UTRKA S VREMENOM

Biden ozbiljno razmatra tri mjere kojima bi se drastično pooštrila migrantska politika SAD-a u zamjenu za pomoć Kijevu

Osim "ad hoc" deportacija i pooštravanja kriterija tražiteljima azila, Bijela kuća razmatra i opciju uvođenja provizije "sigurne treće zemlje"

Joe Biden

 Mandel Ngan/Afp

Administracija Joea Bidena ozbiljno razmatra prijedlog kompromisa kojim bi se mogao deblokirati paket pomoći namijenjen Ukrajini, javlja Reuters. Naime, Bijela kuća navodno je spremna drastično pooštriti kriterije koje tražitelji azila trebaju zadovoljiti da im zahtjevi budu odobreni (te da, sukladno tome, mogu legalno ostati na teritoriju SAD-a i dobiti radnu dozvolu), a na stolu je i uvođenje odredbe kojom bi deportacije ilegalnih migranata mogle biti provedene bitno češće, po hitnom postupku i na federalnoj razini (dosad se to činilo samo na američko-meksičkoj granici).

Štoviše, navodno se ozbiljno razmatra i opcija uvođenja provizije "sigurne treće zemlje", kojom bi se migrantima onemogućilo traženje azila u SAD-u ako za njega mogu aplicirati u nekoj od zemalja kojom su prošli na svojem putu prema SAD-u.

Drugim riječima, migrant iz, primjerice, Kolumbije, tom logikom, azil neće moći tražiti u SAD-u, ako mu sigurnost može pružiti bilo koja od zemalja Srednje Amerike kojom je prošao po putu.

Navodno se pregovara i o mogućnosti definiranja republikancima prihvatljivog godišnjeg broja tražitelja azila, no Reuters napominje kako stajalište Bidenove administracije o tom pitanju još uvijek nije poznato.

- Predsjednik je potvrdio da je spreman na kompromis - stoji u izjavi Bijele kuće.

Podsjetimo, Bidenova Bijela kuća i američki Kongres trenutačno vode utrku s vremenom zato što je radikalna frakcija Republikanske stranke ove srijede blokirala paket pomoći Ukrajini zbog toga što nisu bili zadovoljni migrantskom politikom aktualne administracije. Istodobno, Kijev vodi zasebnu utrku s vremenom, jer neprijatelju već tjednima odolijeva s posljednjim zalihama streljiva.

Senator Thom Tillis, republikanac i jedan od članova pregovaračkog tima, tvrdi da bilo koji prihvatljiv prijedlog mora podrazumijevati kresanje migracija najmanje za polovicu, naglasivši pritom da nije siguran kako će se tako ambiciozan plan uspjeti dogovoriti i usvojiti prije božićne stanke Kongresa, predviđene krajem sljedećeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:16