STANJE NACIJE

Biden je uspio ono što su rijetki očekivali, a odmah se znalo i tko će biti ‘redikulica večeri‘: U jednom trenutku je i zaurlala

Osim što je trebao odagnati sumnju u svoje kognitivne sposobnosti, govorom je morao pružiti ruku (umjerenim) biračima Nikki Haley

Joe Biden

 Shawn Thew/Afp

Uspio je. Američki predsjednik Joe Biden, čija je kampanja za drugi mandat u Bijeloj kući ovaj tjedan i formalno počela, održao je govor o stanju nacije pred dupkom punim Kongresom bez ijednog jedinog gafa, a time je svom glavnom oponentu Donaldu Trumpu iz ruke, barem privremeno, izbio argument da je kognitivno nesposoban za još četiri godine na čelu prve vojne i ekonomske sile svijeta.

Osim što je Biden ovim govorom trebao odagnati svaku sumnju u svoju vitalnost, bila je ovo prva prilika da pruži ruku biračima Nikki Haley koja je nakon superutorka obustavila kampanju i odbila podržati Donalda Trumpa. Kao što se moglo i očekivati, ime svog prethodnika ni u jednom trenutku nije izgovorio. Međutim, između redaka se dalo naslutiti da mu je bio u mislima tijekom cijelog jednosatnog obraćanja naciji.

- Država se ne voli samo onda kada pobjeđujete - poručio je predsjednik s govornice, referirajući se na napad 6. siječnja 2021. kada je rulja Trumpovih obožavatelja nasilno upala baš u tu zgradu u kojoj je on u četvrtak držao govor.

Pravo na pobačaj

Aktualna administracija ovim je govorom dala naslutiti da će veliki fokus predstojeće predsjedničke kampanje biti posvećen pitanju prava na pobačaj. Biden se, naime, u jednom trenutku direktno obratio sucima Vrhovnog suda koji su, kao gosti, sjedili u prvom redu.

- Uz sve dužno poštovanje, uskoro ćete spoznati biračku i političku snagu žena u ovoj državi - upozorio ih je, osvrnuvši se na presudu te institucije kojom je opozvan Roe vs. Wade iz 1973., čime se odluka o legalizaciji pobačaja s federalne razine spustila saveznim državama.

Osim tona i tema govora koji je Biden održao pred zastupnicima Kongresa i milijunima gledatelja ispred malih ekrana, važan aspekt samog događaja u takvim su prilikama i uzvanici koje administracija pozove, a čijem prisutnošću želi naglasiti određene komponente svoga govora.

U tom se kontekstu Biden odlučio za Kate Cox, Amerikanku koja je morala napustiti Teksas kako bi joj bila pružena medicinska skrb oko prekida po život opasne trudnoće, ali i Latoryju Beasley iz Alabame kojoj je, zbog nedavne presude oko umjetne oplodnje, proces pokušaja začeća bio obustavljen.

Uzurpatori večeri

Posljednjih godina, točnije od govora koji je 2009. pred Kongresom održao Barack Obama, kada je republikanski zastupnik Joe Wilson zaurlao "Lažeš!" i šokirao sve prisutne jer je prekinuo višestoljetnu tradiciju visokog stupnja poštovanja i pristojnosti u državnim institucijama SAD-a, mediji posvećuju veliku pažnju uzurpatorima predsjednikova obraćanja naciji.

Kao što se moglo i očekivati, titula "redikulice večeri" pripala je zastupnici Marjorie Taylor Greene, obučenoj u žarko crveni sako, lijepo uparen s notornom MAGA šiltericom koju je odlučila imati na glavi cijele večeri. Na majici kratkih rukava velikim je tiskanim slovima pisalo "RECI NJEZINO IME", referirajući se na 22-godišnju studenticu sestrinstva iz matične Georgije koju je navodno ubio nedavno pristigao migrant iz Venezuele, a to je u jednom trenutku zaurlala i predsjedniku.

image

Marjorie Taylor Greene

Shawn Thew/Afp

Vrijedi napomenuti da se u vijećnici ovoga četvrtka našao i nedavno izbačeni republikanski zastupnik George Santos koji je dao naslutiti da se ponovno planira kandidirati za Zastupnički dom.

Gaza je problem

Biden je dobar dio svog govora posvetio geopolitičkim pitanjima, što se moglo i očekivati s obzirom na turbulentna vremena njegova prvog mandata. Osim što je na Kongres apelirao da deblokira pomoć Ukrajini (tako da podrži njegov prijedlog za reformu migrantske politike koju Trump želi sabotirati kako bi osvojio jeftine političke poene zbog kaosa na granici), osvrnuo se i na Gazu, Ahilovu petu svoje kampanje za reizbor. Naime, predsjednik je bio svjestan da su se, u trenucima kada je on držao govor u Kongresu, ispred zgrade na Capitol Hillu okupili prosvjednici koji su ga direktno optužili za suučesništvo u genocidu.

image

Prosvjednici

Kent Nishimura/Getty Images Via Afp

U gotovo očajničkom pokušaju da zadrži ravnotežu Biden je naglasio da Izrael ima pravo na samoobranu, ali je napomenuo i da njegova administracija "aktivno i predano radi na dugoročnom rješenju koje bi moralo podrazumijevati dvije države".

Na taj je dio njegova govora u vijećnici reagirala nedavno cenzurirana zastupnica palestinskog podrijetla Rashida Tlaib iz Bidenove Demokratske stranke. Promptno je ustala i razvila transparent na kojem je s jedne strane pisalo "Prestanite slati bombe", a s druge "Prekid vatre, sada!".

image

Rashida Tlaib

Andrew Caballero-reynolds/Afp

Ona, naime, stoji iza rastućeg pokreta progresivne struje koja na aktualnim stranačkim predizborima mobilizira demokrate da se izjasne kao "uncommitted", tj., nespremni a priori podržati Bidena, kako bi na Bijelu kuću izvršili pritisak da zaoštri politiku prema Izraelu.

Konsenzus

U nekim davno zaboravljenim vremenima svaki govor o stanju nacije imao bi barem nekoliko trenutaka dvostranačke sloge kojima bi američki dužnosnici cijelom svijetu poručili da su oko nekih društvenih pitanja svi ujedinjeni radi dobrobiti nacije. Međutim, posljednjih se godina takvi trenuci mogu nabrojati na prste jedne ruke. Ovoga četvrtka pozitivnu reakciju republikanaca izazvao je jedino osvrt na preminulog kolegu, demokratskog zastupnika Johna Lewisa, koji se 1960-tih posebno istaknuo u borbi za prava Afroamerikanaca. U tom je trenutku čak i predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson ustao u znak počasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:19