OČEKUJE SE SUDSKI ISHOD SKANDALA

Berlusconi optužen za seks s maloljetnicom i za pritisak na policiju

Tužiteljstvo smatra da su prikupljeni dokazi toliko očiti da preliminarna istraga nije nužna
 AFP

RIM - Milansko tužilaštvo podnijelo je nadležnom sucu za preliminarnu istragu optužni zahtjev protiv talijanskog premijera Silvija Berlusconija, optuženoga za kaznena djela sudjelovanja u maloljetničkoj prostituciji te iznude prema policiji. Tužilaštvo zahtijeva izravni postupak, jer smatra da su dokazi koje je prikupilo toliko očiti da nije nužna preliminarna istraga, nego da se odmah može pristupiti glavnoj raspravi.

Kazna do 12 godina

Za iznudu zloporabom dužnosti zaprijećena je kazna zatvora od 4 do 12 godina, a za plaćeni seks s maloljetnom osobom također kazna zatvora od 6 mjeseci do 3 godine.

Optuženi Berlusconi tvrdi da su optužbe gadljive te da je posrijedi subverzivan čin tužilaca. Berlusconi se poziva na subverziju jer tvrdi da se tužioci služe lažnim optužbama da bi ga svrgli s vlasti i tako izopačili demokratski izraženu volju talijanskih birača. Berlusconi je više puta tužioce u Milanu optužio da su komunisti i da mu se osvećuju zato što je on u politici pobijedio komunizam.

Berlusconi je izjavio: “Pitam se tko će platiti za ovu gadariju i za ovu sramotu, na kraju će platiti država. Ali odgovornost mora biti na sucima, i mi ćemo je zahtijevati“. I dalje: “Zbog ovoga ću tužiti državu”.

Na sudu je, dakle, da utvrdi ruše li komunisti zakonitu vlast, ili je Berlusconi imao plaćene odnose s maloljetnicom, što je u Italiji kazneno djelo baš zahvaljujući Berlusconijevoj vladajućoj većini, i je li koristio svoj utjecaj da bi lažima (da je ta maloljetnica unuka ili nećakinja egipatskog predsjednika Mubaraka) ishodio njezino puštanje na slobodu kada je pritvorena u policijskoj stanici jer je optužena za krađu novca od druge prostitutke.

Posrijedi je, naime, već žalosno poznata “afera Ruby”, po umjetničkom imenu (“Ruby Rubacuori”) Marokanke Karime el Mahroug koja je još kao maloljetnica bila višekratno gošća na Berlusconijevim tulumima u njegovoj privatnoj palači “Villa San Martino” u Arcoreu nedaleko od Milana, i za koju tužilaštvo smatra da je prostitutka. Zasad je izvan sumnje da je Berlusconi toj maloljetnici davao znatne svote novca, a tužioci očito smatraju da je to bila protuusluga za seksualne usluge.

Diplomatski skandal

“Ruby” je bila uhićena jer ju je druga djevojka optužila da joj je ukrala 3000 eura. Iz milanske policijske stanice u koju je dovedena “Ruby” je mobitelom pozvala šefa premijerova osiguranja.

Nakon nekog vremena oglasio se i sam Berlusconi, koji je osobno intervenirao dvaput u sitnim satima noći, slagavši policajcima da je djevojka unuka egipatskog predsjednika Mubaraka i da je treba pustiti da se izbjegne diplomatski skandal.

Skandal je izbio tek kada se doznalo što je Berlusconi izmislio - jer “Ruby” nije ni Egipćanka, nego Marokanka.

Doduše, Berlusconijevi politički pristaše tvrde da je Berlusconi zaista vjerovao da je cura Mubarakova bliska srodnica - što bi značilo da je najbogatiji Talijan, koji Italijom vlada već 15 godina uz prekide, zapravo naivčina. Tužioci tvrde da je Berlusconi slagao da je “Ruby” bila samo jednom u Arcoreu, za lanjsko Valentinovo, s mnogim drugim gostima. I kada je na programu bio “bunga bunga”, kako je sama nevino priznala. Prikupili su podatke o “Rubynom” mobitelu, pa se ispostavilo da je tadašnja maloljetnica u Arcoreu bila neprekidno (i dane i noći) za Dan oslobođenja, 24.-26. travnja, pa ponovo za Praznik rada 1. svibnja, te napokon za Uskrs i Uskrsni ponedjeljak.

