PREMIJER SVE OSAMLJENIJI

Berlusconija napustila 4 člana vlade

Parlamentarni izbori mogli bi se održati u ožujku iduće godine
 AP

RIM - U ponedjeljak su iz Berlusconijeve vlade izišli ministar Andrea Ronchi, doministar Adolfo Urso i državni podtajnici iz redova nove stranke Sloboda i budućnost (FLI, “futuristi”) koju je osnovao predsjednik Zastupničkog doma Gianfranco Fini pošto ga je Silvio Berlusconi istjerao iz Puka slobode, stranke desnog centra koju su zajedno osnovali. Dan ranije su iz vlade izašli i članovi Lombardijeva Pokreta za autonomiju (MPA), južnjačke verzije Sjeverne lige, koja je dosad bila u vladinoj koaliciji, a sada se kreće prema koaliciji centra koju osnivaju “futurist” Fini, demokršćanin Pier Ferdinando Casini i disident lijevog centra Francesco Rutelli.

Stabilizacijski zakon

Time je i formalno otvoren put prema krizi vlade, koja će se formalizirati glasanjima o povjerenju u parlamentarnim domovima netom se usvoji Stabilizacijski zakon, kako se sada zove državni proračun za 2011.

Berlusconi se brani zubima i noktima. Najnovija dosjetka mu je da se glasa prvo u Senatu (gdje još računa na većinu), pa ako nakon toga padne u Zastupničkom domu, neka se ide na izbore samo za taj dom. U Italiji su oba doma uvijek raspuštana zajedno. Berlusconi time čini dodatni pritisak na predsjednika Republike Giorgia Napolitana.

Sukob tri bloka

Parlamentarni izbori bi mogli biti u ožujku, istodobno s djelomičnim lokalnim izborima. Na njima će se po svoj prilici sukobiti tri bloka: Berlusconijev i Bossijev na populističkoj desnici, Finijev, Casinijev i Rutellijev na centru, a na ljevici justicijalistička Italija vrednota Antonija Di Pietra, Demokratska stranka Pier Luigija Bersanija, te Ljevica ekologija sloboda Nickija Vendole. Kako sada stvari stoje, centar će presuditi tko će vladati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 05:43