ITALIJA

Berlusconi: Zauvijek ćemo biti na vlasti

Premijer je izjavio da Italija nikad neće biti država porezne policije
 AFP

RIM - Talijanski premijer, ujedno i tajkun i jedan od najbogatijih Tallijana Silvio Berlusconi obećao je svojoj vladajućoj stranci Puku slobodâ da će ostati zauvijek na vlasti. Premijer je to rekao gotovo usput, tvrdeći da Italija nikada neće biti “država porezne policije”, kako je to htio postkomunistički ministar financija Visco.

Nećemo to dopustiti “sve dok smo ovdje, a budući da ćemo ovdje biti zauvijek, nećemo to dopustiti nikada”, rekao je Berlusconi kao nešto samorazumljivo.

On je to obećao na stranačkoj Svetkovini slobode u Milanu, gdje je svu oporbu optužio da je komunistička, ali se obračunao i sa suosnivačem svoje stranke postfašistom Gianfrancom Finijem, sadašnjim predsjednikom Zastupničkog doma.

Fini je zahtijevao više demokracije u stranci, a Berlusconi je - ne imenujući ga - objasnio da Puk slobodâ nije stranka, nego sav talijanski puk, koji je na internom referendumu odabrao da se baš tako zove.

Logično je, u tome mentalnom sklopu (kakvoga se nađe i u drugim nekim zemljama), da se oporba proglasi “antitalijanskom”, da je se optuži da je “navijala za krizu” itd., kao što je Berlusconi izrijekom učinio u Milanu.

Govor je Berlusconi započeo ovako: “Donosim vam pozdrave od jednoga, kako se ono zove, jednoga preplanuloga...aha! Barack Obama.” I dalje: “Ne biste vjerovali, ali mora biti da se idu na plažu sunčati udvoje, jer je preplanula i supruga”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 00:26