DAN ZA POVIJEST

BEŠKER O KRALJU FELIPEU VI Bio je zavodnik i playboy, sada je uzeo Španjolsku i narodu obećao bolju budućnost

Nakon očeve abdikacije, princ Felipe VI preuzeo je kraljevski tron na potpuno oduševljenje Španjolaca
 AFP

Don Felipe de Borbón y Grecia prisegnuo je na španjolski Ustav danas u dvorani Kongresa, pred 352 zastupnika i 259 senatora, pa ga je zatim predsjednik Kongresa Jesús Posada proglasio kraljem Felipeom VI.

Mnogim promatračima je promaknuo iz vida podatak da je to bio prva mirna i uredna promjena na španjolskom prijestolju od 1886, kada je Felipeov pradjed Alfonso XIII de Borbón i Habsburgo-Lorena preuzeo krunu rodivši se kao posmrče Alfonsa XII, odnosno od 1902, kada je Alfonso XIII stekao sva kraljevska prava, čime je završeno namjesništvo njegove majke kraljice Marije Christine.

Don Felipe je u nastupnom govoru naglasio „ustavnu normalnost“ - normalno, jer normalnost dugo nije bila norma u Španjolskoj.

Ceremonije su započele u palači Zarzueli, gdje je kralj otac Juan Carlos sina opasao grimiznom ešarpom vrhovnog zapovjednika. Kralj Felipe VI i kraljica Letizia su iz Kraljevske palače zatvorenim Rolls-Royceom prešli u povorci put do Kongresa, pred kojim se Kralj s nešto muke iskobeljao, sa šapkom na glavi, iz doduše visokog automobila, ali ne baš udobnoga za visokog gosta (brat bratu dva metra).

Kralj je u pristupnoj besjedi naglasio neovisnost i neutralnost Krune, obećavajući da će ona biti element kohezije u Španjolskoj, ujedinjenoj i raznovrsnoj. Obećao je „obnovljenu monarhiju za nova doba“. Po njemu, monarhija može još biti korisna Španjolskoj. To je indirektan odgovor na jačanje republikanskih pokreta, potkraj kraljevanja Juana Carlosa I.

Dosadašnji kralj ulazi u povijest po dvama momentima: nakon smrti diktatora Francisca Franca 20-XI.1975 bio je motor preobrazbe španjolskog društva iz unitarne diktature u pluralnu višestranačku i višenacionalnu federaciju autonomnih zajednica, od kojih baskijska i katalonska imaju jak nacionalni naboj; razbio je pokušaj državnog udara u njegovo ime 23.II.1978.

Prisega Felipea VI u parlamentu

Tom je prilikom 10-godišnjeg prestolonasljednika Felipea držao svu noć budnoga sa sobom, da vidi i da nauči, davši mu osnovnu lekciju kraljevanja u ustavnoj monarhiji: da je suverenu osnovna dužnost čuvati ustav i prava svojih građana.

Prisezi novog kralja pribivali su, uz kraljicu Letiziju, i njihove kćeri Leonor (8), od danas prestolonasljednica i princeza asturijska, te Sofia (7). Tvrdi se da kraljevski par izbjegava još djece da im se ne zalomi sin, koji bi po salijskome nasljednom pravu „preskočio“ starije sestre i postao prestolonasljednik, pa kralj, baš kao što je i don Felipe preskočio svoje starije sestre.

Od tog prava odustala je i britanska monarhija, prethodna španjolska vlada je - po tihoj sugestiji samoga don Felipea - predlagala izmjenu ustava koja bi pravo primogeniture proširila i na kćeri, ali španjolski Ustav je, nakon ružnog iskustva s diktaturom, sada blindiran protiv promjena. A princeza Leonor, koja pohađa privatnu školu koju je pohađao i sadašnji Kralj, veoma je popularna među Španjolcima, pa burbonska dinastija ne bi htjela izgubiti njezin kapital popularnosti.

AFP

Bivši kralj Juan Carlos, kraljica Letizija, prionceza Leonor i kralj Felipe VI na balkonu kraljevske palače u Madridu nakon prisezanja u parlamentu (foto: AFP)

Sva obitelj je zatim krenula nazad u Kraljevsku palaču, ovaj put u otvorenome Rolls-Royceu, kroz blindirani centar Madrida, gdje je sigurnost jamčilo 1500 policajaca. Uslijedio je tradicionalni pozdrav s balkona Kraljevske palače: Kralj i Kraljica, obje kćeri, kraljica majka i kralj otac na rubovima, ustupajući središnje mjesto novom suverenu.

Bilo je klicanja, nisu se čuli prosvjedi. Don Felipe VI je u 13 sati priredio primanje za 2000 osoba u Kraljevskoj palači, nedaleko od koje će biti i formalno okrunjen, u katedrali Gospe almudenske.

Za novoga Kralja kažu da je ozbiljan i predan kao njegova majka, da mu manjkaju instinkt i neposrednost njegova oca.

Ipak, iz dosadašnjih njegovih govora na dodjeli nagrade „Princ asturijski“ - a to je bio jedini govor koji mu nije pisao parlament - bilo je očito da su mu, uz jedinstvo Španjolske, na prvome mjestu agende suzbijanje korupcije i svladavanje posljedica ekonomske krize. To bi pokazivalo da shvaća realnu situaciju u Španjolskoj.

Uostalom, kažu za njega da je „najpripremljeniji Burbonac“, pošto je dvadeset godina studirao za kralja. Što ga se manje bude čulo - to će se bolje vidjeti.

Kralj Felipe VI i njegov otac Juan Carlos

Kralj nije želio doći na sinovu krunidbu

Prisega je položena pred kraljevskim insignijama: krunom i žezlom, izloženima na grimiznu jastuku. Ta kruna i žezlo u uporabi su od kraljice Isabel II.

Kralj Felipe VI svoju je pristupnu besjedu završio pozdravima na svim četvorim službenim jezicima Kraljevine: kastilskome, katalonskome, baskijskome i galicijskome.

Kao capitán general (vrhovni zapovjednik) Felipe VI ima čin maršala, koji mu je priznat i u NATO.

Prisezi kralja Felipea VI nazočili su predsjednici Baskije odnosno Katalonije, Íńigo Urkullu i Artur Mas, ali nisu pljeskali pri njegovu dolasku pred Cortes Espańolas, demonstrirajući prihvaćanje Ustava, ali i separatističku distancu.

Prisezi su pribivale i kraljica majka Sofia, ali je Juan Carlos izbjegao nazočnost, da ne uskrati scenu sinu. Bila je ondje i Kraljeva starija sestra infanta Elena, ali ne i i druga sestra, infanta Cristina, upletena u korupcijske škandale svog muža i zato nepoželjna na službenim skupovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:22