolara, koje je Biden potpisao, biti iscrpljeno do 3. prosinca, pa će do tad trebati naći nova rješenja.

Senat je prošli tjedan odobrio, a Zastupnički dom u utorak izglasao kratkoročno rješenje kojim je privremeno povisio granicu mogućeg zaduživanja vlade na 28.900 milijardi dolara, čime je najveće svjetsko gospodarstvo izbjeglo bankrot barem do prosinca.

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell napisao je u pismu Bidenu nakon glasovanja u Senatu da više neće pomoći demokratima u povećanju limita duga.

McConnell želi da demokrati iskoriste proceduralni potez poznat kao pomirenje, za koji ne bi bili potrebni republikanski glasovi kako bi se podigao plafon za zaduživanje. Demokrati su to odbacili kao opciju.

Republikanci poručuju da je povećanje plafona za zaduživanje problem demokrata zbog Bidenova paketa mjera za pomoć građanima i za druge svrhe u doba pandemije koronavirusa. Taj je paket, koji je Kongres prihvatio u prvom dijelu ove godine, vrijedan 3500 milijardi dolara.

Demokrati, pak, uzvraćaju da su oni svojedobno podržali prijedlog za povećanje državnog zaduživanja za mandata predsjednika Donalda Trumpa, premda su se protivili Trumpovim zakonima o smanjenju poreza građanima i kompanijama koji su pridonijeli povećanju državnog duga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 08:37