PRIPREMAJU SANKCIJE

Biden najavio žestoku reakciju: ‘Putin je odabrao rat s predumišljajem koji će imati katastrofalne posljedice‘

Putin rekao na ruskoj državnoj televiziji da je odobrio vojnu operaciju u istočnoj Ukrajini

Joe Biden

 Brendan Smialowski/AFP

Američki predsjednik Joe Biden kontaktirat će sa svojim kolegama iz grupe G7 u četvrtak kako bi se odredile strože mjere protiv Rusije nakon što je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo, kako je Biden rekao, "rat s predumišljajem" protiv Ukrajine.

Biden, koji je razgovarao u četvrtak rano ujutro s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, rekao je da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici odgovoriti na "ujedinjen i odlučan način" na ono što je nazvao "neizazvanim i neopravdanim napadom ruskih vojnih snaga" na Ukrajinu.

"Predsjednik (Vladimir) Putin odabrao je rat s predumišljajem koji će izazvati katastrofalne gubitke života i ljudsku patnju", rekao je Biden u priopćenju objavljenom kasno u srijedu.

To je slijedilo ubrzo nakon što je Putin rekao na ruskoj državnoj televiziji da je odobrio vojnu operaciju u istočnoj Ukrajini, a eksplozije su se čule u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu i odcijepljenom gradu Donjecku na istoku Ukrajine.

Bijela kuća je priopćila da su Bidena kasno u srijedu izvijestili državni tajnik Antony Blinken, ministar obrane Lloyd Austin i drugi najviši savjetnici.

Planira obraćanje u ranim poslijepodnevnim satima kako bi najavio "daljnje posljedice koje će Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri nametnuti Rusiji", priopćila je Bijela kuća.

Američki predsjednik je rekao da će se Washington također koordinirati sa saveznicima iz NATO-a "kako bi osigurao snažan, ujedinjen odgovor koji odvraća svaku agresiju protiv saveza".

Bidenu, koji je bio američki potpredsjednik te duboko angažiran 2014. kada je Rusija anektirala ukrajinsku regiju Krim, pridružit će se Blinken i ministrica financija Janet Yellen u pozivu članicama G7.

Američki dužnosnici ovaj su tjedan upozorili da će Moskva platiti još veću cijenu ako nastavi agresiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:34