Na Berlusconijevo uzastopno insistiranje policija je “Ruby” povjerila na brigu Nicole Minetti, vijećnici Oblasnog vijeća Lombardije, iako je nadležna sutkinja zahtijevala da bude smještena u neki od centara za smještaj maloljetnih delinkvenata. Minetti je maloljetnicu odmah povjerila dalje jednoj Brazilki, također prostitutki.

Pribavljala djevojke

Minetti - koja je u istrazi priznala da je Berlusconijeva ljubavnica i za koju je već utvrđeno da je Berlusconiju pribavljala djevojke te organizirala njihov smještaj i njihovo plaćanje - optužena je za podvođenje maloljetnice, kao i novinar Emilio Fede (koji je, čini se, prvi uočio “Ruby” na nekom natjecanju za miss kada je imala 16 godina, što je tada javno rekla, o čemu postoji snimak na Internetu), te modni agent Dario “Lele” Mora.

Sada je na Cristini Di Censo, sutkinji za prethodnu istragu, odlučiti jesu li dokazi u rukama milanskog tužilaštva dovoljni za neposredan postupak. Ona također može odlučiti da sud u Milanu nije nadležan, te da Berlusconiju mora suditi Ministarski sud (koji nije stalno tijelo, nego se za nj ždrijebaju suci iz nadležnog sudišta, dakle opet milanskoga u ovom slučaju).

Bez obzira na moguće sudske epiloge, politički efekt ove optužbe je nedvojben: slučaj Berlusconi je sukobio izvršnu i sudbenu vlast.

Napuklina u koaliciji

Berlusconijev glavni politički saveznik, autonomist Umberto Bossi, vođa Sjeverne lige, optužuje magistrate da oni baš žele sukob sudbene s izvršnom vlasti - ali dodaje da “i Berlusconi snosi krivnju. Neke stvari čini on, nipošto ja.” A to je ipak stanovita distanca, napuklina u naizgled solidnu zdanju desničarske vladajuće koalicije.

Izbjegao dosuđenih 6,5 godina zatvora

1994.

Optužen za podmićivanje financijske policije. Osuđen 1997. na 33 mjeseca zatvora. Oslobođen nakon žalbe u svibnju 2000., dijelom zbog zastare. Odluku potvrdio Vrhovni sud 2001. godine.

1995.

Premijer Berlusconi optužen je da je kupio nogometaša Gianluigija Lentinija za svoj klub AC Milan novcem iz tajnih fondova, no 2002. u parlamentu je progurao zakon koji djelomično dekriminalizira lažiranje poslovnih knjiga.

Medijski magnat optužen je za poreznu prijevaru prilikom kupovine luksuzne vile u Macheriu, kraj Milana, no još jednom slučaj pada u zastaru.

Optužen je za lažiranje knjiga prilikom kupnje kompanije Medusa Cinema i potom osuđen na 16 mjeseci zatvora 1997. No, oslobođen je nakon žalbe 2000., a tu je odluku podržao i Vrhovni sud 2001.

Premijer je optužen za protuzakonito financiranje Talijanske socijalističke stranke posredstvom off-shore kompanije All Iberian. Osuđen je na 28 mjeseci zatvora 1998., a 1999. slučaj je odbačen nakon žalbe jer je nastupila zastara.

1996.

Optužen za lažiranje knjiga u drugom slučaju vezanom za kompaniju All Iberian. Oslobođen optužbi 2005.

1998.

Medijski magnat optužen je za davanje mita sucu za vrijeme Fininvestova preuzimanja izdavačke kuće Mondadori. Iako je osuđen, slučaj je pao u zastaru.

1998.

Optužen za podmićivanje suca kako bi zaustavio da talijanski industrijalist Carlo De Benedetti preuzme prehrambenog diva SME 1985. Berlusconija je 2007. oslobodio Vrhovni sud.

2011.

Trenutno je optuženik u dva slučaja koja su zamrznuta početkom 2010. nakon što je prihvaćen zakon koji mu je dao zakonski imunitet na 18 mjeseci. Vrhovni sud taj je zakon djelomično odbacio.

Suđenje za izbjegavanje plaćanja poreza njegova medijskog carstva Mediaset nastavlja se ovog mjeseca. Drugo suđenje premijeru zbog navodne korupcije njegova odvjetnika Davida Millsa nastavit će se u ožujku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 04:33