ODABRAO NASLJEDNIKA

Bezos se povlači s čelne pozicije Amazona, zaposlenicima poslao pismo: ‘Dragi Amazonovci...‘

Jeff Bezos prijeći će na ulogu izvršnog predsjednika u trećem tromjesečju, dok će Andy Jassy postati glavni šef tvrtke
Jeff Bezos
 Emmanuel Dunand/AFP

Amazon je u utorak objavio da će glavni izvršni direktor Jeff Bezos prijeći na ulogu izvršnog predsjednika u trećem tromjesečju, dok će Andy Jassy postati glavni šef tvrtke.

Dakle, Bezos, drugi najbogatiji čovjek na svijetu i vlasnik Amazona, počet će operaciju povlačenja s čelne, operativne pozicije.

Priopćenje moćne kompanije, u čijem potpisu stoji samo Jeff, počinje riječima “Dragi Amazonovci”. Bezos svojim zaposlenicima poručuje da im s uzbuđenjem objavljuje svoj odlazak s mjesta operativnog šefa kompanije. Na mjestu izvršnog predsjednika, navodi, nastojat će “energiju i pozornost fokusirati na nove proizvode i rane inicijative”. I hvali Andyja koji ima njegovu puno povjerenje. “Ovo putovanje započelo je prije nekih 27 godina. Amazon je bio samo ideja i nije imao ime.

Pitanje koje su mi u to vrijeme najčešće postavljali bilo je: "Što je internet?" Hvala Bogu, to već dugo nisam morao objašnjavati,” tumači Bezos. I onda navodi da Amazon sada ima 1,3 milijuna talentiranih, predanih zaposlenika (ne navodi da im ne da osnovati sindikat), a tvrtka je, govori, prepoznata kao jedna od najuspješnijih na svijetu. A za sve to je zaslužna, navodi Bezos, inovacija. “Inovacija je u temelju uspjeha”, navodi Bezos. Pionirski smo, zajedno učinili lude stvari koje su zatim postale normalne. Recenzije kupaca, 1 klik, personalizirane preporuke, Prime-ovu suludo brzu isporuku, Just Walk Out shopping, Climate Pledge, Kindle, Alexa, tržnicu, infrastrukturno računanje u oblaku, izbor karijere i još mnogo toga”, zadovoljno poručuje drugi najbogatiji čovjek na svijetu.

Sada će se, navodi, moći više posvetiti Day 1 Fondu, Bezosovom Earth Fondu, Washington Postu (on je vlasnik). I jamči da nije riječ o odlasku u mirovinu.

“Nastavite s inovacijama i ne očajavajte kad u početku ideja izgleda suludo. Ne zaboravite lutati. Neka vam znatiželja bude kompas. Ostaje 1. dan. Jeff”. Tako završava Bezosovo priopćenje.

Amazon je u četvrtom tromjesečju ostvario prodaju od 125,5 milijardi dolara i neto dobit od 7,2 milijarde dolara. To je prvi put da je Amazon prijavio više od 100 milijardi dolara tromjesečnog prihoda, nekoliko dana nakon što je Apple Inc. ostvario tu financijsku prekretnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:58