GORUĆI PROBLEM

Biden će naciji u najgledanijem televizijskom terminu održati dugoočekivani govor o oružanom nasilju

Govor će održati nakon masovnih pucnjava proteklih tjedana - u trgovini u New Yorku, osnovnoj školi u Teksasu te zdravstvenoj ustanovi u Oklahomi

Joe Biden

 Kevin Dietsch/Getty Images/AFP

Američki predsjednik Joe Biden održat će govor o borbi protiv oružanog nasilja u najgledanijem terminu u četvrtak navečer nakon što je niz masovnih pucnjava doveo do novih poziva na rješavanje problema oružja u SAD-u

Predsjednik će održati obraćenje u 19:30 sati po lokalnom vremenu (1:30 sati po srednjoeuropskom vremenu) iz Bijele kuće.

Govor će održati nakon masovnih pucnjava proteklih tjedana - u trgovini u New Yorku, osnovnoj školi u Teksasu te zdravstvenoj ustanovi u Oklahomi.

Zagovaratelji sigurnosti oružja traže od Bidena da sam poduzme strože mjere za sprečavanje oružanog nasilja, no Bijela kuća je u velikoj mjeri prebacila odgovornost na Kongres da donese zakone koji bi trebali imati veći učinak.

Odbor Zastupničkog doma američkog Kongresa u četvrtak je radio na prijedlogu zakona koji bi trebao postrožiti nacionalne zakone o oružju, iako je malo vjerojatno da će ta mjera proći u Senatu.

Bidenovo večernje obraćanje trebalo bi natjerati zakonodavce da donesu zakone te da ova problematika biračima ostane u prvom planu. Većina birača, i republikanaca i demokrata, želi strože zakone o oružju, no republikanci u Kongresu te neki umjereni demokrati već godinama blokiraju zakone.

Biden je kao predsjednik opetovano pozivao Kongres da ponovno uvede zabranu jurišnog oružja te da donese mjere kojima bi se zahtijevala univerzalna provjera podataka o svima koji ga kupuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:58