PREKLINJU ZA ŽIVOT

Bešćutni Putin osakaćene vojnike koristi za ‘mesne napade‘: ‘Kad smo ga zarobili, lice su mu prekrivale krvave krpe‘

Ranjeni ruski vojnici potrošna su roba, a zarobljeni Ukrajinci služe kao živi štit za agresorske snage

Ranjeni ruski vojnici preklinju da ih se ne vraća u borbu

 /Screenshot/x

Britanski The Telegraph prenio je izvješća ukrajinske vojske prema kojima ruski vojni zapovjednici, navodno, vraćaju ranjene ruske vojnike na prvu liniju i šalju ih u brutalne jurišne akcije poznate pod jezivim nazivom ‘mesni napadi‘ (‘ljudski valovi‘, ‘valovi mesa).

Naime, ukrajinska vojska izvijestila je da su njihove snage zarobile Ruse koji su patili od rana zadobivenim u ranijim napadima. Pružena im je, kako se tvrdi, minimalna liječnička pomoć prije nego što su poslani natrag u borbu. Ova taktika pokazuje potpunu ravnodušnost prema pješačkim snagama, dok zapovjednici šalju tisuće ljudi u borbe u prvim redovima u sporo napredujućim i brutalnim ljetnim ofenzivnim akcijama. Neki su otprije ranjeni ruski vojnici zarobljeni u trenutku dok su na bojnom polju teturali na štakama.

Neki ranjeni vojnici načinili su video snimke u kojima preklinju svoje nadređene da im se ukaže adekvatna pomoć, nakon što su primili naredbu da se vrate u borbu. Prema ukrajinskim izvješćima, jedan vojnik kojeg su zarobile ukrajinske snage vozio je oklopno vozilo s krvavim krpama na ozlijeđenom oku. Jedinice za ‘mesne napade‘ često se sastoje od pripadnika pješačkih snaga, puštenih zarobljenika i osakaćenih vojnika. Mnogi od njih služe samo za to da budu štit vojnicima iza sebe.

Britanska vojna obavještajna služba vjeruje da su ruske snage oslabljene za čak 70.000 pripadnika tijekom posljednja dva mjeseca, što je alarmantna stopa koja ne pokazuje znakove usporavanja. Ukrajinski vojnici rekli su za The Telegraph da je uobičajena stvar vidjeti ranjene vojnike kako se bore teturajući te da Kremlj ukrajinske ratne zarobljenike koristi kao živi štit.

Čak i Putina preklinju za pomoć

Zabilježeno je kako ruski vojnici preklinju ne samo svoje nadređene, nego i vojno tužiteljstvo, pa čak i Vladimira Putina, za svoje živote. "Zašto bi slali ranjene i iscrpljene ljude u borbu? To je isto kao da šaljete ljude u smrt", zavapila su dvojica vojnika (u snimci vojnik koji govori predstavlja ih kao braću, op.a.) 1009. pukovnije u snimci koja je podijeljena na društvenim mrežama. "Zapovjednik kaže da sutra moramo ponovno napasti ovu zgradu. Ali kako to učiniti ako smo u bolovima, ranjeni i jednostavno nemamo snage?", upitali su.

Ovi vojnici, s vidljivim ranama na licima, tvrde da je jedina medicinska pomoć koju su primili zbog rana zadobivenih od šrapnela bila ona iz vlastitog pribora prve pomoći dok su se skrivali u šumi. Jedna druga snimka prikazuje skupinu također ranjenih boraca, od kojih su neki bili na štakama, kako očajnički apeliraju na svoje nadređene, ističući kako im je ovo posljednja prilika da iznesu svoj slučaj. "Čujte nas, molim vas, čujte nas, čujte nas. Ovo nam je zadnja prilika. Nemamo više opcija", zavapili su u kameru.

