IZA KULISA SASTANKA

Biden otvorio karte i nije štedio Xija, zaiskrilo oko pitanja Tajvana: ‘To je naša crvena linija!‘

Lideri dvije najveće globalne sile pretresli su niz pitanja, uključujući i ona gdje se Kina i SAD nikako ne slažu

Xi Jinping i Joe Biden

 Saul Loeb/Afp

Američki je predsjednik Joe Biden kineskome Xi Jinpingu objasnio da će se Sjedinjene Države nastaviti žestoko natjecati s NR Kinom. Riječ je o priopćenju koje je nakon sastanka neupitno najmoćnijih ljudi na svijetu objavila Bijela kuća. Potvrđujući tako očekivanja da će sastanak biti otvoren i žustar.

Biden i Xi sastanak su održali na Baliju, prije početka summita G20, najvećih svjetskih ekonomija. Obojica zadovoljni situacijom u zemlji, Xi je dobio treći mandat na čelu Partije, a Bidenovi demokrati dobro su prošli na izborima. Sada se mogu baviti globalnim pitanjima.

Natjecanje, rekao je Biden Xiju tijekom razgovora, ne smije prijeći u sukob. Ali je dodao da će SAD "usklađivati napore sa saveznicima i partnerima diljem svijeta". A to je sigurnosni Quad, pa AUKUS, ekonomski IPEF. Uz jače uključivanje pojedinih članica NATO-a u sigurnosna pitanja na Indopacifiku, Njemačka i Nizozemska, primjerice.

image

Xi Jinping i Joe Biden

Saul Loeb/Afp

Kinesko priopćenje duže je od američkog, ali gotovo bez sadržaja. Nema ni slova o natjecanju, ali će navesti da su odnosi SAD-a i NR Kine "krucijalno važni za budućnost svijeta", i to stavljajući u Bidenova usta. "Dvojica čelnika razgovarala su o važnosti razvijanja načela koja bi unaprijedila odgovorno upravljanje natjecanjem", prenosi Bijela kuća dok kineska strana to navodi samo kao Bidenovu izjavu. Umjesto natjecanja kao jednog od američkih načela odnosa, Beijing priča o nužnoj suradnji koja mora biti na korist svijeta, izbjegavati igru nulte sume, oslanjati se na dijalog.

A onda je Biden krenuo na ono što Xi ne želi čuti. Prozvao je NR Kinu zbog "praksi u Xinjiangu, Tibetu i Hong Kongu i ljudskih prava u širem kontekstu". Partija smatra da je riječ o unutarnjim pitanjima u koja se nitko ne smije miješati. Kinesko priopćenje to potvrđuje navodeći da "Kina ne nastoji promijeniti postojeći međunarodni poredak niti se miješati u unutarnje poslove Sjedinjenih Država".

Tajvanski tjesnac

Republika Kina na Tajvanu je dobila najveći dio i jednog i drugog priopćenja. Američki je predsjednik detaljno objasnio da nema promjena politike jedne Kine, ali da se SAD protivi bilo kakvoj unilateralnoj promjeni sadašnjeg stanja s bilo koje strane jer "interes je svijeta održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu". I korak dalje, Biden je "iznio primjedbe SAD-a na sve agresivnije akcije NR Kine prema Tajvanu koje podrivaju mir i stabilnost Tajvanskog tjesnaca i šire regije, ugrožavajući globalni prosperitet". Oštro i u skladu s politikom koju je američki predsjednik proklamirao cijelo vrijeme mandata.

Xi na to odgovara oštro: pitanje Tajvana u samoj je srži temeljnih interesa Kine, baza na kojoj se gradi politika kinesko-američkih odnosa i prva crvena linija koja se ne smije prijeći. To je jedina tema u kojoj je kinesko priopćenje sadržajno.

image

Xi Jinping i Joe Biden

Saul Loeb/Afp

Rješavanje tajvanskog pitanja stvar je Kineza i unutarnje pitanje Kine, prenosi kinesko priopćenje riječi predsjednika Xija, dodajući da je zajednička težnja kineskog naroda i nacije ostvariti ponovno nacionalno ujedinjenje i očuvanje teritorijalnog integriteta. "Tko želi odvojiti Tajvan od Kine, prekršit će temeljne interese kineske nacije", rekao je Xi i dodao da kineski narod apsolutno neće dopustiti da se to dogodi. I azijatski zaključak da se "Kina nada miru i stabilnost diljem Tajvanskog tjesnaca i tome je predana, ali mir i stabilnost u tjesnacu i ‘neovisnost Tajvana‘ nepomirljivi su kao voda i vatra".

Paket pomoći

Joe Biden bio je rezolutan i nije htio pokazati slabost imajući na umu da se u Kongresu priprema paket pomoći kojim bi se omogućilo da Tajvan godišnje prima američkog streljiva u vrijednosti od milijardu dolara i oružja u vrijednosti do 2 milijarde dolara tijekom pet godina. Paket, od kojeg je veći samo onaj koji dobiva Izrael, financirao bi SAD. Riječ je o lekciji naučenoj u Ukrajini, navode kongresni izvori, prema kojoj je bolje unaprijed naoružati moguću žrtvu brutalne agresije. Još jedna potvrda da je temeljni interes SAD-a Indopacifik. Uz to, teku i pregovori Washingtona i Taipeija o trgovinskom sporazumu (takvo nešto s Ukrajinom ne dolazi u obzir) dok Beijing objavljuje kako ne odustaje od nasilnog pripajanja "odmetnutog otoka" matici zemlji. Čemu se protivi i Japan.

Biden je nastavio oštro, naglašavajući zabrinutost zbog kineskih netržišnih ekonomskih praksi koje štete američkim radnicima i obiteljima, ali i radnicima i obiteljima diljem svijeta. Istu politiku kreira i EU, a slijede ju tržišne ekonomije Indopacifika nezadovoljne kineskim ekonomskim politikama. Kina o tome ni slova.

image

Xi Jinping i Joe Biden

Saul Loeb/Afp

Nuklearno oružje

Rusija je u priopćenju dobila malo prostora. Biden je "naglasio rusku brutalnu agresiju na Ukrajinu (…) a predsjednici su ponovili suglasnost da se nuklearni rat nikada ne bi trebao voditi i da se u njemu nikada ne može pobijediti te su istaknuli protivljenje uporabi ili prijetnji uporabom nuklearnog oružja u Ukrajini". Xi je ponovio što je rekao njemačkom kancelar Olafu Scholzu, da se protivi korištenju nuklearnog oružja, ali osude ruske agresije i dalje nema. Moskva je i dalje (pre)važan saveznik. Ali, o tome ni slova u kineskom tekstu.

Kad je riječ o Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji (sjevernoj), na čije se zveckanje i nuklearnim oružjem osvrnuo Biden, Kinezi su to prešutjeli, možda i zbog dijela u kojem Biden "podcrtava beskompromisnu predanost Sjedinjenih Država obrani indopacifičkih saveznika".

Bijela kuća zaključuje da je nužno da SAD i NR Kina surađuju u hvatanju u koštac s transnacionalnim izazovima, poput klimatskih promjena, globalne makroekonomske stabilnosti uključujući i smanjenje duga (zbog ove potonje sintagme nije bilo suglasja sa Xijem), javnozdravstvenu sigurnost i osiguravanje globalne dostatnosti hrane. Jer, navodi Biden, to očekuje međunarodna zajednica.

Karte su na stolu, nema skrivenih poruka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:48