‘NIŠTA BEZ VAS‘

Biden obećao središnjoj Europi: ‘Ništa s Rusijom o vama iza vaših leđa‘

Savjetnica litavskog predsjednika kaže da je Joe Biden uvjerio saveznike da bez njih nikakve odluke koje se tiču regije neće biti donesene

Joe Biden i Vladimir Putin

 Mikhail Metzel/AFP

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je obećao NATO članicama središnje Europe da bez njih nikakve odluke koje se tiču regije neće biti donesene, rekla je savjetnica litavskog predsjednika.

Biden je uvjerio saveznike da ništa neće biti dogovoreno s Rusijom o regiji iza leđa zemalja regije, rekla je novinarima Asta Skaisgiryte.

"Biden je rekao, 'ništa o vama bez vas'", rekla je Skaisgiryte.

Biden je razgovarao sa srednjoeuropskim čelnicima NATO zemalja koje graniče s Rusijom, Bjelorusijom i Ukrajinom: Estonijom, Latvijom, Litvom, Poljskom, Češkom, Slovačkom, Mađarskom, Rumunjskom i Bugarskom.

Rekao je da su u tim zemljama moguće "dodatne vojne mogućnosti", iako nije imenovao moguće lokacije, rekla je Skaisgiryte.

Biden je rekao da je Ukrajina "suverena država koja mora odlučiti o svojoj budućnosti" te je upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina o "vrlo ozbiljnim posljedicama, koordiniranim s europskim partnerima" ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, rekla je Skaisgiryte.

"Pitanja europske sigurnosti moraju se raspravljati sa svim članicama NATO-a, a zemlje izvan Saveza nemaju moć veta po pitanju odluka NATO-a", tvitao je estonski predsjednik Alar Karis nakon poziva.

Rusija je u četvrtak nastavila s neprijateljskom retorikom prema Ukrajini te je usporedila tamošnju krizu s najopasnijim trenucima hladnog rata.

Litavski predsjednik Gitanas Nauseda rekao je Bidenu da bi trajno stacioniranje američke vojske u njegovoj zemlji bilo "najučinkovitije" za odvraćanje i sigurnost u regiji.

Zapad upozorava Rusiju da će se suočiti s dugoročnim posljedicama ako napadne svog susjeda, dok iz Kremlja negiraju planove za napad i dodaju kako je Zapad zahvatila rusofobija.

Kažu kako se širenje NATO-a kosi s obećanjima danim 1991. nakon raspada SSSR-a i prijeti Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:49