Najnoviji podaci o broju poginulih ruskih vojnika ekvivalentni su prosjeku od više od 1000 dnevno u trenucima sve većeg intenziteta borbi u regiji Harkiv i na drugim bojištima u istočnoj i sjeveroistočnoj Ukrajini, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane prošlog petka. "Iako je ovaj novi pristup povećao pritisak na liniji bojišnice, učinkovita ukrajinska obrana i manjak ruske obuke umanjuju sposobnost Rusije da ostvari bilo kakve taktičke uspjehe, unatoč pokušaju da dodatno protegne liniju bojišnice", dodalo je britansko ministarstvo.

Mladi ukrajinski vojnik kodnog imena Hunter, kaže da je čest slučaj da se ruske vojnike "jednostavno ostavi na položajima da umru". "To je uobičajena priča kada zarobimo ranjene ruske vojnike. Prema njihovim riječima, prepušteni su sudbini bez hrane i vode da umru od ruke vlastitih suboraca", rekao je. Hunter kaže da je vidio ukrajinske ratne zarobljenike kako ih se tjera da hodaju ispred ruskih vojnika dok napreduju, prisiljeni da igraju okrutnu ulogu živih štitova. Mitraljezac Jurij potvrđuje ove priče. "Naravno, vidio sam ratne zarobljenike, to je stravično i razdire nas iznutra, takav odnos prema ratnim zarobljenicima je neprihvatljiv i zabranjen konvencijama", kaže Jurij.

image

Ranjeni ruski vojnici preklinju da ih se ne vraća u borbu

/Screenshot/x

U regiji Doneck, Ukrajinci su zarobili ruskog vojnika čija je noga doslovno trunula od rane koje je zadobio od gelera. "Iz nekog razloga nije evakuiran. Kasnije u Dnjipru, naši su mu medicinari morali amputirati tu nogu da bi preživio", svjedoči Vlad, pripadnik dragovoljačke pukovnije Kraken. Vlad kaže da su Rusi koje su zarobili otkrili da je njihov zapovjednik, poznat pod kodnim imenom Riba, naredio da nitko neće biti evakuiran dok se ne osigura teritorij oko tvornice silikata Kupjansk u regiji Harkiv. "Nosili smo ranjenog Rusa na našu stranu mnogo kilometara kako bismo mu spasili život jer je bio ostavljen sam da umre", svjedoči jedan vojnik koji je želio ostati anoniman.

‘Mobiliziraju ljude s tuberkulozom i HIV-om‘

Hunter kaže da je mnogim ruskim jedinicama - uključujući slabo obučene i slabo opremljene jurišne trupe "Oluja-Z" - zabranjeno napuštanje položaja. Oluju-Z čini niz kažnjeničkih vojnih postrojbi sastavljenih od osuđenika - uključujući i one najteže kažnjenike, poput ubojica - koje je Rusija oformila do 6. travnja prošle godine te preimenovanih u "Oluja-V" kasnije te godine. Ilja Jevlaš, glasnogovornik operativno-strateške skupine Horticija, ustvrdio je u veljači da su ruski zapovjednici koristili taktiku ljudskog vala koju su na bojnom polju provodile te postrojbe. "Borci Oluje su samo meso", rekao je jedan vojnik iz vojne jedinice broj 40318.

"Ako se te jedinice povuku, mogu ih uništiti njihove pozadinske jedinice", kaže Hunter. "Ruske oružane snage mobiliziraju ljude s teškim bolestima poput tuberkuloze ili HIV-a, a takve se ‘vojnike‘ tretira drugačije". Čini se da se uporaba samoubilačkih napada ljudskih valova nije smanjila, unatoč promjenama u samom vrhu ruskog ministarstva obrane.

Mnogi ukrajinski vojnici za Telegraph su priznali da oklijevaju spašavati Ruse zbog njihove nepokolebljive odlučnosti da nastave borbu čak i nakon što su zarobljeni. Jurij je svjedoči da su se neki ranjeni vojnici htjeli brzo predati, ali da je vidio kako neki drugi "pucaju do zadnjeg" - čak su pokušavali detonirati granate kada im je pružena medicinska pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2024 16:31