VEČER UDRUGE DOPISNIKA

Biden pohvalio novinare koji izvješćuju o ruskoj invaziji na Ukrajinu: ‘Važniji ste nego ikada‘

Nakon što je bila otkazivana zbog covida i bojkotirana od strane Donalda Trumpa, večera je ponovno održana uz nastup komičara Trevora Noaha

Joe Biden

 Nicholas Kamm/AFP

Američki predsjednik Joe Biden pohvalio je novinare koji izvješćuju o ruskoj invaziji na Ukrajinu, nastavljajući vašingtonsku tradiciju govora na večeri Udruge dopisnika Bijele kuće u subotu navečer.

Nakon što je dvije godine bila otkazivana zbog covida-19, a bojkotirao ju je Donald Trump za vrijeme svojega predsjedničkog mandata, večera je ponovno održana uz nastup komičara Trevora Noaha.

Biden je govor počeo šalama o vlastitoj nepopularnosti u javnosti, svojoj dobi i Trumpovoj nenaklonosti prema medijima.

"Stvarno sam uzbuđen što sam večeras ovdje s jedinom skupinom Amerikanaca s nižim rejtingom od mojega", rekao je Biden.

Komentari su mu zatim postali ozbiljni te je zahvalio novinarima na njihovoj hrabrosti u izvješćivanju o Ukrajini i izvan nje, prije nego što je zagovarao nacionalno jedinstvo.

"Otrov nagriza našu demokraciju ... a dezinformacije su u velikom porastu", rekao je Biden. "Vi, slobodni mediji, važniji ste nego ikada u prošlom stoljeću. Stvarno to mislim", istaknuo je.

Na večeri su bili novinari, izvršni urednici, dužnosnici administracije i slavne osobe, uključujući Kim Kardashian i komičara Petea Davidsona.

Tijekom večeri emitirani su slajdovi u čast prvih dviju crnačkih reporterki koje su se priključile Udruzi dopisnika Bijele kuće i novinara koji su izgubili živote proteklih mjeseci izvješćujući o ratu u Ukrajini.

Zbog nedavna porasta broja zaraženih covidom-19 u Washingtonu, posebno nakon svečane večere Gridiron Cluba početkom travnja, poduzete su mjere opreza.

Organizatori su zahtijevali da svaki uzvanik bude testiran na virus te su odustali neki vodeći dužnosnici, među njima i stručnjak za zarazne bolesti dr. Antony Fauci.

Biden je iskoristio priliku da se našali na račun nazočnih voditelja Fox Newsa - od kojih mnogi u eteru izražavaju skepticizam prema cjepivima - istaknuvši da su morali dokazati status cijepljenja kako bi prisustvovali.

Biden je poduzeo dodatne mjere opreza na događaju preskočivši dio s večerom i prisustvovao je samo programu govornika. Odlučio je ne nositi masku dok govori.

Posljednjih tjedana predsjednik je uglavnom bio bez maske na događajima u Bijeloj kući, ali ti su događaji bili slabije posjećeni od subotnje večere, na kojoj se očekivalo oko 2600 ljudi.

Udruga dopisnika Bijele kuće osnovana je 1914. i gotovo svake godine od 1921. se održava njihova večera kako bi se odalo priznanje novinarima koji prate Bijelu kuću i prikupio novac za stipendije.

Biden nije mogao odoljeti a da ne podbode Putina u završnim riječima.

"Trevore, stvarno dobra vijest je da sada možete 'roštiljati' predsjednika Sjedinjenih Država", rekao je Noahu, koji je komentirao događaj. "Ali za razliku od Moskve, nećete završiti u zatvoru", dodao je američki predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:21