SAM NA VRHU

Bespoštedni unutarstranački rat u Italiji: Berlusconi eliminirao Finija

 AP

RIM - Razdor između dvojice suosnivača vladajuće talijanske stranke Puka slobode (PDL) – premijera Silvija Berlusconija i predsjednika Zastupničkog doma Gianfranca Finija – dosegao je spektakularne javne razmjere na sjednici Uprave PDL u četvrtak.

Pokušaj Finija da povrati izgubljene funkcije u stranci i da smanji ovisnost Berlusconijeve politike o zahtjevima koalicijske partnerice Sjevwerne lige Umberta Bossija nasukali su se bijedno, jer je većina prvaka koji su u PDL došli s Finijem – ministri Ignazio La Russa, Altiero Matteoli, stranački koordinator Maurizio Gasparri, rimski gradonačelnik Gianni Alemanno – stala na Berlusconijevu stranu.

Sporazumom o ujedinjavanju Berlusconijev Forza Italia je dobila 70 posto prava odlučivanja u PDL, a Finijeva Nacionalna alijansa 30 posto. Na glasanju u četvrtak Fini je dobio 11 glasova od 172, dakle samo 6 posto.

- Kupio si moje ljude, a mene izolirao - rekao je Fini Berlusconiju nekoliko dana ranije.

U izoliranju Finija veliku ulogu odigrao je milanski il Giornale , list u vlasništvu braće Berlusconi, koji je sustavno uništavao Finijev ugled u stranci.

Većinski dokument odbacuje Finijeve kritike, zabranjuje formiranje frakcija u stranci i daje Berlusconiju pravo da onoga tko mu se suprotstavi po kratkom postupku izbaci iz stranke.

Berlusconi je zahtijevao od Finija da odstupi s dužnosti predsjednika Zastupničkog doma ako se kani baviti stranačkom politikom. Uvečer je dao do znanja da bi zaista mogao odstraniti iz stranke Finija i one koji su mu preostali: ministra Adolfa Ursa, parlamentarnog prvaka Itala Bocchina itd.

Gubitak Finija stigao je Berlusconiju na naplatu već u petak: Umberto Bossi zahtijeva od Berlusconija da ubrza federalizaciju Italije, inače će napustiti koaliciju i srušiti njegovu vladu. I Bossi zahtijeva Finijevo odstranjivanje iz politike.

Fini je Berlusconijevo pristajanje uz Bossijevu platformu ilustrirao i time što stranka uopće nema program za proslavu 150-godišnjice ujedinjenja Italije (1861-2011).

U međuvremenu su i nacionalni odbor za proslavu napustili njegov predsjednik Carlo Azeglio Ciampi (bivši predsjednik Republike) i cio niz uglednih ličnosti sa centra i s ljevice, jer smatraju da Vlada ne omogućava programatski i financijski dostojnu proslavu jubileja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:23