OTVORILI TEŠKE TEME

Biden nazvao Putina, Bijela kuća i Kremlj dali prilično različita viđenja razgovora: Evo što su Rusi prešutjeli

Biden je Putinu predložio produljenje New START ugovora o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanju na sljedećih pet godina
Joe Biden i Vladimir Putin (arhivska fotografija)
 Alexsey Druginyn/Sputnik/Profimedia

Američki predsjednik Joe Biden održao je prvi telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Associated Press se poziva na dvoje anonimnih visokih dužnosnika administracije koji su rekli da je Biden ovim razgovorom htio odlučno prekinuti "toplu retoriku" koju je bivši američki predsjednik Donald Trump uspostavio s Putinom. Istovremeno, Biden je htio sačuvati prostor za diplomaciju te je predložio ruskom predsjedniku produljenje sporazuma o kontroli naoružanja koji istječe krajem sljedećeg mjeseca.

Informaciju je potvrdila glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki koja je rekla da su teme razgovora bile Bidenov prijedlog za produljenje New START ugovora o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja s Rusijom na sljedećih pet godina, kao i američka "snažna potpora suverenitetu Ukrajine" tijekom sve veće ruske agresije.

Pričalo se i o Navaljnom

Osim toga, razgovarali su i o kibernetičkom proboju u SolarWinds čiji se dosezi još uvijek istražuju, ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2020. i raspisivanju nagrade za ubijanje američkih vojnika u Afganistanu. Tema razgovora bilo je i trovanje Alekseja Navaljnog, koji je u posljednjih par mjeseci postao glavna opozicijska figura Putinu. Agencije javljaju da je Biden izrazio zabrinutost zbog njegova uhićenja.

"Njegova namjera bila je jasno dati do znanja da će Sjedinjene Države djelovati čvrsto u obrani naših nacionalnih interesa kao odgovor na zlonamjerne akcije Rusije", poručila je Psaki. Biden nije htio odgovarati na pitanja novinara o razgovoru.

Bijela kuća objavila je kratak sažetak razgovora na web-stranicama

"Predsjednik Joseph R. Biden razgovarao je danas s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Razgovarali su o spremnosti dviju zemalja da produže Novi sporazum START na pet godina, složivši se da njihovi timovi hitno rade na dovršetku produljenja do 5. veljače", stoji u priopćenju, "Također su se složili istražiti rasprave o strateškoj stabilnosti o nizu pitanja kontrole naoružanja i novonastalih pitanja sigurnosti".

Dvojica predsjednika složila su se i dalje održavati transparentnu i dosljednu komunikaciju, zaključuje se u izvještaju.

Kremlj tražio razgovor i ranije

Agencije još navode da je Kremlj zatražio razgovor još prošli tjedan, ali je Biden htio prije toga pripremiti svoje ljude i razgovarati s europskim saveznicima o pitanjima koja se tiču Rusije, uključujući čelnike Njemačke, Velike Britanije i Francuske. Prije razgovora s Putinom, konzultirao se i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Glasnogovornica Bijele kuće je pak rekla da je telefonski razgovor inicirao američki predsjednik.

Kremlj je u priopćenju poručio da je Putin tijekom razgovora istaknuo kako će "normalizacija odnosa Rusije i SAD-a zadovoljiti interese obiju zemalja" i "cjelokupne međunarodne zajednice". Njihov pregled poziva malo se razlikovao od onog koje je objavila Bijela kuća. Kremlj u priopćenju piše da su dvojica lidera razgovarali o "aktualnim pitanjima", uključujući mogućnosti za suradnju u pandemiji koronavirusa, trgovinskim i ekonomskim pitanjima. Kremlj je kao teme razgovora još spomenuo i "unutarnju ukrajinsku nagodbu", povlačenje Donalda Trumpa iz Sporazuma o otvorenom nebu i očuvanju iranskog nuklearnog sporazuma. Međutim, nisu naveli nijednu od "vrućih" tema koje je spomenula Bijela kuća u izvještaju. Zaključili su izvještaj riječima kako je razgovor bio "poslovan i iskren" te da su se dvojica lidera dogovorila ostati u kontaktu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 00:58